Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Bizarní patent Fordu: Sedačka, která za vás vystoupí z auta!

Stanislav Kolman
Diskuze (2)
Modrý ovál dost možná přišel na způsob, díky kterému už starší lidé nebudou mít problém s vystupováním z vozu. Nechal si patentovat sedadla s robotickými nohami.

Na první pohled se nová sedadla od Fordu nijak neliší od těch klasických. Čtyři nohy jsou během jízdy složené a uschované vespod. To nejzajímavější nastane po zaparkování. Novinka totiž řidiči umožní vůz opustit, aniž by ze sedadla musel pryč. Vystoupí totiž společně s ním.

Konstrukce by měla přesně kopírovat fungování zvířecích nohou. Jednotlivé prvky jsou umístěny v rozích a o správný pohyb se starají kolena uprostřed. Z výkresů zatím není jasné, jak by „chodící sedadlo“ drželo stabilitu na zemi. Ford už nad tím ale přemýšlel a uvádí, že systém umožní pohyb v náročnějším terénu i měkké půdě.

I když americký výrobce mnoho podrobností o novince neprozradil, víme alespoň to, že o správný chod se bude starat několik senzorů a elektronika – buď pro každou nohu zvlášť, případně pro všechny najednou z centrální jednotky. Využití v praxi by se jistě našlo. Sedadla by mohla sloužit například seniorům, kterým nastupování a vystupování z vozu dělá problém, ale také tělesně postiženým.

Z patentů je dále patrné, že nohy nemusí dostat pouze sedadla. Druhý návrh totiž ukazuje obdobný systém, avšak připevněný k rovné ploše. Tuto vychytávku by jistě ocenili majitelé užitkových vozů, kteří by pomocí ní mohli manipulovat s nákladem a třeba jej i dálkově ovládat.

Stanislav Kolman
Diskuze (2)
4. 1. 2019 12:19
sedačka
nemusí za mně vystoupit z auta. Stačí když bude pohodlná a hlavně kožená .
5. 6. 2017 21:34
Hmm
Podle zdrojů, které si přejí zůstat v anonymitě, byla realizace technologie prozatím odložena v důsledku protestů tchýní.