Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

BMC Neoport je specialistou na dopravu na letištích

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
BMC Neoport má v nabídce své značky mezi jejími autobusy výsadní postavení. Tento model je navržen přímo pro použití na letištích, kde slouží k dopravě cestujících přímo k letadlům.

Turecká společnost BMC má kořeny ve Velké Británii a zrodila se v šedesátých letech dvacátého století, kdy na dovoz britských vozů navázala jejich licenční výrobou a následně i vlastním vývojem. V plně tureckém vlastnictvím je pak BMC od konce let osmdesátých.

V současnosti BMC produkuje nákladní vozidla a obrněné transportéry pro armádní nasazení, nákladní automobily pro civilní trh a pestrou paletu autobusů pro linkový provoz, kterou doplňuje model Neoport. Ten je primárně určen pro provoz na letištích.

BMC Neoport s rozvorem náprav 7100 mm, celkovou délkou 14.000 mm, šířkou 3000 mm a výškou 3065 mm nabízí skutečně velkokapacitní interiér s vnitřní šířkou 2800 mm a výškou 2380 mm, který pojme 96 cestujících, z nichž 12 může být sedících.

Moderně tvarovaný autobus je pro zvýšení rychlosti a komfortu nastupování i vystupování cestujících vybaven trojicí širokých dvoukřídlých dveří na pravé i levé straně a systém pro snížení světlé výšky na obou stranách. Standardem jsou LED pro denní svícení, kamerový systém a rovněž kabina řidiče oddělená od prostoru cestujících.

Pohon letištního speciálu zajišťuje přeplňovaný vznětový čtyřválec Cummins o objemu 4,5 litru s nejvyšším výkonem 136 kW při 2100 až 2350 min-1 a točivým momentem 700 N.m při 1200 min-1. S motorem spolupracuje šestistupňová převodovka Allison.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)

Doporučujeme