Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Autem roku 2016 v České republice se stala Škoda Superb!

Vitek
Diskuze (294)
Novinářská anketa Auto roku v České republice zná dalšího vítěze. V letošním ročníku zvítězila Škoda Superb.

Stejně jako v předchozích ročnících ankety Auto roku v České republice probíhalo hlasování dvoukolově. V prvním kole zvolila porota složená z vybraných motoristických novinářů pět finalistů (celkem se vybíralo z třiceti vozů), kterým měla do konce ledna přiřadit bodové hodnocení. Ve srovnání s minulými ročníky však nastala mírná změna.

Zatímco ještě loni rozdávali novináři mezi pětici finalistů 25 bodů (žádnému z vozů se nesmělo přidělit více než 10 bodů a neplatilo ani nulové hodnocení), letos se rozdělovalo 150 bodů do kategorií jízda (45 bodů, maximálně 20 bodů na auto), užitná hodnota (40 bodů, maximálně 20 bodů na auto), ekonomika (30 bodů, maximálně 15 bodů na auto), technologie (20 bodů, maximálně 10 bodů na auto) a design (15 bodů, maximálně 8 bodů na auto). Z hodnocení musel vyjít jasný vítěz, nebylo tedy možné, aby se například dva vozy dělily o nejvyšší příčku.

O finálové pětici ve složení Ford Mustang, Opel Astra, Subaru Levorg, Škoda Superb a Volvo XC90 jsme psali již koncem loňského roku, nyní však známe verdikt novinářské poroty. Autem roku 2016 v České republice se stala Škoda Superb. Mladoboleslavská automobilka díky tomu obhájila výsledek z loňského roku, kdy si cenný titul odnesla Škoda Fabia. Výrobce má od dnešního dne právo používat titul k propagaci až do doby, kdy bude vyhlášen vítěz nadcházejícího ročníku. Superb vyhrál i v hlasování veřejnosti, a to v kategorii střední a vyšší střední třídy.

V přidružené anketě technická inovace roku zvítězil bezpečnostní systém EyeSight značky Subaru, který usnadňuje řízení a snižuje riziko nehody. Ekologickým autem roku 2016 se pak stal plug-in hybrid Volkswagen Golf GTE, který kombinuje přeplňovaný benzinový čtyřválec 1.4 TSI (110 kW), elektromotor se 75 kW a šestistupňovou převodovku DSG se třemi (!) spojkami.

Součástí ankety je i soutěž o 300.000 korun na nákup jednoho z nominovaných vozů. Ze získání šeku se nakonec radovala Ivanka Redková, která má v plánu si pořídit Mazdu 2.

1. místo: Škoda Superb - 1422 bodů

Třetí generace Škody Superb byla oficiálně představena na loňském ženevském autosalonu, v květnu jsme přinesli první jízdní dojmy, a nedlouho poté dorazila také praktičtější varianta kombi (ještě před zářijovým autosalonem ve Frankfurtu nad Mohanem). Vůz je na našem trhu dostupný s motory o výkonech od 110 do 162 kW, přičemž nedávno doplnila nabídku také ekologicky šetrná varianta GreenLine. Spotřebovat by měla pouze 3,7 litru nafty na sto kilometrů. Vůz má šanci zvítězit také v letošním ročníku ankety evropské Auto roku (COTY), jejíž finále proběhne už 29. února v rámci nultého dne ženevského autosalonu.

2. místo: Opel Astra - 1125 bodů

Pátá generace oblíbeného Opelu Astra vsadila především na snižování hmotnosti (mezigeneračně shodila až 200 kilogramů, nejméně však 120 kilogramů), větší vnitřní prostor a výbavu známou z větších a dražších modelů (wi-fi, masážní sedadla, diodové světlomety Matrix). Jízdně je vůz na vrcholu segmentu nižší střední třídy - i na poměrně velkých kolech dokáže obstojně filtrovat nerovnosti a v zásadě si vystačí bez adaptivních tlumičů, které v minulé generaci nechyběly. Astra je stejně jako Škoda Superb ve finále ankety evropské Auto roku 2016.

