Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Aurus Senat jde do prodeje. K dispozici jsou dvě délky osmiválcové Putinovy limuzíny

David Bureš
Diskuze (46)
O výrobu zákaznických aut se postará závod společnosti Sollers, vlastníka UAZu. První z nich sjedou z výrobní linky v roce 2020.

Aurus Senat je luxusní automobil vzniklý primárně pro potřeby ruského prezidenta Vladimira Putina. Od začátku projektu se však počítá s tím, že nebude sloužit jen jako reprezentativní limuzína, ale že bude dostupná i běžné klientele. Tato fáze historie Aurusu Senat začíná právě nyní. Tento týden v Rusku oficiálně vstupuje do prodeje.

Tento pátek, 15. února, začnou ruští prodejci přijímat předběžné objednávky na tento vůz, vzniklý díky vládnímu projektu. Konkrétně jde o společnosti Avilon Group a Panavto, které se dlouhodobě zabývají prodejem luxusních aut. První dnes nabízí vozy Ferrari, Aston Martin, Maserati nebo Genesis, druhý zase auta Mercedes-Benz.

„Potenciální zákazníci mohou oficiální partnery kontaktovat přímo,“ říká k tomu Denis Manturov, ministr průmyslu a obchodu Ruské federace. Dosud museli zájemci oslovit s předobjednávkou přímo výrobce.

Video se připravuje ...

První zákaznické vozy budou vyrobeny v roce 2020. O výrobu se postará závod firmy Sollers, vlastníka automobilky UAZ, ležící ve speciální ekonomické zóně Alabuga v republice Tatarstán. Projektován je na produkci 5.000 aut ročně.

Zatím se vůz pro potřeby ruské vlády vyrábí ve speciálním závodě ruského Ústavu centrálního výzkumu automobilů a automobilových motorů (NAMI), kde však může vznikat jen 250 aut ročně. A to je pro plánovaný prodej veřejnosti málo. Značka Aurus totiž nechce působit jen v domovském Rusku, ale rozšířit své pole působnosti i po světě. Počítá se třeba s prodejem na Blízkém východě nebo v Evropě. Evropští zájemci si vůz budou dokonce moci prohlédnout na nadcházejícím autosalonu v Ženevě.

Zákazníci si v tuto chvíli mohou objednávat dvě varianty sedanu Aurus, základní s interním označením S600 a prodlouženou L700, kterou využívá ruský prezident Vladimir Putin a nově i ruský premiér Dmitrij Medvěděv. První s rozvorem 3.300 mm na délku měří 5.630 mm, druhá je dlouhá dokonce 6.620 mm.

O pohon se každopádně postará dvakrát přeplňovaný vidlicový osmiválec, který z objemu 4,4 litru dává výkon 441 kW a točivý moment 880 N.m. Krátké verzi umožní zrychlit z 0-100 km/h za méně než šest sekund a jet nejvýše rychlostí 250 km/h. Využívá hybridní pohon, přičemž motor je spárován s devítistupňovou automatickou převodovkou a pohonem všech kol.

Vnitřek sází na naprostý luxus, Aurus slibuje jemnou kůži, dřevěné obložení, vlastní multimediální systém nebo masážní sedačky. Objednat lze i pancéřovanou variantu, což jistě ocení nejen zákazníci z řad vládních činitelů. Výbava je na úrovni luxusních aut, zahrnuje diodové světlomety, bezklíčový vstup, elektricky ovládané víko kufru, adaptivní tempomat, rozpoznávání dopravních značek, sledování mrtvého úhlu nebo elektricky nastavitelný volant.

Aurus Senat vznikl v rámci státního projektu Průvod (Kortěž), vývoj odstartoval v roce 2012. Hotovo bylo v květnu 2018, kdy se vzniknuvší limuzína ukázala na tehdejší Putinově inauguraci na další prezidentské období. Široké veřejnosti se pak vůz poprvé prezentoval na srpnovém autosalonu v Moskvě. V rámci projektu vznikla technika, kterou využijí i další automobily, pojmenované podle věží Kremlu. Vedle sedanu a limuzíny Senat vzniklo též SUV Komendant a minivan Arsenal, které se časem také objeví v běžném prodeji. Už dnes je však možné je potkat v prezidentské koloně hlavy Ruské federace.

David Bureš
Diskuze (46)

Doporučujeme

18. 2. 2019 08:17
Re: Prorokuju..
>:D >:D >:D :yes:
Avatar - Beefcake
17. 2. 2019 10:03
Re: Prorokuju..
Evidentne civilizovanejsi svet zaujem nema.
Avatar - wakantanka
17. 2. 2019 06:43
Re: Před
Ale no, Barik tomu ani sám neveríš. Čo boli prvé Volgy, Moskvice či Lady? Aj nakladaky vzišli z veľkej časti z americkej spojeneckej výpomoci. Krok to bol logický a pochopiteľný, akurát v priebehu desaťročí minimum inovácií. Tento najnovší počin budiž, design inšpirovaný RR a technika poskupovaná kade tade po svete.
Avatar - Barrichello
15. 2. 2019 14:16
Re: Vovo, Milous nedostane?
Inspirace designem není co dělaj čínani. Ty ten Rolls okopírujou 1:1 jen použijí levnější materiály.
15. 2. 2019 11:13
Re: Vovo, Milous nedostane?
No máš prevdu není to čistá thema. Je to řízlý rollsem. Ale orginální na tom je snad jedině ta ruská nabubřelost na to že něco okopčili. To umí jedině oni a číňani tlouct se v prsa za plagiatorství. Jiný výrobce by za to lezl kanálama.