Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Automobilka GM je díky pick-upům a SUV zpět v zisku

ČTK
Diskuze (6)
Americká automobilka General Motors (GM) se díky dobrému prodeji pick-upů a sportovně-užitkových vozů (SUV) ve Spojených státech ve čtvrtém čtvrtletí vymanila ze ztráty.

Čistý zisk se podle dnešního sdělení firmy vyšplhal na 2,1 miliardy dolarů (47,6 miliardy Kč) a výrazně překonal odhady analytiků. Ve stejném období loňského roku vykázal největší americký výrobce aut ještě ztrátu 5,2 miliardy dolarů.

Analytici oslovení společností Refinitiv IBES očekávali zisk jen 1,2 miliardy dolarů. Veškerý zisk vytvořil ale pouze severoamerický trh. Celkově prodala společnost v uplynulém kvartálu méně vozů, pokles vykázal například prodej do Číny. Tržby se přesto meziročně zvýšily o téměř dvě procenta na 38,4 miliardy dolarů a akcie firmy přidávaly ještě před zahájením obchodování na burze skoro čtyři procenta.

Automobilový trh se ale ochlazuje i v samotných USA. Tamější prodej nových aut by se letos měl snížit kvůli rostoucím úrokům a konkurenci levnějších téměř nových užitých vozů.

GM již dříve uvedla, že výrobu v Severní Americe omezí a že bude ve velkém rušit pracovní místa. Její konkurent Ford se se situací na automobilovém trhu vyrovnává ještě hůře. V závěrečném loňském kvartálu vykázal dokonce ztrátu ve výši 116 milionů dolarů. Všechny automobilky také doplácejí na růst cen materiálu v důsledku celního sporu mezi Spojenými státy a jejich čínskými a evropskými partnery.

ČTK
Diskuze (6)

Doporučujeme

Avatar - wakantanka
8. 2. 2019 13:22
Re: GM boduje
to nič ale nemení na mojej otázke, odkiaľ berieš údaje že GM na sedanoch ktoré vyrába a predáva aj zarába a koľko?
Avatar - Barrichello
8. 2. 2019 09:45
Re: GM boduje
Ty prodejní čísla sou stále slušné a nabídka je pestrá a neruší se. jediný sedan co zatím skončil je ATS, ale to nahradí CT4.

CTS pak nahradí CT5, oba modely už se pilně testují v provozu a na okruzích.
Avatar - Barrichello
8. 2. 2019 09:43
Re: GM boduje
no v USA ty diesly mimo velké pikapy nikdo nekupuje :-)
Avatar - wakantanka
7. 2. 2019 22:08
Re: GM boduje
Ja v tam čítam niečo úplne iné. Keby sa im tak dobre nepredávali pick-upy tak skončia hlboko v červených číslach. Odkiaľ berieš dáta že na sedanoch naozaj zarábajú?
Avatar - WinDiesel
7. 2. 2019 18:19
Re: GM boduje
Ano, GM na to jde dobře, nasadilo do boje i široké spektrum dieselových motorů 1,6, 2,0 a 6-válec 3,0, které už nabízí 3. rokem a nabídku podobně jako Mazda každý rok rozšiřuje.
GM se dieselů nebojí :yes: