Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Američané nemají o Ford Focus Electric zájem

Michal Fokt
Diskuze (62)
Bublina elektromobilů začíná pomalu, ale jistě splaskávat. I navzdory masivním podporám Ford neprodal ani polovinu vloni vyrobených EV Focus Electric.

Tak se zase jednou ukazuje, že představy vlády nemusejí být úplně kompatibilní s požadavky trhu. Obamova administrativa se netajila tím, že vidí v elektromobilech budoucnost americké dopravy a do její podpory nasypala obrovské množství peněz. Jaké teď musí být překvapení, když se ukazuje, že zákazníci o drahá, těžká auta s mizerným jízdním dosahem nestojí.

Nissan od letošního roku v USA snížil cenu Leafu o 18 % na 28.800 dolarů a rozšířil záruku a to je na tom jakožto průkopník této kategorie automobilů ještě dobře. Ford, jenž vloni vyrobil 1627 exemplářů modelu Focus Electric, zatím prodal jenom 685 aut a to i navzdory masivním slevovým akcím.

Automobilka snížila cenu elektromobilu na 37.995 dolarů, tedy o 2000 dolarů oproti původní ceně, další dvoutisícová sleva jde z podpory elektromobilů a leasingová společnost Ford Motor Credit nabízí navýšení pouze 1,9 %. O dalších podpůrných vládních pobídkách nemluvě...

Automobilky si jsou nástrah uměle vybudované pozornosti vědomy i v Evropě. Opel zavrhl myšlenku elektrického minivozu Adam, Audi se rozhodlo vrátit zpátky do šuplíku projekt A2 e-tron, supersportovní R8 e-tron nedovede do zamýšlené malosériové produkce a Mitsubishi MiEV a jeho sourozenci z koncernu PSA jsou v cenících vysloveně jenom do počtu. I přes tohle všechno chce Evropská unie vybudovat na starém kontinentě osm milionů dobíjecích stanic. Co se ale u nich bude nabíjet?

Michal Fokt
Diskuze (62)
2. 2. 2013 23:06
Re: dobijeci stanice
Kecy v kleci. To je fakt takovej problém otevřít oči a vidět?? Vždyť jsou toho plné noviny - v Tesle vyrábí elektromobily s dojezdem k 400km a použivají k tomu baterie, které jsou dostupné komukoliv jinému. Takže zkazky o nedostatečné bateriové technologii jsou jenom historky, kterými se mastodontní automobilky pokouší zastřít fakt, že oni to neumějí.
2. 2. 2013 22:54
Re: dobijeci stanice
Pošli svou úžasnou myšlenku do Tesly. Oni tam tvrdě pracují a taky by se občas rádi zasmáli.
2. 2. 2013 22:48
Re: Přání otcem myšlenky
Podobné hnidopyší debaty namají cenu. Ano, plugin hybrid jako třeba Volt, mají papírově primární pohon spalovacím motorem, ale v realitě je to u většiny uživatelů z větší části elektromobil, jinak by si nekupovali právě Volt. Přečtěte si reálné zkušenosti českých uživatelů - "u pumpy 2x za rok". Dobrá Elektromobily nejsou na začátku, na začátku jsou elektromobily s moderními články, které v 19. století neexistovali. Opravdu má smysl vést debatu o takových ptákovinách??
Avatar - PeterLuk
31. 1. 2013 10:55
Dojazd?
Nevie niekto dojazd?

Ináč je to paradox, ale podľa mňa je Focus electric zo súčasných Focusov najkrajší. :yes:
30. 1. 2013 07:50
Lobby
Vidím, že ropnej lobby stačí minimum aktivít alebo aj žiadne - na svete je stále dosť kreténov, ktorí majú namiesto mozgu benzín...