Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Bentley Continental GT Speed 2014: Superrychlý aristokrat je ještě silnější

Aleš Dragoun
Diskuze (8)
Bentley své modely cizeluje skoro neustále. Nyní jeho pozornosti neušlo superrychlé kupé Continental GT Speed. Stejných změn se dočkala i otevřená verze.

Continentaly GT Speed sice nevynikají nízkou hmotností, vždyť váží skoro 2,5 tuny. Důstojní britští aristokraté se ovšem dokážou pořádně rozparádit, jejich maximální rychlosti míří do vod supersportů. Pro letošní rok dostala vlajková loď nabídky výrobce v majetku koncernu Volkswagen ještě navíc výkonovou posilu. A nejen tu, vylepšena byla drobně i aerodynamika. Ale popořádku...

460 kW, tedy 625 koní a 800 N.m z šestilitrového motoru W12 přišlo už technikům z Crewe asi trochu málo. Proto agregát se dvěma turby decentně posílili, nyní nabízí 467 kW (635 k) a 820 N.m. Kupé s ním dosahuje 331 km/h, otevřená varianta GTC je o 4 km/h pomalejší. Určitě s nataženou střechou, ale beztak se jedná o pouhý detail. Jsou to ale rakety jak se sluší a patří na značku, která svému písmenu B ve znaku dala křídla. Ne, skutečně nic rychlejšího dosud Bentley svým klientům v historii nenabídl.

Podvozek Speed je oproti standardním verzím o něco tvrdší a blíže k asfaltu, o změnách na něm Bentley taktně mlčí. Jedenadvacetipalcová kola s deseti dvojitými paprsky dostala tmavší barvu, kouřový efekt mají nově i všechna světla. brzdové třmeny jsou standardně rudé. Přední splitter a boční nástavce prahů pokrývá lak shodný se zbytkem karoserie, na dosavadních modelech lízátko i výrazné lemy navíc chyběly. Tady se odehrálo více změn, také zadní nárazník včetně difuzoru totiž prošel úpravami, přišel o spodní příčku. A aby toho nebylo málo, vpředu se naopak objevila jedna podélná navíc. Nabídka příplatků byla rozšířena o další barvu exteriéru (konkrétně červenou Candy) i kombinace interiéru včetně kontrastního prošívání kožených sedadel.

Vnitřní prostor pak zdobí loga Speed, najdeme je třeba na palubní desce před spolujezdcem a vyšitá na všech opěrkách hlav. Chromovaný emblém se však blyští i venku, na předních blatnících. Připomeňme, že kupé Continental GT Speed se začalo postupně odhalovat v červnu 2012, kabriolet jej doplnil na začátku loňského roku.

Aleš Dragoun
Diskuze (8)
Avatar - Hammunasakra
27. 2. 2014 11:17
Re: Ještě silnější...
:yes: :-)
27. 2. 2014 11:12
Re: Ještě silnější...
Trapné netrapné, naši čeští furianti jsou nadčasová záležitost evidentně fungující i mezi MB, VW, BMW etc., v posledním vydání 65 AMG přidala 4 hp nad Bentíka, teď Bentík přidal 5hp. Další vydání 65 AMG určitě bude mít kolem 640hp, to je jasné stejně jakože zítra vyjde slunce.
27. 2. 2014 11:00
Re: Ještě silnější...
:yes:
Avatar - Hammunasakra
27. 2. 2014 11:00
Re: Ještě silnější...
Jasně že jo a proto je to tak trapný ;-)
27. 2. 2014 10:47
Re: Ještě silnější...
Tady nejspíš nejde o výkon, ale o reakci na 65 AMG, který posílil v posledním vydání na 463kW/630hp podle starého českého, když vy to vyženete o štok nahoru, tak my o dva.