3. místo: Subaru Levorg - 1042 bodů

Kombi na pomezí nižší střední a střední třídy se u nás původně vůbec nemělo prodávat, nakonec ale můžeme být rádi, že se tak stalo. Jediná kombinace motoru a převodovky může být pro někoho překážkou, 170 koní generovaných přeplňovanou zážehovou šestnáctistovkou s protilehlými válci však plně dostačujeme a na skříň Lineartronic si už zvykáme. Úplně nejlepší je ale podvozek – komfortní, vyvážený, schopný snést i opravdu hrubé zacházení. Zkušenosti, které automobilka získala na světových rallye, z vozu doslova stříkají.

4. místo: Volvo XC90 - 851 bodů

Druhá generace Volva XC90 nahradila předchůdce po dlouhých dvanácti letech. Jako první model značky se honosí modulární platformou SPA (Scalable Product Architecture), což přináší také použití pouze čtyřválcových agregátů řady Drive-E. Aktuální česká nabídka čitá dvě zážehové, dvě vznětové a jednu plug-in hybridní pohonnou jednotku. Poslední zmíněná verze se pyšní výkonem 300 kW a udávanou průměrnou spotřebou 2,1 l/100 km. Také tento vůz má naději získat titul evropské Auto roku 2016.

5. místo: Ford Mustang - 810 bodů

Automobilka Ford začala poprvé v historii prodávat model Mustang na evropském trhu a hned je z toho účast v semifinále ankety o evropské Auto roku (COTY) a finále Auta roku 2016 v České republice. Vůz se u nás nabízí jako kabriolet a kupé, se čtyř- a osmiválcovým motorem, a také s manuální a automatickou převodovkou. Osmiválcový Fastback s manuálem za 1.094.000 Kč vypadá obzvláště zajímavě a také skvěle jede. Navíc podobně střižený vůz byste u nás za takové peníze hledali marně.

Autoři: Jan Mička a David Bureš

Vitek
Diskuze (294)
18. 2. 2016 20:26
Re: Sen českého pracujícího člověka
Ano, s přihlédnutím k tomu slovu "sen" pak nelze než souhlasit.

Shoda :yes:
Avatar - Barrichello
18. 2. 2016 19:59
Re: Pořadí
A co sem tady celou dobu říkal, ale pánové maj nutkání sronávat to s Porsche, no tak proti gustu žádný dišputát. Není Camaro jako Camaro a není Mustang jako Mustang.
Avatar - salamoon
18. 2. 2016 19:45
Re: Tavria interier
"uvnitř přineslo tabletovou revoluci"
ved prave :no:
18. 2. 2016 18:28
Re: Superb , super.
Šťouchni si do jehly přeskakuje ti deska sopliaku. Takový hrdina aby jsi napsal do profilu věk nejsi, ale předpokládám že už jsem stihnul o.š.u.k.a.t vic ženských než ty si jich za život pozdravil. A nové auta za hotové jsem si už kupoval, takže dál koukej na plakát Superbu na stěně a sní o tom jak je to nejlepší auto na špici střední třídy. Zobáku. Jo a že jsi si koupil ojetou predváděčku mercedesu za cenu mondea jak jsi tady nedávno psal z tebe frajera nedělá. Až budeš kupovat vůní tzn. budeš sedět a specifikovat auto podle svého do výroby poznáš co je kupovat nové auto s tím co tam chci mít a ne co tam dal někdo předemnou. Btw ty zastanče Superbu na špici, proč jsi si koupil špičkový mercedes který je opravdu na špici a ne ten skvělý Superb mi fakt hlava nebere.
18. 2. 2016 18:14
Re: Pořadí
Vy jste jak malé děti. Mustang není ani super sport ani ostrý hatchback. Je to prostě velké kupé a cabrio a může mít osmiválec i v Čechách. Je to prostě fajn auto ale nemá ambice být nejlepším sporťákem.