Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Aston Martin V12 Zagato: Z okruhů na běžné silnice

David Bureš
Diskuze (1)
Prodej nového britského kupé z Gaydonu začne v polovině roku 2012, vznikne jen 150 exemplářů.

Aston Martin odhalil podobu sériové verze konceptu V12 Zagato, který se představil na květnové soutěži elegance Concorso d'Eleganza Villa D'Este. Na zádi vozu přibyl přítlačný spojler.

Pod kapotou zůstal motor 6,0 V12 vlastní konstrukce s výkonem 380 kW a točivým momentem 570 Nm. To jsou stejné parametry, kterých dosahuje výchozí model Aston Martin V12 Vantage.

Karoserie automobilu je ručně vyrobena z hliníku a karbonových vláken.

Cenu vozu Aston Martin oznámil již dříve, na domácím britském trhu je stanovena na 330 tisíc liber (zhruba 9.075.000,- Kč) bez daně. Gaydonská továrna chce vyrobit pouze 150 exemplářů, prodej začne v létě roku 2012.

Automobil vznikl na počest modelu DB4 GT Zagato z roku 1960, který byl prvním vozem, vyrobeným na základě spolupráce mezi britskou automobilkou Aston Martin a italskou karosárnou Zagato.

Aston Martin V12 Zagato získal na letošní Concorso d'Eleganza Villa D'Este v italském Cernobiu u jezera Como titul pro nejkrásnější koncept. Týden poté se vůz poprvé objevil na závodní trati během závodu ADAC ACAS H&R-Cup VLN na Nürburgringu, v rámci svého vývoje se zúčastnil také letošní 24h Nürburgringu. Tam dva kusy dohromady ujely zhruba 6.000 km.

Automobilka vyrobila dva exempláře V12 Zagato, které familiárně nazývá Zig a Zag. Zag je původní koncept, představený na letošní Concorso d'Eleganza, který byl krátce na to přestavěn do závodní podoby. Nyní je až na interiér zpět v původní podobě.

Zelený Zig je nadále vybaven sadou aerodynamických doplňků pro závodní účely, která zahrnuje mohutnější přední splitter nebo velký přítlačný spoiler na zádi.

Oba vyrobené vozy se ukážou na zářijovém frankfurtském autosalonu. Na stánku Astonu Martin se po jejich boku postaví další exkluzivní supersport One-77 a letos představené modely V8 Vantage S a Virage.

David Bureš
Diskuze (1)
12. 9. 2011 21:47
Fotky
Proc se neobjevuje vice fotek zezadu? Vzdyt to je to, co toto auto dela nadherne, predek je jako vzdycky (samozrejme krasny) Tak snad mame v republice poradneho petrolheada a prachace a jednoho kusa si sem poridi :-)