Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Kdy se vyplatí koupit auto na spotřebitelský úvěr?

redakce AUTO.CZ
Diskuze (9)

Když si auto pořídíte na finanční leasing, vozidlo vám patří až v okamžiku, jakmile zaplatíte poslední splátku. Finanční leasing má taky vyšší 1. splátku (akontaci), většinou to bývá 30 % z ceny vozidla. Pokud ovšem nemáte na 30% akontaci, tak lze nákup vozidla řešit přes spotřebitelský úvěr. Pokud auto koupíte na “spotřebák”, vozidlo okamžitě přechází do vašeho vlastnictví. Pojďme se tedy blíže podívat na zoubek této alternativě za leasing.

Auto na spotřebák až do 600.000 Kč

Spotřebitelské úvěry jsou nejčastějším typem půjček, obzvláště ty neúčelové, o které v tomto článku bude řeč. O neúčelové spotřebáky vám dneska každá dobrá banka umožní zažádat snadno a rychle po internetu. Ještě rychleji se k penězům dostanete, pokud u banky máte účet s internetovým bankovnictvím, kam vám chodí výplata. Jakmile vám úvěr schválí, peníze máte obratem na svém účtu a to vše s minimem administrativy. Pokud se vaše rodné číslo nevyskytuje v Registru dlužníků, můžete si většinou půjčit do 600.000 Kč bez ručitele. Spotřebitelský úvěr vám umožní mimořádné splátky, abyste se půjčky rychleji zbavili. Nebo taky můžete úvěr předčasné splatit. Díky online kalkulačkám bank si sami vyberete ústav, od kterého si na auto půjčíte. Většina bank má dokonce speciální úvěry navržené pro nákupy vozidel.

Spotřebitelský úvěr či leasing, toť otázka?

Srovnáme-li finanční leasing a spotřebitelský úvěr, tak u „spotřebáku“ je auto okamžitě vaše a neplatíte cca 30% akontaci. U finančního leasingu vám patří až po splacení poslední splátky. Rozdíly jsou taky v pojištění. Je pravděpodobné, že u leasingu budete platit více za havarijní připojištění. Když si auto koupíte přes spotřebitelský úvěr, je vlastně na vás, jestli havarijní připojištění chcete, u leasingu musíte. V tom, co je finančně výhodnější, je hlavně určující, která banka či leasingovka vám udělá nabídku. Rozdíly tedy spíš hledejte mezi finančními ústavy, než mezi leasingem a spotřebitelským úvěrem jako takovými. Vždycky vás zajímá RPSN. Do této sazby jsou započteny náklady na úvěr, kam patří úrok a třeba i poplatek za vedení úvěrového účtu. Chcete ojeté auto? Ojetinu taky můžete koupit jak přes spotřebitelský úvěr, tak i přes finanční leasing.

Jakou bude mít barvu vaše nové či ojeté auto?

Ať už se při nákupu vozidla rozhodnete pro spotřebitelský úvěr, nebo ne, určitě už máte přibližnou představu o barvě. Víte, že v prvním pololetí roku 2019 u více než pětiny vozidel převládala šedá či stříbrná auta? První příčku mezi šedými vozidly držela škodovka. Další v pořadí je červená s 19,5% podílem.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (9)

Doporučujeme

17. 10. 2020 13:23
auto
Taky jsem přemýšlel zda se mi to vyplatí, po tom co jsem však vše důkladně propočítal a na https://www.duofinance.cz/…ver-nebo-leasing našel i výhodný úvěr na auto jsem se rozhodl že do toho jdu. Úspora na nákladech na auto se totiž vyrovná nákladům na pjčení peněz.
Avatar - Jenik3
21. 11. 2019 14:24
Re: Tohle má být
Jeste autor zapomenul zaradit operak, kdy auto nikdy nevlastnim, ale klicky mam prakticky hned :-) Ale to by se v tom sam autor clanku utopil. Sepsat srovnani je vyssi divci.
20. 11. 2019 18:31
Autor článku?
Nezlobte se, běžně komentáře nedávám, ale tohle když jsem přečetl, bylo asi nejzbytečnějsich 30s v dnešním dni. Prosím Vás Auto. CZ, nevím kdo tohle napsal, ale okamžitě tomu pánovi /paní znemožmete přístup do kanceláře a ať vrátí batch. Tak vágní paskvil už jsem dlouho nečetl. Kde je fundamentální srovnání obou produktů, výhody, nevýhody, dostupnost a úskalí s konkrétními informacemi jako možnost modifikace a prodeje vozu během splacení atd. Pokud nechcete srážet Vaše renomé, nedávejte tužku každému kdo má zrovna volno a neví o tématu zcela nic. Děkuji M. P. S:.. Tak aspoň jsme se dozvěděli ty barvy 🤣
20. 11. 2019 17:20
Re: Tohle má být
Je to hra s cislami a treba si poriadne prepocitat. Ja mam sukromne auto na leas a uz druhykrat. Moja skusenost je naopak taka, ze si viem v dobrej poistovni urobit vlastnu poistku bez marze, k comu sa bezny smrtelnik nedostane. Napriek tomu po prepocte som usetril menej ako 5€/mesiac. Ak by to bolo standardnou cestou, lepsiu cenu nevyjednam, takze leasingovka nema predrazenu poistku, bud bude pre vecsinu lacnejsia ako by si vybavili sami, alebo minimalne porovnatelna. Takze usetrene zhola nic. Vyhodou moze byt naopak to, ze sa neuplatnuje malus co je podstatne a cena poistky sa pocas leasingu nemoze zmenit sice nadol, ale ani nahor - co sa na SR napriklad mohlo prejavit navysenim za posledny rok o 8% lebo poistny odvod. Ale musim rovnako podotknut, ze ak ma niekto velky bonus za bezskodovy priebeh, tak to moze zohrat ulohu a neda sa pausalizovat.

Spotrebitelsky uver so 4% p.a. je stale viac ako 0% leas. Rozdiel mozu dohnat poplatky za vybavenie uveru/leasingu. U nas vychadza uver ovela drahsie v takomto pripade. Pri predcasnom predaji je potrebne len doriesit byrokraciu s leasingovkou - spravidla 3 tyzdne cakanie na dokumenty (absolvoval som). Inak ziadna ina komplikacia nie je.
Avatar - _Karel_
20. 11. 2019 15:46
Re: Tohle má být
Nejlepší je závěr článku o finacování aut: "jakou si vyberete barvu? Nejvíc se prodá šedých a stříbrných".