Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Americké úřady zadržely tisíce luxusních aut. Čínský díl měl vzniknout nucenou prací

Marek Bednář
Diskuze (18)

Několik tisíc vozů značek Audi, Porsche a Bentley bylo zadrženo v amerických přístavech kvůli podezření, že jeden ze subdodavatelů z Číny zneužívá lidi nucenou prací. Koncern Volkswagen o tom patrně nevěděl.

Že navzdory vesele bujícímu kapitalismu není Čína svobodná země, připomíná incident zahrnující zhruba tisícovku porsche, pár set bentley a několik tisíc audi, které zadržely americké úřady při dovozu ještě v přístavu. Důvodem k takto závažnému kroku není nic menšího než nucená práce.

Podle zprávy novin Financial Times má malá součástka jedné z řídících jednotek vozu pocházet z provincie Sin-ťiang. Odtud import do USA zakazuje zákon jménem Uyghur Forced Labor Prevention Act (Zákon na prevenci nucené práce Ujgurů) na základě předpokladu, že výrobky z této provincie pocházejí právě z táborů či továren s nucenou prací menšin.

Toto porušení lidských práv má jít na triko nikoliv přímého čínského subdodavatele automobilek spadajících pod koncern Volkswagen, nýbrž jeho subdodavatele v další úrovni. Koncern o tom podle novin nevěděl.

V provincii Sin-ťiang má podnik SAIC-Volkswagen, který německý koncern založil v minulosti ve spolupráci s čínskou automobilkou SAIC, aby se dostal na čínský trh, továrnu ve městě Urumči a testovací polygon v nedalekém Turpanu. Továrna nedávno prošla auditem, při níž nebyly nalezeny žádné známky nucené práce. V minulosti však čelila takovým obviněním.

Video se připravuje ...

Přesto se právě na tyto závody nyní soustředí pozornost, alespoň podle prohlášení, které Volkswagen k věci vydal: „Skupina Volkswagen nyní jedná s podnikem SAIC-Volkswagen o budoucím směřování aktivit v provincii Sin-ťiang. Intenzivně zkoumá různé scénáře.“

Americké divize dotčených automobilek nyní dle dalšího vyjádření koncernu Volkswagen kontaktují zákazníky, že se dodání vozidel může opozdit. Problematické součástky se postupně mění za jiné s odlišným původem.

Ujgurové jsou turkické etnikum ze střední Asie a v Číně tvoří menšinu, kterou komunistická vláda tvrdě perzekvuje např. skrze nucenou práci v továrnách. V roce 2021 dospěl Ujgurský tribunál v Londýně k tomu, že se čínská vláda dopustila na Ujgurech také genocidy, sterilizačních opatření a zločinů proti lidskosti. Peking tribunál ve stejném roce za tyto závěry sankcionoval.

Marek Bednář
Diskuze (18)

Doporučujeme

Avatar - kruskar
22. 2. 2024 07:01
Hned bych
to těm zmetkům ušáckým oplatil stejnou meducínou.
21. 2. 2024 22:23
Re: nesmyslné řešení
Na čom fičíš?
21. 2. 2024 20:37
Re: nesmyslné řešení
A to se vsadim, ze u nas ma lidl zabezpeceny i to veprovy a to i bez muslimu … :-!
21. 2. 2024 20:30
Re: nesmyslné řešení
Je celkem bezne, ze velke korporace maji ILS oddeleni (international labour standards - mezinarozdni standardy prace), ktere dava pozor, ze vsichni dodavatele a jejich subdodavatele dodrzuji nejake standardy jako ze tam neni detska prace, nucena prace, ze je ta fabrika bezpecna atd. atd.
Kazdy dodavatel musi splnovat nejake ISO a muzou si ho kdykoliv namatkove bez varovani auditovat jak a kdy a kym se jim zlibi.
I pres to prese vsechno jsou take vetsinou zeme (jako je treba kambodza apod), kde je to nemozne hlidat, protoze je to komplet zkorumpovane, a tak zkratka dodavatele a subdodavatele nesmeji v tech zemich vubec vyrabet.
Jasny, papir snese vsechno, ale zas objektivne nic moc lepsiho nevymyslis. A protoze jsem to videl, tak ti muzu rict, ze je s tim hromada prace a ty audity jsou celkem funkcni, takze je celkem bezne, ze se nedostatky najdou a spoluprace se prerusi.

Na druhou stranu zas pak mas ty Foxconny, kde je kolem cele budovy fabriky pekne natazena sit, aby jim tam zamestnanci neukoncovali svuj katastrofalni zivot primo na pracovisti. Takze si iluze nedelam.
21. 2. 2024 20:20
Re: Svetu už úplne jebe
Mele o komousich