Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Bondovský Aston Martin DB5 je už za 9 milionů. Ale potřebuje trochu lásky

Lukáš Volšický
Diskuze (1)

Začátkem léta se bude v Monaku prodávat legendární Aston Martin DB5, který je ve vzácném předrenovačním stavu. Ani tak není levný.

Ikonický Aston Martin DB5 loni oslavil jubilejní 60. výročí. Díky kultovním filmům s legendárním britským agentem Jamesem Bondem je pro automobilové sběratele vysoce žádanou klasikou, kterou si z prestižních veteránských aukcí pravidelně odvážejí po zaplacení minimálně patnácti milionů korun. Už brzy si však budete moci připadat jako agent 007 i vy, protože začátkem letošního léta se bude v Monaku prodávat výrazně levnější kousek. Jen potřebuje trochu péče.

Věhlasný aukční dům RB Sotheby's bude v milionářském letovisku prodávat slavnou „DB-pětku“ s vyvolávací cenou pod deset milionů korun. Hlavním lákadlem pro budoucího vítěze dražby je skutečnost, že nejnovější nabídka je vzácnou příležitostí, jak si koupit předrenovační kousek a nechat jej „znovuzrodit“.

Azurový Aston Martin DB5 byl vyroben v roce 1965 a dnes nevypadá tak, jak opustil výrobní linku. Původně byl v nejslavnějším stříbrném laku Silver Birch, jak jej známe z bondovek, v kombinaci s tmavě modrou kůží Connolly. „DB-pětka“ se sériovým číslem šasi 2147/R odjela z továrny v Newport Pagnell v květnu 1965 a v následně jezdil v domácí Anglii, odkud byl v sedmdesátých letech exportován do Austrálie.

Video se připravuje ...

Zajímavým faktem je, že už první majitel si jej uměl užít. Tovární archiv uvádí, že už koncem šedesátých let měl vůz najeto 44.154 kilometrů. U protinožců se tento Aston Martin DB5 pohyboval i po začátku nového milénia a později byl odvezen do skladu Kuvajtů, v němž zůstal dodnes. V minulosti měl i elegantní bílou barvu, aby ladil s Astonem Martin V8 jednoho z předcházejících majitelů.

V dnešních dnech je světle modrá „DB-pětka“ ideální příležitostí, jak provést pečlivou renovaci do původního stavu, v jakém opustila výrobní linku. Zachránce si následně může užívat atmosférického čtyřlitrového řadového šestiválce s pětistupňovou manuální převodovkou a okouzlovat davy všude, kam se svou oživenou chloubou přijede.

Celková renovace nepochybně nebude levná, a přestože je předrenovační Aston Martin DB5 jedním z těch nejlevnějších v posledních letech, ani vstupní investice není zadarmo. Očekávaná prodejní cena na dražbě v Monaku je 360 až 420 tisíc eur, tedy přibližně 9 až 10,5 milionu korun.

Lukáš Volšický
Diskuze (1)

Doporučujeme

Avatar - Stejsn
7. 2. 2024 18:22
To jo,
"Ikonický Aston Martin DB5 loni oslavil jubilejní 60. výročí. Díky kultovním filmům s legendárním britským agentem..." a není těch superlativních přídavných jmen trochu málo, Antone Pavloviči?