Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Caravan Salon Düsseldorf: 50. ročník veletrhu karavanů

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Na výstavišti v německé Düsseldorfu se letos po padesáté koná největší přehlídka karavanů na světě. Na návštěvníky čekají kompletní obytná vozidla, přívěsy i samostatné komponenty a vybavení.

První ročník veletrhu karavanů se konal v roce 1962 v Essenu. Tehdy se Caravan Salonu účastnilo 61 vystavovatelů z osmi zemí a přehlídku karavanů a příslušenství na 15.000 m navštívilo 34.500 návštěvníků.

Na loňském 49. ročníku Caravan Salon Düsseldorf představilo své produkty 580 vystavovatelů z 26 zemí, kteří obsadili plochu 180.000 m v deseti výstavních halách a plochách mezi nimi. Veletrh navštívilo 171.000 příznivců karavaningu.

V letošním roce probíhá jubilejní 50. ročník, který je veřejnosti přístupný od 27. srpna do 4. září. Celkem devět hal s čísly 9 až 17 nabízí přehlídku obytných automobilů, vestaveb, karavanů a příslušenství, od campingového nádobí a nábytku až po jednotlivé komponenty pro úpravy a stavbu obytných automobilů. Současně s přehlídkou karavanů bude od 2. do 4. září v halách 1 a 2 probíhat turistický veletrh TourNatur, který se věnuje cestování.

Mezi hlavní hvězdy letošního Caravan Salonu patří první obytný automobil společnosti Hymer s hybridním pohonem, který se návštěvníkům představuje v hale číslo 17. Prototyp vychází z modelu Hymermobil B 578 s technikou značky Fiat a na jeho vývoji se podílela společnost AL-KO Kober.

Paralelní hybridní systém využívá vpředu uložený turbodiesel, který pohání přední kola a vzduchem chlazený elektromotor, pohánějící zadní kola. Řidič může ovladačem na palubní desce přepínat mezi vznětovým motorem a elektromotorem.

Při využití elektromotoru je turbodiesel vypnut a prototyp může pouze na elektřinu dosahovat rychlostí okolo 35 km/h. Dojezd na jedno nabití se má pohybovat okolo 40 km v městském provozu, pro který je elektromotor určen.

Hymermobil B 578 s celkovou délkou 699 cm, šířkou 235 cm a výškou 290 cm nabízí obytný prostor a lůžka pro čtyři osoby. V jeho výbavě je kuchyňský kout se sporákem, dřezem s tekoucí vodou i lednicí a nechybí koupelna se sprchovým koutem a toaletou.

Veletrh Caravan Salon Düsseldorf je pro veřejnost otevřen denně od 10:00 do 18:00 hodin. Jednodenní vstupenka pro dospělého stojí 13 Euro, dvoudenní 20 Euro. Děti ve věku 6 až 12 let platí 5 Euro a studenti 9 Euro.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)