Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

BMW 1 sedan: Nová karosářská verze bohužel míří jen do Číny

David Bureš
Diskuze (7)
Nabídka kompaktních BMW se rozšíří. Dva hatchbacky, MPV, SUV, kupé a kabriolet doplní sedan.

Už delší dobu je zřejmě, že BMW chce rozšířit svoji nabídku o kompaktní sedan. Špionážní fotografové totiž prototyp takového auta několikrát zachytili na různých místech, loni byl dokonce představen koncept takového modelu. Nyní se novinka oficiálně odhaluje, jmenuje se BMW 1 sedan a je určena výhradně pro čínský trh.

Automobilka tvrdí, že tříprostorová jednička byla speciálně vyvinuta podle potřeb čínských zákazníků, kteří mají sedany ve velké oblibě. Vývoj sice probíhal v mnichovské centrále BMW, podíleli se ale na něm čínští inženýři, kteří pomáhali s laděním dle preferencí Číňanů. Auto pak bude vyráběno přímo v nejlidnatější zemi světa, ve spolupráci s tamějším partnerem, firmou Brilliance. To všechno naznačuje, že do Evropy se 1 sedan v dohledné době nepodívá.

Design navazuje na loni prezentovaný Concept Compact Sedan. Spíše než tvarům ostatních zástupců řady 1 se však novinka podobá spíše řadě 5. Do interiéru nás výrobce zatím nenechal nahlédnout, dřívější špionážní snímky ale dokazují návaznost na řadu 1 hatchback.

Technicky by ale auto mělo navazovat na 2 Active Tourer a aktuální X1. BMW to sice zatím oficiálně nepotvrdilo, řada 1 sedan by ale měla být postavena na platformě UKL s pohonem předních kol, právě jako zmíněné modely. Jedničkové hatchbacky zatím zůstávají zadokolkami, což se ale v nastupující generaci patrně změní.

Motory pod kapotou v tuto chvíli neznáme, dá se ale očekávat použití přeplňovaných 1,5litrových tříválců a dvoulitrových čtyřválců. Agregáty budou každopádně produkovány čínskou továrnou Šen-jang.

BMW 1 sedan by se zákazníkům mělo oficiálně představit na zářijovém autosalonu Čcheng-tu, do prodeje by mělo zamířit v říjnu. Auto bude chtít konkurovat Audi A3 „limuzína“ a Mercedesu CLA.

David Bureš
Diskuze (7)
Avatar - beibej
18. 7. 2016 20:26
tohle
je v evropě neprodejné. Dobře, že to tu ani nezkouší. Předohrab a sedan :no: to se museli sjet fakt kvalitním matrošem. A v číně? No nevím, docela bych chtěl znát co je k tomu vedlo... V zemi kde se pro všechny verze sedanů nabízí prodloužené verze chtějí uspět s tímhle? No uvidíme.
18. 7. 2016 14:00
Re: 1er sedan
Opravdu netusim, cim chce BMW Audi s predokolkami konkurovat. 8-s
Avatar - Blue Sun
18. 7. 2016 13:44
Re: Proč
V kontextu s dlouhodobým postojem A.CZ k sedanům je můj příspěvek více než ospravedlnitelný. A vznětlivý nejsem, kdybych chtěl být, napíšu to jinak. Tohle je smutné, ne vzteklé.
Nejlepší je, když mě neznalý soudí...
Avatar - iudex
18. 7. 2016 13:20
Re: 1er sedan
Súhlas, vizáž je za 1, elegantný a proporčne vyvážený malý sedan. Horšie je to s technikou, keď je to už klasický predohrab, nemá už žiadnu konkurenčnú výhodu oproti povedzme A3 sedan. Z tej dvojice potom vyhráva Audi kvôli podstatne hodnotnejšiemu, prémiovejšiemu interiéru.
Avatar - wakantanka
18. 7. 2016 13:16
1er sedan
vcelku podarené autíčko, z pohľadu a rozmerovo nepriamy nástupca 3er E36? akurát bez klasickej koncepcie :-(