Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Buggyra na Baja Aragon 2016: Prokop poprvé v kamionu a hned na bedně!

Jan Mička
Diskuze (0)
Prokop při Baja Aragon nahradil za volantem Tatry Phoenix stáje Tatra Buggyra Racing Davida Vršeckého. Jednu etapu vyhrál a nic nedaroval ani Martinu Kolomému.

Baja Aragon, závod světového šampionátu cross country, je ideální akcí pro testování dakarských speciálů. Tým Tatra Buggyra Racing nasadil v kategorii kamionů dva vozy, přičemž asi největším překvapením byla přítomnost Martina Prokopa za volantem jednoho z nich. Prokop, který má zkušenosti hlavně z rallye, v týmu nahradil Davida Vršeckého (stále se potýká s bolestmi hlavy) a před závodem si vzhledem k chybějícím zkušenostem nedával přehnané cíle. Nakonec ale celkově dojel na druhém místě, jednu etapu vyhrál, a v na konci ztrácel na vítězného Martina Kolomého pouze devět a půl minuty!

Úvod závodu v kategorii kamionů ovládnul Martin Kolomý, který společně s bratry Kiliánovými prolétnul první etapu o dálce 9,5 kilometru za 7 minut a 32 sekund, na záda však ostřílené trojici dýchal právě Martin Prokop, který jenom těsně skončil druhý. Kolomý dominoval i ve druhé zkoušce, kde na Prokopa najel více než 5 minut, v sobotu odpoledne však přišel defekt a celkové třetí místo. Buggyra nicméně plakat nemusela, protože vítězství v etapě vybojoval Prokop. Závěr soutěže už zase patřil Kolomému – čtvrtou etapu dlouhou 185 kilometrů zvládnul za dvě hodiny a sedm minut, tedy o téměř dvě minuty rychleji než druhý Martin Macík. Prokop se se ztrátou pěti minut na vítěze udržel v nejlepší trojce.

„Asi jsem si to představoval jednodušeji, ale ten začátek, to bylo šílené. Auto je hodně velké a tady je to zase hodně úzké a technické. Nevěděl jsem, co s tím mám dělat. Byla to pěkná divočina,“ uvedl Prokop, který je zvyklý zejména na rallyový Ford Fiesta RS WRC, na začátku soutěže.

„S letošním ročníkem Baja Aragon jsem spokojený. Najeli jsme spoustu kilometrů a ještě k tomu s úspěšným koncem. Technika držela, tým fungoval na jedničku. Věřím, že takto budeme pokračovat i v následujících podnicích světového šampionátu cross country soutěží,“ komentoval v závěru své počínání Martin Kolomý.

Baja Aragon 2016 - Celkové pořadí v kategorii kamionů
PoziceČísloPosádkaTýmČasNárodnost
1.402Kolomý/Kilián/KiliánTatra Buggyra Racing6:57:45CZE
2.403Prokop/tománek/StrossTatra Buggyra Racing7:07:12CZE
3.406Aguirregaviria/Macia/PlanesMc Igualada7:21:27ESP
4.401Macík/Tomášek/MrkvaKM Racing7:49:28CZE
5.408Celma/Comallonga/CasaliJordi Celma8:30:06ESP
6.405Jacoste/Piera/CruzJavier Jacoste9:25:45ESP

Foto: Buggyra media

Jan Mička
Diskuze (0)