Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Automobilka BMW loni dosáhla rekordního zisku

redakce AUTO.CZ

Německá automobilka BMW v loňském roce zvýšila čistý zisk o devět procent na rekordních 5,8 miliardy eur (téměř 160 miliard Kč). Firma v dnešní výsledkové zprávě zároveň uvedla, že se jí loni podařilo udržet na pozici největšího výrobce luxusních automobilů na světě.

Tržby stouply o téměř šest procent na 80,4 miliardy eur. Automobilka také potvrdila, že její loňský prodej poprvé překonal hranici dvou milionů vozů a že letos počítá s dalším růstem.

Provozní zisk automobilky loni stoupl o 14 procent na 9,1 miliardy eur. Překonal tak očekávání analytiků, kteří jej v průměru odhadovali na méně než devět miliard eur.

Firma se rozhodla zvýšit dividendu na rekordních 2,9 eura na akcii z předchozích 2,6 eura. Tento krok však zklamal investory, kteří počítali s výraznějším zvýšením.

Automobilka již začátkem tohoto týdne uvedla, že letos hodlá přijmout více než 8000 nových zaměstnanců, z toho přes 5000 v Německu. Jde o největší nárůst pracovní síly v historii firmy, která v současnosti po celém světě zaměstnává přes 110.000 lidí.

BMW se stala jedničkou světového trhu s luxusními automobily v roce 2005, kdy na tomto postu vystřídala německého konkurenta Mercedes-Benz. Toho pak v roce 2011 předstihla značka Audi z koncernu Volkswagen. Mercedes i Audi chtějí ještě během tohoto desetiletí BMW o vedoucí pozici na trhu připravit.

redakce AUTO.CZ