Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Bentley chce s touto Bentaygou zaútočit na Pikes Peak na rekord

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Bentley Bentayga je připraven pro Pikes Peak International Hill Climb a jeho cílem je stanovit nový rekordní čas v kategorii sériových SUV.

Tradiční Pikes Peak International Hill Climb, pořádaný v americkém Coloradu, patří k nejslavnějším závodům světa a Bentley Bentayga se chce v rámci jeho 96. ročníku zapsat do dějin časem, kterého zde dosáhne.

Bentley Bentayga má před sebou trať, která má na necelých dvaceti kilometrech celkem 156 zatáček a překonává převýšení 1438,66 metrů. Pro dosažení daného cíle absolvovalo luxusní SUV šest měsíců vývoje a příprav, na nichž se podílela divize Bentley Motorsport.

S ohledem na pravidla pro třídu, v níž bude Bentley Bentayga startovat, bylo na voze provedeno minimum změn a například jeho pohonná jednotka v podobě přeplňovaného dvanáctiválce s nejvyšším výkonem 447 kW se dočkala pouze montáže sportovního výfukového systému Akrapovič. Beze změn je údajně i adaptivní vzduchový podvozek a pro závod jsou použity pneumatiky Pirelli.

Karoserie se dočkala jen několika poměrně nenápadných doplňků, nabízených v rámci výbavy na přání. Nejzásadnější změny se s ohledem na pravidla odehrály v interiéru, v němž je instalována ochranná klec, systém protipožární ochrany a závodní sedadlo řidiče, zatímco ostatní sedadla spolu s významnou částí obložení a tlumících hmot byla odstraněna. Výsledkem je snížení hmotnosti o 300 kg.

Za volant Bentley Bentayga se na startu slavného závodu do vrchu usadí Rhys Millen, dvojnásobný šampión Pikes Peak. Podle materiálů automobilky musí údajně dosáhnout průměrné rychlosti 96,56 km/h, aby stanovil nový rekordní čas pro třídu, v níž bude startovat.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)