Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Arnold Schwarzenegger: Kalifornie zakáže černá auta

Diskuze (11)
I v takové demokracii jakou mají USA se občané občas nestačí divit co jim po politicích zůstane.

Arnold Schwarzenegger není sice už 3 měsíce ve funkci guvernéra státu Kalifornie, ale až nyní se ukazuje, že krátce před ukončením jeho mandátu podepsal nový zákon nepřímo snižující emise CO2.

Kalifornie bude díky Arnoldovi zachraňovat klima zákazem černé barvy na autech. Od roku 2012 se v nejlidnatějším státě USA nebudou moci prodávat auta, která mají černý lak karoserie nebo tmavé čalounění.

Tento zákaz má velmi pragmatický základ – černá barva se na slunci více ohřívá, černé auto proto musí častěji a delší dobu využívat klimatizaci. Tím se ve srovnání se světlejšími auty zcela zbytečně zvyšuje spotřeba paliva.

Největší pokles poptávky očekávají výrobci tradičních amerických ikonických značek (Cadillac, Lincoln), ale taky evropské prémiové značky. Bez velkých obav je Rolls-Royce, jehož klientela doznala v posledních letech značné obměny a dnes už žádá převážně jen bílá auta.

Velkou hlavu si z nařízení zatím nedělají ani správci vozových parků státní správy – mají výjimku, výměna proběhne v následujících 2 letech v rámci přirozené obnovy. Naopak federální úřad pro vyšetřování FBI přistoupí k jednorázové obměně dobrovolně, aby jeho černá SUV a sedany příliš nevyčnívaly a zůstaly v provozu nenápadné.

Černá barva se v Kalifornii dostane do nemilosti jen přechodně. Tamní vláda předpokládá, že automobilky postupně vyvinou nové laky s větší odrazivostí světla, které by splnily stejné parametry jako dnešní světlejší odstíny. Spočítáno to ale zřejmě mají exklusivní matně černé a šedé laky, které pohltí prakticky veškeré dopadající záření.

Čalounění interiéru v černé barvě zase může před úplným zákazem zachránit instalace zrcadlových fólií na okna. Ty by ostatně v Kalifornii měly v budoucnu být povinné pro všechna osobní auta.

Poznámka redakce (2.4.2011):
Vážení čtenáři, zřejmě jste tento náš aprílový šprým rozpoznali, přesto raději dodáváme, že ne vše co je v této zprávě je skutečně tak, jak uvádíme.
Jejím smyslem bylo pobavit vás, resp. přimět vás k zamyšlení nad absurditou některých událostí a rozhodnutí. Omlouváme se, pokud jsme vás zmátli.
Až do 1.dubna 2012 od nás čekejte už jen seriózní zpravodajství ze světa aut.

Diskuze (11)
1. 4. 2011 18:15
Re: Ještě že je to jen o autech...
Praci prasek Arijec. ;-)
Avatar - twistedTSD
1. 4. 2011 15:12
dobře vy
Já ráno zuřil, co je to zas za ekoteroristu >:D ...
1. 4. 2011 13:49
Re: Ještě že je to jen o autech...
>:-[]
Avatar - Ronault.
1. 4. 2011 13:00
HA! Pravice
A já se nechal nachytat na aprílový žertík >:D
Avatar - Krispos
1. 4. 2011 11:36
Re: Ještě že je to jen o autech...
by je vykoupali v Savu a jelo by se dál.... SAVO, trik filmových maskérů z Hollywoodu >:D