Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Není jen půjčka a leasing aneb Jak financovat koupi vozidla?

Diskuze (3)

Pořízení vysněného vozu je pro mnohé velkou událostí a mnohdy i citelným zářezem do rodinného rozpočtu. Existuje však mnoho možností, jak lze tento „nákup“ financovat. Pro který se rozhodnete vy?

Auto bývá často vnímáno jako součást společenského postavení. Mnoho lidí si tak svůj vysněný vůz pořizuje čistě pro potěšení své duše a velké sumy pro ně nejsou překážkou. I přesto se při koupi vozu vyplatí hledět spíše na jeho praktičnost a určit si výši částky, kterou jsme ochotni zaplatit. Dále je také dobré si hned na začátku ujasnit, zda chceme koupit nový, či ojetý vůz. Možností financování tak zásadního nákupu je spousta. Pro jaký způsob se rozhodnete vy? Vyplatí se více spotřebitelský úvěr, klasický leasing nebo ten operační?

1. Klasický leasing

Leasing automobilu je v podstatě něco jako finanční pronájem daného vozu, a to buď s jeho následnou koupí, nebo bez ní. Zákazník, tedy leasingový nájemce, užívá automobil, za který platí leasingové splátky – něco jako nájemné. Nevýhodou leasingu je fakt, že auto nevlastníte, až do konce splacení leasingu jste pouze nájemcem, nikoli majitelem vozidla. S autem tak nemůžete svévolně nakládat, například jej v případě potřeby prodat.

2. Operativní leasing

Tento způsob financování je novinkou. Od klasického leasingu se liší tím, že není nutné na začátku skládat akontaci, navíc prakticky neustále jezdíte novým vozem. Pokud auto potřebujete pouze po omezenou dobu, je pro vás operativní leasing ideální volba. Automobil máte totiž jen zapůjčený – po vypršení smlouvy nepřechází do osobního vlastnictví, ale zůstává u leasingové společnosti. Operativní leasing se obvykle uzavírá na kratší období, než je doba životnosti vozidla a doba odepisování.

3. Autopůjčka

Autopůjčka je klasický účelový úvěr, u kterého musíte bance prokázat, jak jste s vypůjčenými penězi naložili. Díky tomuto typu úvěru vozidlo ihned získáte do osobního vlastnictví, navíc pokud podnikáte, můžete si zažádat o jednorázový odpočet DPH z kupní ceny na začátku splácení. O půjčku můžete zažádat u bankovních i nebankovních společností. A nabídka je opravdu široká – liší se poskytovanou výší úvěru, dobou splácení i úrokovou sazbou. Proto výběr neuspěchejte a srovnejte si všechny aktuální nabídky autopůjček na trhu.

4. Běžný úvěr

Další, a hojně využívanou variantou, jak zaplatit za nový vůz, je klasická neúčelová půjčka. Tu můžete použít prakticky na cokoli – bez nutnosti dokládat, co jste s půjčenými penězi udělali. Největší výhodou oproti klasické autopůjčce je, že automobil je ihned napsán na nového majitele a není potřeba si brát drahé pojištění od prodejců. Už dávno neplatí, že úroky musí být vysoké, a proto i spotřební půjčka může být vhodnou variantou k nákupu nového auta.

Autor: mba

Diskuze (3)

Doporučujeme

19. 11. 2020 13:21
Půjčka na auto od Zonky
Zajímavou půjčku na auto nabízejí Zonky. Nejenže úroková sazba startuje na necelých 3 % ale lze také bez problémů předčasně splatit, pár informací o úvěru naleznete zde: https://www.fintest.cz/pujcka-auto/.

Na druhé straně, fakt je ten, že pokud nabízí úvěr přímo prodejce, má větší manévrovací prostor, protože do úvěru může zakalkulovat marži z prodeje auta.
16. 11. 2020 23:20
leasing
Taky jsem si pořizoval auto do firmy, díval jsem se na možnosti na https://www.duofinance.cz/…ver-nebo-leasing a nakonec jsem se rozhodl právě pro leasing, protože ten mi u financování automobilu pro firmu příjde přecejen o trošku optimálnější.
20. 11. 2019 21:08
Financování
Já si při nákupu superba v áčkách nechal spočítat úvěr přímo od nich a byl jsem překvapenej ,když mi nabídli ještě menší úrok než v mé stávající bance. Upřímně jsem to nečekal, na druhou stranu jsem byl mile překvapený :-)