Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Aston Martin DBS a DB9 Centennial Zagato: Britové v italském obleku

David Bureš
Diskuze (4)
Spojení Astonu Martin a Zagata nadále pokračuje. Nejnovější spoluprací slavných firem je dvojice modelů oslavující 100 let britského výrobce.

Aston Martin slaví v letošním roce 100 let od svého založení. Milánské designérské studio Zagato, které s automobilkou delší dobu spolupracuje, jí v rámci těchto oslav věnoval dárek v podobě dvojice modelů – DBS Coupé Zagato Centennial a DB9 Spyder Zagato Centennial.

Oba automobily nabízejí stejný, netradiční retro vzhled. Křivky navrhl tým studia Zagato pod vedením jeho šéfdesignéra Norihika Harady. Návrhář Ennio Capasa z oděvní firmy Costume National pak pomohl s provedením kabiny.

Harada tvrdí, že změna vzhledu DBS a DB9 byla náročná, protože originály patří mezi nejhezčí auta na světě. Cílem byla kombinace sportovního stylu s atmosférou středomořského luxusního gran turisma.

U DBS Coupé Zagato Centennial samozřejmě nechybí střecha tvořená dvěma bublinami, což je typický designérský znak studia Zagato.

Oba automobily už mají své majitele. DB9 Spyder Zagato Centennial zamíří do garáže amerického sběratele aut Petera Reada, DBS Coupé Zagato Centennial poputuje k nejmenovanému podnikateli z Japonska. Read mimochodem spolufinancoval vývoj někdejšího modelu DB7 Zagato.

Aston Martin a Zagato poprvé spolupracovali v roce 1960, kdy vznikl model DB4 GT Zagato navržený slavným designérem Ercolem Spadou. Od té doby obě firmy společně postavily několik modelů, zatím posledním byl předloni V12 Zagato.

Oslavy 100 let od založení automobilky Aston Martin jsou i ve znamení záplavy nových modelů, z nichž však většina je pouze nová verze již prodávaného auta. Výrobce letos již představil modely Vanquish Centenary Edition, Rapide S, Vanquish Volante, V12 Vantage S a koncept CC100.

David Bureš
Diskuze (4)
22. 7. 2013 23:05
Re: Připomíná mit auto z GTA IV
Dík.
Avatar - flyboyeda
22. 7. 2013 18:59
Re: Připomíná mit auto z GTA IV
[odkaz]
22. 7. 2013 18:21
Re: Připomíná mit auto z GTA IV
Ale je to konečne niečo iné a na dnešnú dobu svieže. Podľa mňa to vyzerá super, nakoniec je to len koncept.
Avatar - flyboyeda
22. 7. 2013 13:12
Připomíná mit auto z GTA IV
Dizajn je určutě zvláštní, nemůžu říct že by se mi vyloženě líbil a taky vyloženě nelíbil, pro mě je tak někde uprostřed, spíš se mi víc líbí než nelíbí ,ale není to úplně ono, že bych se rozhodl