Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Audi vyvíjí elektromobil na bází Volkswagenu e-up!

Aleš Dragoun
Diskuze (9)
Audi plánuje uvést na trh do dvou let malý elektromobil. Konstrukční základ své prestižnější značce daruje Volkswagen.

Minivůz se čtyřmi kruhy se zatím nevyrábí, bratislavská trojčata Volkswagen up!, Seat Mii a Škoda Citigo se dalšího přírůstku do rodinky nedočkala. Byl by to hazard s image značky Audi? Se spalovacím motorem určitě. Vzhledem k tomu, že takový model musí být posazen cenově výše, zřejmě by mnoho zákazníků nenašel. Ale co elektromotor?

Podle německého Auto Bildu je taková vize velmi reálná. V případě elektromobilu totiž cenová otázka jaksi padá, tato vozidla jsou obecně velmi drahá. A právě tady u Audi vidí budoucnost v nejmenším balení. A koho chápe Ingolstadt jako největšího konkurenta takového vozu? Úhlavního bavorského soka z Mnichova, BMW i3.

Jako konstrukční základ novince poslouží koncernový Volkswagen e-up!. Boky vozu zůstanou nezměněny, vpředu se však objeví typická „singleframe“ maska, svébytné hlavní světlomety a denní diody. Koncová světla pak budou vodorovná místo svislých. V interiéru velké tvarové změny čekat nelze, ale dražší materiály určitě, stejně jako lepší informační systém.

Předběžné technické údaje hovoří o elektromotoru s 85 kW a 270 N.m. Nejmenší tichošlápek od Audi se rozjede na 150 km/h, stovka mu bude trvat 9,3 s. Baterie by měla umožňovat akční rádius až 200 km. Doba nabíjení, která závisí na napájecím zdroji, nepřesáhne 4 hodiny, v krajním případě dosáhne 30 minut. Pro srovnání: sériový e-up! má akumulátory s kapacitou 18,7 kWh, které mu vystačí za ideálních podmínek na 150 km.

Ať už se elektrické mini od Audi bude jmenovat jakkoliv, například A e-tron, přijde na trh do dvou let, tedy nejpozději během roku 2015. Označení A0 je přece jen velmi nepravděpodobné... Základní cena by neměla být vyšší než 30 tisíc eur (v současnosti necelých 774 tisíc korun).

Aleš Dragoun
Diskuze (9)
27. 4. 2013 00:46
Re: VW up
To ovšem 1,2 TDI dieselové vozidlo je náročnější na údržbu ve srovnání s benzínovým motorem :yes:
Zdravím hezky český a přeju šťastné centimetry Vašim cestu :yes:
27. 4. 2013 00:05
Re: VW up
Citigo má jednoznačně zářivou budoucnost. .... Jasná volba 1,0MPI :yes: :yes:

Citigo 1,0MPI atmosferický
Spotřeba podle výrobce: 4,1 l.
Testovací spotřeba: 4,4 l benzín, emise CO2 na km 104,2 g :yes:

Fabia 1,2TDI s DPF
Spotřeba podle výrobce: 3,4 l.
Testovací spotřeba: 4,4 l nafty, emise CO2 na km 118,1g ;-\
27. 4. 2013 00:02
Re: VW up
Vzhledem k tomu, že dieselové motory jsou z principu svého fungování úspornější, je vcelku logické, že se začaly montovat do osobních aut. Ve větším měřítku během 70. let. První zkušenosti byly příznivé. Motory najížděly neuvěřitelné kilometry na jednu nádrž a údržba byla minimální. Tam si myslím někde vznikal ten zažitý pocit záchrany firemních a rodinných rozpočtů autem s dieselovým motorem. Jelikož VW byl, která hýbala politickou situací Německa,byl pro ni vytvořen vlastní zákon. To je pro kapitalistickou zemi něco naprosto neslýchaného. A samozřejmě že s vývojem ekonomiky, která v 80. letech již začínala pociťovat určité známky vyčerpanosti, se velké masy obyvatel při koupi nového vozu rozhodly "správně" a koupili si VW Golf D. A tak se asi nějak spustil proces, který otevřel stavidla. Jelikož je VW takto silný hráč v Německu a Německo je nejsilnějším hráčem v Evropě, muselo nastat to, co nastalo. Ostatní automobilky zahájily vývoj a výrobu dieselových osobních aut. Ten boom byl ohromující. A v tom všem zanikaly hlasy těch, kteří měli to "štěstí", že jim za humny postavili dálnici a při přesvědčování jim tvrdili, že jich se to výrazněji nedotkne. Lidé kteří se zajímali o následky vlivu sazí z diesel na zdraví byli napadáni a zesměšněni. Nedivme se. LIDOVÁ VW a výrobce Bosch, který v podstatě drží monopol pro palivové systémy dokáží svou silou smést každého. A pokud za nimi ještě stojí německý stát, jeho zákony a historické propojení s Hitlerovým lidovozem, je neprůstřelnost takového spolku téměř stoprocentní. Je potřeba říci, že stát, tedy hlavně německý, jako obvykle zcela zásadně selhal a vytvořil systém, který budeme muset snášet ještě velmi dlouho. Pokud si stát osobuje právo vytvářet společenské prostředí, musí hledět do všech důsledků svého konání. Jelikož je to ale nemožné z principu, máme zde další "excelentní" selhání státem určené budoucnosti.
26. 4. 2013 23:40
Re: VW up
Ovšem co je nejhorší diesel smrdí kouř v dálničním tunelu !!!

Už zase jsi to sám řekl, že diesel je lepší motor, ale pravím vám bohužel to bylo něco strašného. Bylo to poprvé co jsem si uvědomil s tak velkou naléhavostí, že na silnicích to už nikdy nebude ani pro motorku nic pěkného. Byl provoz a tak vlastně už od Prahy v podstatě až do cíle vytvářela všechna ta hodnocení kvality úsporných aut neuvěřitelně smrdutý koridor, ze kterého se nedá utéct. Ještě k tomu prakticky nefoukalo a tím to bylo ještě horší. Samozřejmě že to všichni známe, jede smraďoch, tak ho předjedu nebo to nějak vydržím. Ale tohle ,to byla úplně jiná liga. To byl neustávající tunel dieselovýho smradu, ve kterém jsem musel jet. Jedno jestli okreska nebo dálnice. Ovšem co je nejhorší diesel smrdí kouř v dálničním tunelu, je to, že tento stav trval po celou cestu i v Rakousku a České republice také v Evropě, řekl bych, že ještě horší osobních a nákladních automobilů navíc k kamionu, vzhledem k hustotě tmavých kouřových provozu v dálničního tunelu. Byl jsem tak nažranej těch sraček, že mi bylo docela zle. Dokonce i v těch krásných alpských lázeňských městečkách, pokud jsem mohl soudit, jak jelo auto, zaručeně to byl nafťák, a je jedno jestli nové nebo staré, všechny čpěly tím smradem. Říkal jsem si, jestli si to moc nedramatizujte, ale prostě je to takto hrozné. Představte si že jdete po lázních a kolem jezdě tyhle krámy a vy byste vylít vzteky z kůže, že ani tam, kde diesel by člověk očekával čisté vzduch, nemáte šanci. Když diesely jsou tak škodlivý, tak ať je přestanou vyrábět a jezdí se jen na benzin. Diesel s ucpaným výfukem je auto na houby.
:-!
26. 4. 2013 23:39
Re: VW up
Na špínu VW up nejezdí [odkaz]