Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Aston Martin Vanquish Roadster Zagato

Ondřej Láník
Diskuze (6)
Za složitým názvem tohoto Astona je nejnovější kreace milánského designérského studia Zagato. Originální skleněný kryt za předními sedadly tohoto roadsteru, může být na zimu vyměněn za elegantní hardtop.

Spolupráce Zagato - Aston Martin není nic nového. Už v 60. letech Italové přišli s kabátem pro DB4 GTZ, v 80. letech přibyly Vantage a Volante a v novém tisíciletí se spolupráce prohlubuje. Právě představený Aston Martin Vanquish Roadster je již třetí dílo Zagata v posledních letech po modelech DB7 Zagato a American Roadster 1.

Tentokrát nebyly změny až tak zásadní, proti vzhledu originálu, což jistě nezmění nic na velkém zájmu o omezenou produkci Astonů od Zagata. Po modelech DB7 Zagato a AR1, které byly prakticky s představením vyprodány, přichází Zagato s další „provokací“ pro bankovní konta majetných. Nyní za celým projektem stojí také britská značka samotná.

Úzká spolupráce šéfdesignera Zagata Nori Harady a Petera Hutchinsona, který je šéfem designu automobilky Aston Martin, vyústila v automobil se zajímavými konstrukčními detaily. Za předními sedadly je v otevřeném uspořádání složitě tvarovaný kryt z tvrzeného skla, který u jiných roadsterů nenajdeme. Dvě boule na skleněném krytu přibližně navazují na dvojici sedadel. Aerodynamický efekt tohoto tvaru je diskutabilní, v každém případě jde o elegantní a originální řešení. Celý kokpit je obehnán chromovanou lištou, která ještě zvýrazňuje absenci střechy a neobvyklé tvary. Plátěná střecha čeká na nouzové uplatnění v kufru. Na zimu je připraven hardtop, navržený s ohledem na jedinečnost tohoto automobilu, jako nedílná součást jeho designu.

Přední partie tohoto Astona zůstala beze změn, vzadu jsou nová světla a zcela nový nárazník. Všimněte si také zvýraznění zadních blatníků, které hlavně při pohledu shora, dotvářejí jedinečné tvary.

Vnější rozměry: 4685 x 1923 x 1265 mm, rozvor 2690 mm.

Ondřej Láník
Diskuze (6)