Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Bristol má nového majitele: Frazer-Nash

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Začátkem letošního roku byla britská automobilka Bristol Cars uvedena pod nucenou správu a nyní oznamuje, že má nového majitele.

Automobilku Bristol Cars od dubna 2011 vlastní Kamkorp Autokraft. Tato firma patří pod křídla Frazer-Nash Research Limited. V podstatě nyní dochází k opětovnému spojení britských značek, které k sobě kdysi měly velmi blízko.

Kořeny značky Bristol sahají do roku 1910, kdy ve Filtonu u Bristolu vznikla letecká továrna, která se v šedesátých letech stala součástí British Aircraft Corporation. Osobní automobily se značkou Bristol se začaly vyrábět v roce 1946, když letecká firma hledala civilní program. Jedním ze zakladatelů automobilové výroby byl ředitel H.J.Aldington, který byl zároveň spolumajitelem firmy Frazer-Nash.

První vozy Bristol svým vzhledem i technikou silně připomínaly předválečné modely značky BMW. Jejich konstruktérem byl totiž Dr. Fritze Fiedler, tvůrce slavných šestiválcových dvoulitrů BMW.

Vazby na BMW měla i značka Frazer-Nash, která s německou automobilkou spolupracovala již ve třicátých letech, když do Velké Británie dovážela její vozy.

Na konci čtyřicátých let a počátkem padesátých let došlo k propojení všech tří značek. Technika předválečných řadových šestiválců BMW se nadále úspěšně rozvíjela v automobilce Bristol a motory této firmy byly používány ve vozech značky Frazer-Nash, které s nimi dosáhly řady sportovních úspěchů.

V současnosti se Frazer-Nash Research Limited věnuje řadě oborů, včetně vývoje vozidel poháněných elektřinou nebo hybridními systémy. Stejné zaměření má i dceřiná společnost Kamkorp Autokraft.

Nový majitel automobilky Bristol hodlá podrobnosti o plánech na její vývoj odhalit v následujících měsících, ale již nyní uvádí, že chce spojit tradiční značku s moderní technikou, jejímuž vývoji se Frazer-Nash věnuje. V blízké budoucnosti se tedy s velkou pravděpodobností dočkáme vozů Bristol, jimž pod kapotou nebude pracovat velkoobjemový americký motor, ale elektromotor nebo hybridní pohonný systém.

Podle oficiálních informací mohou zákazníci i nadále počítat s vysokou kvalitou vozů i poskytovaných služeb. Pro starší vozy Bristol bude i v budoucnosti k dispozici značkový servis a v nabídce má zůstat i kompletní zrenovování historických modelů.

V současnosti má Bristol ve své nabídce stále modely Blenheim (od roku 1993), Series 6 (od roku 2000) a Speedster (od roku 2003). Vrcholem nabídky je však Bristol Fighter s dveřmi typu gullwing a jeho silnější verze Fighter T, která je poháněna vidlicovým desetiválcem Chrysler s dvojicí turbodmychadel o výkonu 744 kW (1 012 k).

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Avatar - Barrichello
28. 4. 2011 09:38
Legenda (snad) zachráněna
uvidíme, i když doufám že nepůjdou cestou jako Venturi, který se taky chtělo soustředit jen na vozy s elektrický pohonem.