Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Aston Martin DBX: Chystaný crossover by se mohl vyrábět v USA

David Bureš
Diskuze (0)
Britská automobilka chce výrazně zvýšit své prodeje. Nemá ale dostatečnou výrobní kapacitu, a proto hledá možnosti, jak ji rozšířit.

Aston Martin na letošním ženevském autosalonu představil zajímavý koncept zvýšeného kupé DBX, který hodlá sériově vyrábět. Nyní britská automobilka zvažuje možnosti, kde by se DBX mohlo vyrábět.

Podle plánů šéfa Aston Martinu Andyho Palmera automobilka zvýší v následujících letech svoji roční produkci z loňských 4.000 aut k hranici 15.000 aut. Na to však domovský závod v Gaydonu nestačí, a proto Aston Martin hledá možnosti, jak zvýšit výrobní kapacitu.

Řešením se zdá vyrábět na jiném místě než v Gaydonu. Automobilka dokonce zvažuje, že by se DBX mohlo vyrábět v USA. Britský deník Financial Times informoval o tom, že vedení značky se již setkalo se zástupci některých amerických států, aby možnosti výroby v USA projednalo.

Výroba v USA by pro Aston Martin mohla být výhodná. Významná část produkce DBX by patrně stejně zamířila do Spojených států, výroba přímo v zemi by tak usnadnila logistiku. Jižní státy USA pak Aston Martin lákají na různé pobídky.

Na druhou stranu je Aston Martin typickou britskou značkou, a tak by výroba mimo Velkou Británii mohla pošramotit jeho pověst. Z toho důvodu automobilka hledá možnosti výroby přímo v Británii, nabízí se třeba vybudování nového závodu v místech bývalé továrny Jaguaru Browns Lane v Coventry.

Podobné trable jako Aston Martin řeší i Lamborghini. Italská automobilka chce vyrábět SUV vycházející z konceptu Urus, výrobní kapacita jejího domovského závodu v Sant‘ Agatě ale na produkci tohoto auta nestačí. Z toho důvodu se v minulosti spekulovalo, že by se Urus vyráběl v bratislavském závodě Volkswagenu. O výrobě SUV s býkem ve znaku ale zatím nebylo definitivně rozhodnuto.

David Bureš
Diskuze (0)