Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Automobilový vývoz z Polska ve čtvrtletí rostl, v březnu rekordní

redakce AUTO.CZ

Automobilový vývoz z Polska se v prvním čtvrtletí letošního roku zvýšil o 14 procent na 5,35 miliardy eur (146 miliard Kč) a v samotném březnu byl rekordní. Vyplývá to z údajů, které zveřejnila analytická a konzultační společnost AutomotiveSuppliers.pl. Česko bylo v březnu čtvrtým největším vývozním trhem pro polský automobilový průmysl.

V březnu vývoz automobilů a automobilových dílů vzrostl o 16,8 procenta na 1,97 miliardy eur. Největším vývozním trhem bylo v březnu Německo, které mělo na celkovém vývozu podíl 30,5 procenta. Následovaly Británie a Itálie, Česko mělo na celkovém vývozu podíl 6,5 procenta.

Největší podíl na celkovém automobilového průmyslu měly součástky a příslušenství. Hodnota vývozu součástek a příslušenství v prvním čtvrtletí činila 2,22 miliardy eur a v samotném březnu byla rovněž rekordní. Hodnota vývozu osobních aut a dodávek činila 1,62 miliardy eur a naftových motorů 583,3 milionu eur.

V loňském roce vývoz polského automobilového průmyslu činil 19 miliard eur. Další růst čeká AutomotiveSuppliers.pl v letošním roce, kdy má automobilový vývoz poprvé v historii přesáhnout 20 miliard eur.

redakce AUTO.CZ