Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Auta v USA brzy budou muset mluvit

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)
Technologie pro vzájemnou komunikaci automobilů možná začne být ve Spojených státech u nových vozů povinná od roku 2017.

Takzvaná "mluvící auta" mají výrazně snížit počet nehod na amerických silnicích a zmírnit dopravní zácpy. Sdělili to dnes činitelé amerického ministerstva dopravy.

"Až se tyto technologie všeobecně zavedou, může to znamenat revoluci v bezpečnosti silniční dopravy," řekl podle agentury Reuters ředitel Národního úřadu pro bezpečnost silničního provozu (NHTSA) David Friedman. Kroky k povinnému zavedení technologie, která se kdysi považovala jen za sci-fi, zahájí úřad v nejbližší době.

Technologie zvaná V2V umožňuje automobilům na silnicích vyměňovat si základní údaje o rychlosti, směru a aktuální poloze tempem desetkrát za sekundu. NHTSA odhaduje, že tato výměna informací může zabránit nebo snížit náklady 80 procent srážek, které nekončí zraněním či smrtí řidiče.

Vyměňovaná data se nemají týkat osobních údajů řidiče ani vozu. Automobily budou moci tato zařízeními identifikovat jen v případech, kdy to bude nezbytné k řešení nebezpečné dopravní situace, ujistil úřad.

NHTSA nyní dokončuje analýzu dat shromážděných během ročního pilotního programu testování V2V v Ann Arbor u Detroitu. V rámci něj výzkumníci vybavili testovanými bezdrátovými zařízeními zhruba 3000 osobních a nákladních vozů a autobusů.

Aliance automobilových výrobců uvedla, že je ochotna nápad vládních úředníků zvažovat, upozornila ale na řadu otázek. "Musí k sobě zapadnout ještě řada dílků skládačky," řekla mluvčí aliance Gloria Bergquistová. Řešit je podle ní nutné otázky zabezpečení a soukromí údajů, cenovou dostupnost nové technologie i právní a regulační rámec.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)