Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Bentley odkládá svůj první elektromobil. Nové plug-in hybridy mají přednost

Daniel Fuglevič
Diskuze (80)

Britská značka přehodnocuje plány, což mimo jiné znamená, že osmiválcové hybridy zůstanou v nabídce ještě o něco déle.

Představu čistě elektrického modelu nám Bentley ukázalo v rámci konceptu EXP 100 už v roce 2019. Opravdový příchod luxusního elektromobilu nicméně britská značka znovu o pár let odsouvá, jak potvrzuje v nově zveřejněné strategii naznačující vývoj nových modelů a pohonných ústrojí.

Vůbec prvního elektrického Bentley se máme dočkat nejdříve na konci roku 2026, oproti dřívějším plánům zmiňujícím již příští rok – novinka na baterky měla být mimochodem prvním z celkem pěti elektromobilů uvedených postupně každý rok. Obdobný směr bude chtít značka udržet, jelikož do roku 2033 už chce být výrobcem čistě elektrických vozů.

Video se připravuje ...

Odložení elektrického modelu má rovněž spojitost s někdejšími průtahy ve vývoji koncernové platformy PPE (Premium Performance Electric). Základ nejnovějšího Porsche Macan a Audi Q6 e-tron bude totiž využívat právě i chystané elektrické Bentley, které má být samostatným novým modelem v nabídce. Následující elektromobily již poté nahradí stávající modelovou řadu včetně kupé Continental, limuzíny Flying Spur a SUV Bentayga.

Přehodnocení plánů nakonec znamená, že Bentley v dohlednu investuje finance do uvedení nového plug-in hybridu využívajícího motor V8, který svým výkonem nahradí odchozí W12 v nabídce. Vedení značky potvrdilo britskému Autocaru, že nová motorizace se objeví již ke konci letoška v modernizovaném Continentalu i Flying Spuru.

Lehce upravená časová osa strategie Bentley potvrzuje, že osmiválcové motory, ač v elektrifikované variantě, nakonec zůstanou v prodeji až do začátku roku 2030. Plug-in hybridní V6 zatím plánuje automobilka ponechat v nabídce, přičemž konkrétně Bentayga si udrží čistě spalovací motory do roku 2026, poté už bude nabízena pouze jako hybrid. 

Daniel Fuglevič
Diskuze (80)

Doporučujeme

Avatar - Barrichello
21. 3. 2024 15:04
Re: Ty elektrické sny se Vám těžce hroutí
ale jo, stačí dupnout na plyn, s kickdownem to vystřelí docela svižně, navíc se nejedná o zrychlení z 0-100 ale z 50-80 na 120-150 :-)
Avatar - Mokrous
21. 3. 2024 13:53
Re: Ty elektrické sny se Vám těžce hroutí
Těžká volba. Asi Rakousko a nebo sever Itálie.
Tam je nekonečný množství krásnejch míst, ale já nejradši jezdím do jedný “vesnice” “kousek” od Dachsteinu, kde je klid a zároveň všechno co potřebuješ. Zatím bez davů, bez bubáků, bez extrémních cen, bez omezení pro auta atd. A přitom si téměř kamkoli dojedu během hodinky.
Akorát na Hochalpenstraße to trvá trošku dýl.
Jsou jistě atraktivnější místa, ale já raději klid a celkovou uvolněnou malebnost místa a možnost to taky hezky po svých zvládat. Zajet si člověk může kamkoli, když jsou čas a peníze.
Avatar - eLzyx
21. 3. 2024 13:04
Re: Ty elektrické sny se Vám těžce hroutí
já neříkám, že tu alternativa je. Na lokální dopravu ano, to jsou ta elektrická Volva atp.
Na MKD je zapotřebí počkat na Teslu.
Avatar - eLzyx
21. 3. 2024 13:03
Re: Ty elektrické sny se Vám těžce hroutí
a který Alpy by jsi zvolil? Němce, Rakušáky, Slovince, Italy?
Avatar - eLzyx
21. 3. 2024 13:01
Re: Ty elektrické sny se Vám těžce hroutí
nestíháš, než si uvědomíš, co se děje, než zařadíš, je v tobě.