Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

GTA Spano: Dvě turba a deset válců ze Španělska (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Španělská společnost Spania GTA přivezla do Ženevy nejnovější provedení svého supersportu GTA Spano s téměř osmilitrovým přeplňovaným desetiválcem.

Supersportovní kupé GTA Spano se veřejnosti poprvé představilo v roce 2009 a jeho produkční verze byla uvedena o rok později. Autosalon v Ženevě španělská značka navštívila poprvé v roce 2011 a letos zde představuje prozatím poslední evoluci svého vozu.

Na první pohled se může zdát, že vůz s karoserií v kombinaci bílého laku a karbonu vystavený letos v Ženevě je pouhou modernizací dosavadního provedení, ale ve skutečnosti se pod evolučním designem exteriéru ukrývá zcela nově vyvinutý monokok z karbonu, titanu, grafinu a kevlaru.

Před zadní nápravou má GTA Spano podélně uložen dvojicí turbodmychadel přeplňovaný vidlicový desetiválec o objemu 7990 cm3, který je podle materiálů společnosti Spania GTA výsledkem vlastního vývoje, ale lze počítat s tím, že bylo v hojné míře využito předchozích zkušeností s motory z Dodge Viper.

V každém ohledu monstrózní pohonná jednotka disponuje výkonem 690 kW (925 k) při 6300 min-1 a točivý moment 1220 N.m. Tyto hodnoty míří výhradně ke kolům zadní nápravy a to prostřednictvím sedmistupňové automatické převodovky s možností sekvenčního řazení pádly pod volantem.

Španělský supersport při vlastní hmotnosti 1400 kg zvládne zrychlení z klidu na sto kilometrů v hodině za 2,9 sekundy, maximální rychlost pak má činit 370 km/h. Vedle výkonu motoru se na těchto schopnostech podílí i plně stavitelný podvozek a propracovaná aerodynamika karoserie s elektronicky ovládaným zadním spoilerem.

GTA Spano ve své aktuální podobě měří na délku 4680 mm, je 1980 mm široké a pouhých 1180 mm vysoké. Rozvor náprav má 2800 mm. Standardem jsou 19palcová kola vpředu a 20palcová vzadu, která obouvají pneumatiky o rozměrech 255/35 ZR19, resp. 335/30 ZR20. Karbon-keramické kotoučové brzdy AP Racing mají průměr 380 mm a šestipístkové třmeny, nechybí ABS.

Interiéru vládne kůže, karbon, hliník a titan. Přístrojový panel je v podstatě jeden velký LCD displej, který může být nastaven dle přání zákazníka a zobrazovat tak jen informace, které vyžaduje. Další obrazovka z tekutých krystalů je vpravo od řidiče a promítá se na ni obraz z kamer, jak z parkovací, tak i z té, která nahradila tradiční vnitřní zpětné zrcátko.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)