Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Bentley v Ženevě 2006

Libor Zezulka
Automobilka Bentley v Ženevě slavila šedesátileté výročí továrny v Crewe. Při této příležitosti vyrobila speciální edici modelu Arnage a Continental GT s patřičně exkluzivním přívlastkem Diamond Series.

Arnage Diamond Series

Už šedesát let vyrábí automobilka Bentley své modely v historické továrně v Crewe (nic na tom nezměnil ani přechod pod křídla koncernu Volkswagen). Bentley na oslavu této památné chvíle postavila speciální edici limuzíny Arnage GT vycházející z verze Arnage R, která čítá pouho pouhých 60 kusů. Bentley Arnage Diamond Series ohromí ručně zpracovaným luxusním interiérem, tělo hýčkají měkoučká sedadla potažená nejjemnější kůží, srdce zaplesá při pohledu na palubní desku vykládanou nejkvalitnějším dubovým dřevem s ozdobnými prvky z javoru.

Významné výročí připomíná štítek na středové konzole s nápisem „Crewe 60 years.“ Z vnějšku Diamond Series prozradí trojrozměrný maskot hrdě se pnoucí nad chromovanou mřížkou chladiče, ještě větší podíl chromu či 19palcová kola. Vybírat lze mezi dvěma výkonovými variantami dvojitě přeplňovaného benzínového osmiválce 6.75 litru o výkonu 298 nebo 336 kW a točivém momentu 835 nebo 875 Nm při 3250 otáčkách. Zrychlení z 0 na 100 km/h trvá 6,3 respektive 5,8 sekundy.

Continental GT Diamond Series

Na rozdíl od klasické limuzíny Arnage reprezentuje kupé Continental GT styl 21. století, přesto i ono slavilo 60leté výročí továrny. V případě tohoto modelu bylo Bentley velkorysejší, s jubilejním štítkem vyjede přesně 400 vozů. Jejich poznávacím znakem budou kromě onoho štítku 14paprsková 20palcová kola, děrované hliníkové pedály, řadicí páka s chromovanou vroubkovanou hlavicí nebo hliníkové víko nádrže. O výkon se postará zážehový dvanáctiválec 411 kW (650 Nm), který budou v edici Diamond Series krotit keramické brzdy.


Libor Zezulka