Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

BMW vs zloději: Nový software má zabránit krádežím

David Bureš
Diskuze (18)
Jako první se nového softwaru dočkají modely X5 a X6.

Britský Auto Express v červnu upozornil na to, že se ve Velké Británii vozy značky BMW často kradou pomocí přeprogramovaných klíčků. BMW na tento problém zareagovalo tím, že pro své vozy přichystalo vylepšený software, který má krádežím zabránit.

Zloději díky pomocí volně dostupných zařízení přeprogramovali své klíče tak, že byly schopné otevřít vůz značky BMW. Vybírali si především automobily vyrobené mezi rokem 2007 a zářím 2011.

Lepší software dostanou jako první SUV X5 a X6, pro ostatní modely značky se zatím obdobný upgrade chystá, k dispozici by měl být za osm týdnů.

V servisech bude postiženým automobilům původní software zdarma nahrazen novým. Majitelům BMW obecně radí, aby se svými vozy parkovali v uzamčené garáži, popřípadě na místech sledovaných bezpečnostními kamerami.

Výzkumná společnost Thatcham varuje, že zloději mohou pomocí přeprogramovaných klíčů ukrást i vozy jiných značek než BMW.

Svůj podíl na tomto problému mají i pravidla Evropské unie pro hospodářskou soutěž. Podle těch je nutné, aby automobilky daly k dispozici svoji moderní techniku nejen prodejcům ale i nezávislým servisům.

Někteří odborníci proto volají po tom, aby nezávislé servisy měly tato zařízení registrované a hlásily jejich použití.

David Bureš
Diskuze (18)
23. 9. 2012 16:34
Re: Hackeri
Vem si takové fyzické zámky. Většina lidí ani netuší, že valnou většinu dnes používaných lze otevřít v řádu vteřin. Nejen, že toho zloději moc nevyužívají, oni toho moc nevyužívají ani zámečníci. Přitom existují nástroje i pro netrénované lidi a nejsou nijak zvlášť drahé.

Tahle informace může posloužit zlodějům, zároveň ale může posloužit lidem v tom, aby se lépe ochránili, protože otevřít jdou i drahé zámky firem s dobrou pověstí ("děravé" jsou například i zámky, které si v USA vybrali pro zabezpečení letišť). Musíš opravdu vědět, co chceš. A zároveň to vyvine tlak na výrobce, aby opatřili zámky vhodnou ochranou, a to i ty levné.

V tuhle politiku prostě pevně věřím. I pokud jde o improvizované zbraně a výbušniny.
23. 9. 2012 16:20
Re: Hackeri
Většinou jako první upozorní výrobce. Zveřejnění je pak motivátor. Po zveřejnění pak naštvaní zákazníci. Spousta firem ale lelkuje a nereaguje, problémy ignorují. Pokud jde o profíky, tak tvým největším nepřítelem jsou vestavěná zadní vrátka (v některých státech jsou vyžadována zákonem).

Neměli bychom kriminalizovat vědění.
21. 9. 2012 12:13
Re: pojistka
no já to vidím tak, že zloději v evropě mají raději šlapky, kdežto já si každý den jezdím v "luxusní" japonce >:D >:D >:D
21. 9. 2012 09:50
Re: pojistka
To sice jo, ale když se bude umět sama bránit, tak odpadá alespoň část starostí ;-)
21. 9. 2012 09:35
Re: Hackeri
Jenomže oni na slabá místa upozorní tak, že většinou něco (někoho) poškodí :no: