Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Bentley v Ženevě 2008

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Bentley na svém stánku v Ženevě představuje modely Arnage, Azure, Continental Flying Spur, Continental GTC a Continental GT Speed.

Britský výrobce luxusních automobilů tedy Švýcarska nepřivezl žádný nový model a hlavním tématem na stánku této společnosti se stalo snižování spotřeby a využití biopaliv.

Bentley - biopaliva, nižší spotřeba a snižování hmotnosti

Šéf automobilky Bentley Franz-Josef Paefgen v Ženevě nastínil, že Bentley bude od roku 2012 nabízet možnost tankovat obnovitelná biopaliva ve všech svých vozech. Konkrétně se hovoří o využití takzvané druhé generace biopaliv. Ta mohou být vyráběna z nezemědělských a odpadových surovin. Nezpůsobují tedy zvyšování cen zemědělských surovin ve světě. Druhá generace biopaliv má nabízet vyšší množství využitelné energie.

Avšak postavit závody schopné zpracovat „zemědělský odpad“ na pohonné látky vyjde několikanásobně dráž. U současné generace biopaliv se často polemizuje nad tím, zda je jejich využití ve skutečnosti ekologické. Neboť při jejich produkci a následném spalování je do ovzduší vypuštěno více CO2 než při využití konvenčních neobnovitelných paliv.

S tím souvisí i příslib automobilky Bentley, že její vozy budou schopné produkovat 120 g CO2 na 100 km, ovšem při přihlédnutí k WTW (well-to-wheel) koeficientu. Ten zohledňuje do spotřeby vozu také energii, která byla použita na výrobu a transport paliva. Ropu samozřejmě je nutno dovážet, také přeměňovat na naftu nebo benzin procesy, které využívají energii. Druhá generace biopaliv by měla vyjít v porovnání energických nákladů (výroba a transport) tedy lépe než dnešní klasická fosilní paliva. Je ovšem otázkou, jak rychlý bude rozmach druhé generace biopaliv.

Krom toho se tradiční britský výrobce luxusních aut pod křídly Volkswagenu rozhodl implementovat další technická vylepšení do svých osmi a 12válcových agregátů. Auta projdou „odtučňovací kúrou“. Díky využití moderních vysokopevnostních materiálů dosáhne Bentley snížení hmotnosti svých vozů. Automobilka bude nabízet moderní automatické převodovky, které také přispějí ke snížení spotřeby, a tedy i emisí škodlivin. V tiskových materiálech britské značky se také hovoří o zavedení „vylepšeného managementu motoru“. Tato poměrně obecná fráze může znamenat například zavedení start-stop systému, vypínajícího motor například při čekání na světelných křižovatkách. Všechny tyto úpravy mají přinést nejméně o 15 % nižší emise CO2, a tedy i nižší spotřebu paliva.

V roce 2012 hodlá Bentley uvést také zcela nový agregát, který bude v porovnání se současnou nabídkou až o 40 procent úspornější.

Bentley je v posledních letech úspěšný. Spojení s koncernem Volkswagen pro něj znamenalo jasné plus. Vloni tento britský producent prodal poprvé v historii více než 10 tisíc vozů. Například v Číně si polepšil o plných 93 %, v Evropě o 7 % a na severu Ameriky o 4 %.


Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)