Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Aston Martin přejmenuje Vantage GT3

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Britský Aston Martin se s ohledem na nároky automobilky Porsche rozhodl přejmenovat svůj model Vantage GT3.

Letošní autosalon v Ženevě se stal místem světové premiéry dvojice ostrých kupé, přinášejících do běžného provozu vzhled, techniku i výkony závodních strojů. Touto dvojicí jsou Aston Martin Vantage GT3 a Porsche 911 GT3 RS.

Oba vozy svým označením odkazují na spříznění se svými čistě závodními příbuznými, odpovídajícími předpisům pro třídu GT3. Oba vozy nejsou jedinými a dokonce ani jeden z nich není prvním s tímto označením, ale přesto vyzvala německá automobilka svého britského konkurenta na právní souboj.

Aston Martin se nejprve bránil poměrně logickou argumentací, v níž odkazoval na již zmíněnou kategorii závodních vozů a rovněž připomněl Lotus Esprit GT3 z let 1996 až 2001, který tuto zkratku nesl dříve než první Porsche. Jedním z dalších argumentů byl i v loňském roce představený Bentley Continental GT3-R.

Přes všechny tyto argumenty trvají právníci Porsche na tom, že jen jejich automobilka má právo na označení GT3. Britský výrobce se proto rozhodl ušetřit finance za poměrně zbytečný soudní spor a raději svou novinku přejmenuje na Vantage GT12.

Pro Aston Martin se jedná o změnu jména u stovky vozů, zatímco Porsche si tímto krokem udrží určitou kontrolu nad označením, které bez výraznějších přerušení využívá od roku 1999.

Stále je zde ovšem ještě Bentley se svým Continentalem GT3-R, ale ten asi není s ohledem na koncernové vazby a mírně odlišný charakter samotného vozu pro Porsche takovým trnem v oku jako Aston Martin.

První Porsche 911 GT3 se v rámci generace 996 představilo v roce 1999 na autosalonu ve Frankfurtu nad Mohanem. V roce 2003 pak bylo uvedeno první 911 GT3 RS. Tyto dva vozy jsou základem linie ostrých devětsetjedenáctek s kapalinou chlazenými motory, pokračující přes generaci 997 až po současné 991.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)