Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ceny aut v ČR stouply za poslední dva roky o tři procenta

redakce AUTO.CZ
Diskuze (6)
Ceny nových osobních aut v Česku začaly v posledních dvou letech růst. Za roky 2014 a 2015 stouply o téměř tři procenta, přesto jsou stále o 16 procent nižší než před šesti lety. Vyplývá to z údajů Eurostatu.

"Vyjdeme-li ze statistik vývoje spotřebitelských cen v jednotlivých zemích EU za posledních šest let, dojdeme k závěru, že v 17 zemích EU ceny osobních automobilů za tuto dobu poklesly. Největší zlevnění zažívaly nové členské země spolu s Irskem, Kyprem a Dánskem," uvedl analytik ČSOB Petr Dufek.

Na Slovensku se ceny snížily téměř o třetinu, Polsko zažilo zhruba 11procentní pokles, v Maďarsku bylo kumulované zlevnění o dvě procenta a v Rakousku o tři procenta. Naopak v Německu, které je největším evropským trhem, ceny od roku 2010 vzrostly o 2,5 procenta, a na dalším důležitém trhu ve Francii stouply o více než sedm procent.

Podle Dufka mohly svou roli v rozdílném vývoji sehrát i počáteční rozdíly v cenách aut, které se časem začaly snižovat. "V první řadě šlo s největší pravděpodobností o reakci na silný propad celého trhu, který se s přestávkami odehrával po roce 2008 až do roku 2013," uvedl. Poptávka klesla o 2,5 milionu vozů, i když produkční kapacity v tomto čase v EU stále narůstaly. Automobilky byly nuceny reagovat na nižší zájem a zároveň i strukturální změnu poptávky nejen inovacemi, ale zejména cenami, dodal.

U zemí mimo eurozónu měl vliv i pohyb devizového kurzu, přičemž nelze opominout ani technologický pokrok zlevňující technologie využívané ve vozidlech nebo nahrazování materiálů.

Evropský automobilový trh prochází od roku 2013 oživením. V prvních třech čtvrtletích letošního roku odbyt aut vzrostl o osm procent na 11,24 milionu. Prodej nových aut v České republice vzrostl od ledna do září meziročně o téměř 21 procent na rekordních 171.010 vozů.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (6)
22. 10. 2016 04:58
Re: Devizové intervence
Iluze v tomhle nemám žádné tak mi stejně nic nevezmeš :-) Jasně že inflační peníze tisknou všichni, ale záleží na míře. ČNB je v tomhle tuším druhá na světě hned za Čínou, aspoň něco takového jsem nedávno četl. A nemyslím si ani že nákupem dolarů nebo eur se tisk v podstatě falešných korun tak jednoduše zlegalizuje (jo, vím že ČNB nic legalizovat nemusí, prakticky všechno co dělá je ze zákona legální).

V každém případě už tiskem "falešných" korun vytvořila devizové rezervy prakticky ve výši celého státního dluhu, takže by ho mohli smáznout ať má stát zase z čeho rozhazovat

Souhlasím že ekonomice nerozumím. Rozumím jen vlastním penězům a tam bych si takové křivárny jako dělá stát nikdy nedovolil.
Avatar - speedfred
21. 10. 2016 22:51
Re: No a ?
prečo to hneď vzdávaš (nikdy mať nebudem) ??
Mozno sa ti raz podarí.
Avatar - Ham.
21. 10. 2016 21:13
Re: Devizové intervence
Nechci ti brát iluze, ale všechny peníze vydané ČNB (nebo jinými centrálními bankami ve světě) do oběhu jsou "nekryté". Doba, kdy peníze byly kryté zlatem je dávno pryč. Čistě účetně jsou všechny emitované koruny použité na intervence kryté dolary a eury které za ně ČNB nakupuje.
21. 10. 2016 17:15
No a ?
Na nový auto stejně jako drtivá většina lidí mít v životě nebudu, protože zadlužit se na víc jak půlku života za auto a bydlení je pitomost >:D a to bydlení prostě vyhrává :/
21. 10. 2016 17:01
Devizové intervence
Analytik ČSOB Petr Dufek má jistě zajímavé teorie. Nicméně trochu přehlíd že od roku 2014 jedou naplno devizové intervence ČNB, které uměle sráží kurs koruny minimálně o 10%. Nebýt jich, auta by slevnily i u nás.

Intervence probíhají ostatně stále a bohužel ještě asi probíhat budou. Česká národní banka během nich uvedla do oběhu nekryté peníze v hodnotě už cca 600 miliard korun.