Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Alpina B7 Bi-Turbo xDrive: Vrchol luxusu a výkonu z Buchloe (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Nová generace Alpiny B7 se oficiálně představuje a opět se jedná o stroj, který posouvá techniku i styl výchozího BMW řady 7 na výrazně vyšší úroveň.

Alpina ve druhé polovině letošního ledna nabídla prostřednictvím videa první ochutnávku nové generace modelu B7 a nyní jej oficiálně představuje před jeho výstavní premiérou na autosalonu v Ženevě.

Alpina B7 Bi-Turbo ve své nejnovější podobě vychází z BMW řady 7 s dlouhým rozvorem, což znamená, že její nápravy jsou od sebe vzdáleny 3210 mm a celková délka je 5250 mm, šířka 1902 mm a výška 1491 mm.

Pod kapotou pak pracuje dvojicí turbodmychadel přeplňovaný zážehový osmiválec s novými písty, přepracovaným sáním, přeplňováním i chlazením a novým výfukovým systémem z vlastního vývoje Alpiny. Motor o objemu 4395 cm3 je naladěný na výkon 447 kW (608 k) při 5750 až 6250 min-1 a točivý moment 800 N.m dostupný od 3000 do 5000 min-1.

Tyto hodnoty míří prostřednictvím osmistupňové automatické převodovky ZF 8HP70 Switch-Tronic na všechna čtyři kola, což není pro Alpinu B7 žádná novinka, protože pohonem všech kol disponovala již předchozí generace. Podobně jako výchozí model mnichovské značky i novinka z Buchloe má několik jízdních režimů a především Sport nabízí nezapomenutelné zážitky.

Přes pět metrů dlouhá limuzína o hmotnosti 2110 kg totiž zvládne akceleraci z 0 na 100 km/h za 3,7 s a je schopná dosáhnout maximální rychlosti 310 km/h. Vedle dynamických schopností uvádí Alpina i spotřebu paliva, která má být v kombinovaném provozu 10,4 l benzinu na 100 km.

Nový zástupce značky Alpina ovšem nehodlá ohromovat pouze svými výkony, ale rovněž komfortem a luxusem na palubě. Pohodlí posádky za všech jízdních režimů má zajistit přepracovaný podvozek, který je vybaven adaptivními tlumiči, aktivními stabilizátory a natáčením zadních kol. Podle materiálů samotné společnosti má novinka nabízet mimořádný komfort při dlouhých cestách a zároveň jedinečnou ovladatelnost v zatáčkách.

Kontakt s vozovkou standardně zajišťují 20-palcová kola Alpina Classic obutá do pneumatik Michelin Pilot SuperSport o rozměrech 255/40 R20 vpředu a 295/35 R20 vzadu. Na přání jsou k dispozici i 21-palcové kované disky. Brzdový systém využívá ocelové kotouče s vnitřním chlazením o rozměrech 395x36 mm vpředu a 370x24 mm vzadu, do nichž se zakusují čtyřpístkové třmeny.

Za technikou nezaostává ani vzhled novinky, který sází na klasické designové prvky Alpiny od přepracovaných nárazníků a prahů až po masku s aktivními klapkami, upravujícími proudění vzduchu k chladiči.

Notnou porci luxusu nabízí již interiér standardního BMW řady 7, ale Alpina je již na pohled výrazně luxusnější, za což vděčí špičkovým materiálům i dílenskému zpracování. Použita je jemná kůže Lavalina, kterou může doplňovat obložení dřevem nebo lakování klavírní černí. Přepracování se dočkala i elektronika a model B7 se může pochlubit například vlastní grafikou přístrojového štítu.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)