Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Bentley Continental GT Speed Convertible: Nejrychlejší kabriolet na světě

Michal Fokt
Diskuze (3)
Milovníci opravdu rychlého svezení ve vozech luxusních značek už mají díky novince z Crewe zase další důvod pustit žilou svému bankovnímu kontu.

Fotografie vozu Bentley Continental GT Speed Convertible sice unikly už o Vánocích, ale určitě nešlo o žádné zásadní nabourání plánů. K oficiálnímu odhalení došlo právě nyní, což prozrazuje, že bude rychlý kabriolet jednou z hvězd blížícího se autosalonu v Detroitu.

O pozornost médií a čtenářů bojuje dost „nebentleyím“ fialovým lakem karoserie, ale to se dá považovat za spíše mile výstřední, než o snahu zaujmout za každou cenu. Verze Speed to totiž rozhodně nemá, coby nejrychlejší kabriolet na světě, zapotřebí. Rozjede se na 325 km/h, což podle tvrzení automobilky žádný jiný nedokáže. Aby také ne, vždyť se jedná o otevřenou verzi kupé Bentley Continental GT Speed.

Je to celé zásluha zejména dvěma turby přeplňovaného šestilitrového W12, naladěného na výkon 625 koní nebo 460 kW, chcete-li. Maximum je dostupné v 6000 otáčkách, zatímco točivý moment vrcholí už ve 2000 otáčkách hodnotou 800 Nm. Je zkombinován s nakrátko zpřevodovaným osmistupňovým automatem ZF s pádly pod volantem. Silný motor doplňuje nově naladěné pérování se sníženou světlostí podvozku o 10 mm, které má za asistence přepracovaného řízení (pouze 2,6 otáčky mezi krajními polohami volantu) zajistit potřebnou ovladatelnost a jízdní vlastnosti, aniž by utrpěly tradiční hodnoty kabrioletu aristokratické značky.

Samozřejmostí je stálý pohon všech kol o rozměru 21“, obutých do pneumatik 275/35, které poslouží k identifikaci modelu stejně, jako tmavá maska chladiče. Zpomalení mají na starosti přední brzdy se 405mm kotouči (případně vrtanými 420mm karbonkeramickými), vzadu pracují ventilované 335mm disky, respektive 356mm karbonkeramika.

Kromě již zmíněné maximální rychlosti se 2320 kg vážící a 4,8 m dlouhý kabriolet může pyšnit zrychlením z nuly na 100 km/h za 4,2 s a pokud váš život ubíhá v mílích, pak vězte, že 0-60 mph je záležitost 4,0 s a 0-100 mph trvá rovných 9 s. Teoreticky byste prý mohli jezdit i za 10,1 l na 100 km, což má být mimoměstský cyklus, v kombinaci je to pak 14,5 l na 100 km, nejvíce parády ale určitě uděláte za 22,2 l na 100 km ve městě. To pak může být 90litrová nádrž rázem docela malá…

GT Speed těží i ze zařazení Mulliner Driving Specifications do základní výbavy, což kromě pár drobností jako jsou již zmíněná kola přináší i speciální kárované kožené čalounění kabiny a tmavší odstín hliníkových dekorů, inspirovanými závodními speciály pro Le Mans z dvacátých let. Další prvky kabiny jsou z tmavého chromu a lze též vybírat z celé škály dřevěného dýhování.

Bentley nezamrzl v minulém století a tak nechybí přípojky USB a iPod, přehrávání MP3 (je na ně na hardisku vyčleněno 15 GB), slot na DS karty, o přítomnosti té nejvymakanější satelitní navigace se zobrazováním satelitních snímků vůbec nepochybujte a určitě neváhejte ani při zaškrtnutí položky audiosystému Naim.

Michal Fokt
Diskuze (3)
Avatar - šmoula nešika
2. 1. 2013 15:57
Bentley Continental GT Speed Convertible
Dneska ráno jsem ho potkal na netcarshow.com. Tuhle stránku doporučuju. [odkaz]
2. 1. 2013 12:16
Re: Like
Na běžném autě bych tenhle odstín moc neocenil, ale na tomhle mastodontovi se mi opravdu líbí :yes:
Avatar - Pekelná Micinka
2. 1. 2013 12:06
Like
Úchvatná barva. :yes: