Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Boreas je nový hypersport ze Španělska se jménem řeckého boha

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Společnost DSD Design & Motorsport stojí za vznikem zcela nového hypersportu Boreas, jenž má vzniknout ve velmi malé sérii a disponovat výkonem přes 1000 koní.

Španělsko je v souvislosti s automobily dnes téměř výhradně spojováno se značkou Seat, ale může se přitom pochlubit luxusními vozy značky Hispano-Suiza z první poloviny dvacátého století, kterou se poměrně nedávno pokusila oživit společnost Mazel Engineering nebo netradičními supersporty značek Tramontana či GTA Spano.

Nejnovější automobilovou značkou z Pyrenejského poloostrova má být Boreas, jejíž jméno si její zakladatelé vypůjčili z řecké mytologie od boha severního větru. Ten měl sice podobu člověka, ale uměl se mimo jiné proměnit i v hřebce a v této podobě zplodil dvanáct hříbat.

Stádo koní, jejichž otcem byl bůh, údajně umělo překonávat louky i lány obilí aniž dotklo svými kopyty jediného stébla či klasu. Právě toto stádo je spolu se samotným bohem severního větru vzorem pro plánovanou sérii dvanácti vozů, zastupujících první model nové značky Boreas.

Společnost DSD Design & Motorsport vedle vysvětlení původu jména nové značky odhalila samozřejmě i samotný vůz a rovněž první informace o jeho vývoji, jehož kořeny lze vysledovat až do roku 2007, i samotné technice.

Boreas se může pochlubit hojným využitím kompozitních materiálů ve své konstrukci a rovněž pohonným systémem podle současných trendů. Novinka má být totiž plug-in hybridem, s pohonem všech čtyř kol, z nichž ta přední mají roztáčet elektromotory, po jejichž vyřazení z činnosti bude vůz čistou zadokolkou.

Podle aktuálních informací má Boreas s rozvorem náprav 2742 mm disponovat výkonem přes 736 kW (1000 k), akcelerovat z 0 na 100 km/h za 2,8 s, dosahovat maximální rychlosti 380 km/h a v čistě elektrickém režimu zvládnout ujet kolem 100 km.

Společnost DSD Design & Motorsport prozatím k technice vozů více informací neuvádí a nezmiňuje ani jeho cenu, ale výroba prvních exemplářů ze série dvanácti kupé se má rozběhnout začátkem letošního prosince.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)