Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

BMW a Toyota společně vyvíjejí supersportovní GT pro Lexus

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
Kolem spolupráce automobilek BMW a Toyota se objevují stále nové informace a podle těch nejnovějších se má jedním z výsledků stát i nepřímý nástupce Lexusu LFA.

Na konci roku 2011 podepsaly automobilky BMW a Toyota memorandum o porozumění, které bylo v létě loňského roku rozšířeno na čtyři oblasti. Mezi ně patří společný vývoj palivových článků, spolupráce na technice pro elektromobily, společný vývoj a výzkum lehkých materiálů a také společný vývoj architektury a komponentů pro budoucí sporťák.

Největší pozornost příznivců obou značek přitahuje samozřejmě společný vývoj sportovního vozu. Prozatím se nejčastěji hovořilo o tom, že výsledkem se stane ideový nástupce Toyoty Supra a nová generace BMW Z4, ale nyní se objevily nové informace.

Podle australského webu Motoring, jehož zdroj má blízko k oběma automobilkám, se má prvním výsledkem jejich spolupráce stát vůz, který míří do nejvyšší kategorie. Novinka se má stát nepřímým nástupcem Lexusu LFA a představovat vysokovýkonné luxusní kupé, které má být sériovou verzí konceptu LF-LC z roku 2012, jehož produkce byla potvrzena letos na jaře.

Jedním z důvodů spolupráce Toyoty s BMW právě na tomto modelu je urychlení jeho vývoje, protože právě LFA se rodilo téměř deset let a při uvedení na trh byly některé prvky jeho výbavy a techniky zastaralé.

Rozdělení vývoje nového kupé mezi Toyotu a BMW ještě není určeno, ale očekává se, že podvozek a pohonný systém, který má být hybridní s výkonem okolo 368 kW (500 k) bude pocházet od Toyota. Ta při vývoji využije zkušeností získaných při zrodu Lexusu LFA. Základem vozu má být lehké šasi, kombinující hliník a kompozitní materiály.

V případě BMW nejspíš nevznikne mnichovský sourozenec nového kupé Lexus, ale je pravděpodobnější, že budou využity některé jeho komponenty a výsledky vývoje, které se mohou promítnout do nových sériových modelů.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
Avatar - Pekelná Micinka
7. 11. 2013 17:22
Re: Hmm
Hele ty češtino... Obrat: "Vystoupává tu ale otázka..." je taky k popukání. >:D
Avatar - PTS
7. 11. 2013 13:34
Hmm
Za prvé bych rád upozornil autora na skloňování v češtině >:D V předposledním odstavci je: "bude pocházet od Toyota" ... ale to se stává.

Lexus LFA je báječné auto. Já však můžu leda obdivovat jeho vzhled. Ani jsem ho neviděl, natož abych ho řídil >:D

Vystoupává tu ale otázka, neplánuje BMW vážně nástupce M1? Osobně bych benzínovou verzi i8 s vysokoobjemovým motorem uvítal :yes: