Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Bentley State Limousine: Znáte unikátní speciál britské královské rodiny?

David Bureš
Diskuze (15)

Speciálně navržené Bentley pro britskou královnu se představilo v roce 2002. V garáži britské královské rodiny parkují hned dva jeho exempláře, které nyní bude využívat především král Karel III.

Svět hlav států má svá pravidla, pokud to jde, jezdí premiéři, prezidenti či králové automobily domácích značek. Někteří pak dokonce mají vozy speciálně navržené jen pro svoji potřebu, americký prezident Donald Trump tak má svojí „bestii,“ alias speciál se znaky Cadillacu, zatímco Vladimir Putin se dočkal státnické limuzíny vzešlé z projektu „Průvod.“ Zahanbit se v tomto ohledu nenechá ani britská Alžběta II., která na oficiálních akcích využívá speciál z dílny Bentley. 

Automobil oficiálně nazývaný Bentley State Limousine vznikl v roce 2002, kdy jej britská královna Alžběta II. dostala k tehdejšímu padesátiletému výročí od vstupu na trůn. Jeden jí ale nestačil, a tak si v roce 2009 převzala druhý exemplář. Ten si nechala postavit kvůli tomu, aby mohla mít vždy alespoň jedno vozidlo k dispozici.

Základem automobilu se stala technika tehdejší vlajkové lodi Bentley, sedanu Arnage, oproti němu však došlo k mnoha změnám. Především jde o naprosto svébytný design. Ten si sice uchovává prvky Bentley (kulaté světlomety), oproti modelu Arnage je ale zcela jiný. Karoserie postavená divizí Bentley Mulliner je oblá, s velkým bočním prosklením i panoramatickou střechou, aby královna byla při průvodech dobře vidět. Pomocí speciálních panelů jde ale interiér částečně zakrýt, pro potřeby trochu soukromí. Okna navíc mají v sobě speciální vrstvu, díky níž se kabina nemá přehřívat.

Specialitou jsou i dveře, ty zadní se otevírají proti směru jízdy a takřka do úhlu 90°, aby se královně snadno nastupovalo i vystupovalo. Jsou tak vysoké, že může jednoduše vykráčet ven. Součástí výbavy jsou samozřejmě výstražná světla na přídi i zádi, podle všeho nechybí ani pancéřování, o kterém se ale veřejně nemluví. Bentley pouze zdůrazňuje, že vůz chrání posádku tak jako žádné jiný.

Místo tradičního „béčka,“ loga Bentley na vrchu masky chladiče pak vůz využívá svébytné ornamenty. Při jízdách po Anglii se na přídi objevuje soška svatého Jiří, neboli patron Anglie, zatímco při návštěvách Skotska se tam objevuje soška lva.

Naopak registrační značka automobilu chybí. Je to tím, že podle britských zákonů tamější panovník na svém autě značku mít nemusí. Tvary státnické limuzíny tak nehyzdí nějaká plechová cedulka s číslem a písmeny.

Státnická limuzína oproti sedanu Arnage také výrazně vyrostla, což si vyžádalo blíže nespecifikované úpravy šasi. S délkou 6.220 mm je o výrazných 830 mm delší než výchozí auto, s délkou 1.770 mm je také o 100 mm vyšší. Rozvor činí 3.844 mm.

Naopak motor byl převzat z Arnage R, pod kapotou tudíž trůní legendární vidlicový osmiválec o objemu 6,75 litru, který v tomto případě má dosahovat výkonu 300 kW a točivého momentu 835 N.m. Speciální je však převodovka, která má zvládnout i pomalou jízdu při průvodech. Zároveň ale vůz údajně dokáže jet rychlostí 210 km/h. Motor byl navíc v roce 2009, aby zvládl spalovat etanol, a to v rámci tehdejší snahy královské rodiny o snížení uhlíkové stopy.

Vnitřek je pak naprosto luxusní. Specialitou je třeba satén z ovčí vlny užitý na čalounění zadních sedadel, které vyrobila britská textilní společnost Hield Brothers.

Přestože tak o Bentley State Limousine víme celkem hodně, jedno tajemství si ale stále uchovává, a tou je jeho cena. Levné určitě nebylo, ať už kvůli individuální výrobě nebo luxusnímu interiéru. U takového speciálu je to ale vlastně jedno, nové si určitě koupit nebudete moci... A tak vezměte zavděk alespoň odhadem některých médií, podle nichž tenhle speciál přišel na více než 15 milionů dolarů (325 milionů korun).

Bentley State Limousine je možná nejzajímavější auto v garáži královské rodiny, rozhodně však není jediným vozem, který Alžběta II. používá. Vozí se i vozy Rolls-Royce, na letním sídle ve skotském Balmoralu pak často využívá produkty Land Roveru, které dokonce sama ráda řídí.

David Bureš
Diskuze (15)
13. 9. 2022 13:14
Re: Jako vazne?
Nie si trošku mimo?
13. 9. 2022 07:45
Re: Recyklace
Důležité je, že si to přečetla tenkrát, ne?
Avatar - Stejsn
13. 9. 2022 07:29
Recyklovaný článek,
jako nestačí jenom přidat aktuálních pár vět na začátek. Veškeré části o Alžbětě jste měli dát do minulého času. Hlavně že jste neopravili ani chybějící sloveso uprostřed článku, které tam není už od prvního vydání před lety. To je opravdu, ale opravdu MIZERNÁ práce! To je vám fakt zatěžko to před vydáním přečíst?? :no:
13. 9. 2022 07:14
Re: Re: Ať
Tusim ma v garazi prvu produkcnu bentajagu, aspon jej bolo slubene prve auto. Vatsinou pouzivaju range rover mimo oficialnych presunov. V dobach before suv, mali kopec jagov, dokonca kralovna jazdila na x type kombi
Avatar - N6600
12. 9. 2022 16:48
Jako vazne?
Bentley State Limousine je možná nejzajímavější auto v garáži královské rodiny, rozhodně však není jediným vozem, který Alžběta II. používá. Vozí se i vozy Rolls-Royce, na letním sídle ve skotském Balmoralu pak často využívá produkty Land Roveru, které dokonce sama ráda řídí.

Rekl bych, at si date v redakci po tlame. Cihlou. Ale ono by to asi stejne nic nezmenilo.