Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Britax a Volvo: dětské sedačky pro ISOFIX

Libor Zezulka
Diskuze (0)
Společnost Volvo Cars zahajuje spolupráci s firmou Britax, která je jedním z předních výrobců dětských bezpečnostních systémů do automobilů, na dodávkách sedaček s kotvami ISOFIX.

Společnost Volvo Cars zahajuje spolupráci s firmou Britax, která je jedním z předních výrobců dětských bezpečnostních systémů do automobilů. V Evropě se začnou prodávat dva typy dětských sedaček Britax vybavených kotvami systému ISOFIX, které se budou instalovat zády ke směru jízdy. Jedna z nich je určena pro nejmenší děti (ECE R44 skupina 0+) a druhá pro větší děti do 3-4 let věku (ECE R44 skupina 1).

Sedačky absolvovaly řadu testů prováděných společností Britax a navíc byly podrobeny nárazovým zkouškám ve vozech Volvo. „Studovali jsme téměř čtyři tisíce dětí, které zažily dopravní nehodu,” říká Lotta Jakobsson, která se v Komisi pro výzkum dopravních nehod společnosti Volvo zabývá bezpečností provozu. Sedačky obrácené zády ke směru jízdy dokáží v porovnání s nepřipoutaným dítětem snížit pravděpodobnost úrazu až o 90 procent.

Síly vzniklé při nárazu se totiž rozptýlí do větší části těla. Jedna ze sedaček Britax obdržela v komplexních evropských spotřebitelských testech dětských sedaček, které byly provedeny během roku 2005, nejvyšší hodnocení (druhá sedačka nebyla testována). Tyto testy byly provedeny ve spolupráci s evropskými autokluby a spotřebitelskými organizacemi.

Kromě těchto testů a vlastních zkoušek prováděných firmou Britax byly sedačky instalovány také do vozidel Volvo, ve kterých byly podrobeny plnohodnotným nárazovým. Zkoušky zahrnovaly čelní nárazy a nárazy z boku a zezadu. „Neprodávali bychom dětské sedačky, které by nesplňovaly naše vlastní bezpečnostní standardy,” říká Ingrid Skogsmo, ředitelka Bezpečnostního centra společnosti Volvo Cars.

Systém ISOFIX umožňuje rychlou a správnou instalaci dětských sedaček. V některých případech může být obtížné dětskou sedačku správně nainstalovat. Řešením je kotevní systém ISOFIX, který výrazně snižuje riziko nesprávné instalace dětské sedačky. Kotvy systému ISOFIX mohou být objednány spolu s novým vozem Volvo, ale je možné je instalovat i dodatečně.

Sedačky mohou být ve vozidle instalovány buď na jedno ze zadních sedadel, nebo na sedadlo spolujezdce. Na sedadlo spolujezdce je však možné dětskou sedačku umístit pouze tehdy, pokud není vozidlo vybaveno airbagem spolujezdce, pokud byl tento airbag deaktivován autorizovaným servisem, nebo pokud byl airbag vypnut pomocí vypínače airbagu spolujezdce, kterým jsou vozy Volvo vybaveny.

V nabídce budou tyto sedačky: Baby-Safe Plus ISOFIX – sedačka pro nejmenší děti (ECE R44 skupina 0+), Fixway ISOFIX – dětská sedačka obrácená zády ke směru jízdy určená pro starší děti od 9 měsíců do 3-4 let (ECE R44 skupina 1).

Libor Zezulka
Diskuze (0)