Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

SsangYong Chairman H: Jihokorejský státník stále žije

Aleš Dragoun
Diskuze (7)
SsangYong přežil klinickou smrt a na domácím autosalonu v Soulu uvádí novou generaci limuzíny Chairman H, která doplňuje větší vůz s písmenem W.

K dispozici je zatím jen velmi málo informací, o rozměrech, motorech a alespoň orientačních cenách dokonce žádné. Jistá je jen výbava: už v základu najdeme kožené čalounění, odvětrávaná sedadla, vyhřívaný volant a bezklíčkový vstup a startování. V koncových světlech nechybějí dnes obvyklé LED diody. Elektronické asistenty zastupují kromě ESP též ESS (Emergency Stop Signal) a asistent rozjezdů do kopce HSA. Posilovač řízení má proměnnou charakteristiku v závislosti na rychlosti.

Na tvarech je zřejmé, odkud vál vítr při navrhování tohoto sedanu. Ze Stuttgartu, jak bylo u limuzín Dvou draků i v minulosti obvyklé. Většina licenčních smluv byla ale v souvislosti s převzetím SsangYongu indickou Mahindrou ukončena. Korejští zákazníci se Chairmanu H dočkají již v květnu.

Jedná se o novou generaci i u nás známého vozu. Ta první vycházela technicky z Mercedesu W124, designem a výbavou včetně elektroniky spíše odpovídala S-Klasse W140. Její produkce běžela od roku 1997 až donedávna, tedy čtrnáct let. Známe ji rovněž z našich silnic, na jiných evropských trzích se krátce před koncem milénia objevila dokonce s logem a maskou Daewoo, neboť tento koncern automobilku SsangYong v té době vlastnil. Pod kapotami jste mohli najít celkem čtveřici pohonných jednotek: základní čtyřválec 2,3 l a šestiválce 2,8, 3,2 a od roku 2007 též 3,6 l. V Evropě ale neuspěla a dnes ji potkáte na silnicích jen stěží.

Větší Chairman W s délkami 5,11 a 5,41 m, který vychází tvarově z konceptu WZ Sports Sedan (2007), vzniká od února 2008 s motory 3,6 l V6 a 5,0 l V8, SsangYong získal dokonce práva na sedmistupňovou samočinnou převodovku 7G-Tronic a pohon všech kol 4-Tronic (ekvivalent systému 4Matic od Mercedesu).

Aleš Dragoun
Diskuze (7)
Avatar - pallas
10. 4. 2011 22:19
Re: ....
to je vacsi model "W" na tej fotke. Clanok je o mensom Chairman H.
10. 4. 2011 09:11
Legacy S-class
Aspon viem, ako vyzera ked spoja nove legacy a S.class, ale od ssangYongu by som asi cakal nieco viac.
Avatar - pumpkin
9. 4. 2011 20:27
Re: ....
Em, teraz mám v tom menší zmätok, ale dúfam že fotka k článku je archívna lebo ročník 2008 vyzerá novšie
[odkaz]
Avatar - CHerokee
9. 4. 2011 19:38
Re: ....
Pokud s tím zůstanou v prostoru vymezeném svými hranicemi, tak ok. Technologii mají licencované...ale design? Ještě, že tam nedali hvězdu...
Avatar - gld
9. 4. 2011 14:26
Re: ....
Vy ste na to teda kápli..odporúčam najbližšie lietadlo smer Soul a už im to tam vysvetlite... 8-s

Chairman je len typickým produktom, pre juhokórejských štátnikov/topmanagerov a iných papalášov, ktorí potrebujú pri vyvážaní sa v limuzíne vyzerať tak trocha patrioticky. Niečo podobné, ako v čechách Superb.

Nehovoriac, že ssangyong má už dlhoročné skúsenosti vo výrobe licencovaných (áno, licencovaných) kópií mercedesov určených čisto a výlučne pre domáci trh. Teda, kópia je silné slovo, skôr využili kvalitný technický základ.

Odporúčam na samoštúdium: [odkaz]