Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Zdeněk Grunt, ředitel značek Renault a Dacia v ČR, online odpovídal na vaše dotazy

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)

V 15:30 skončil online chatu se Zdeňkem Gruntem, nejvyšším představitelem tuzemských zastoupení značek Renault a Dacia.

Zájem vás, našich čtenářů, nás velmi příjemně překvapil! Vzhledem k počtu zaslaných dotazů jsme nuceni ve 13:00 zasílání dalších otázek zastavit. "Na většinu vašich dotazů se však budeme snažit odpovědět," ujišťuje Zdeněk Grunt.

Zdeněk Grunt vede české zastoupení značek Renault a Dacia od srpna 2013 a v online chatu Auto.cz není žádným nováčkem. Na dotazy čtenářů odpovídal už v listopadu téhož roku a ohlasy byly obrovské.

Automobilový trh se však velmi rychle vyvíjí a s tím také značky, které má Grunt v Česku na starosti – Renault v posledních měsících představuje jeden nový model za druhým a Dacia je stále jednou z nejrychleji rostoucích značek v Evropě. Témat k rozhovoru je tedy spousta!

Od pondělí nám do redakčního systému přišlo více než sto dotazů, na které bude Zdeněk Grunt během dnešního dne odpovídat. Prostřednictvím formuláře pod úvodním textem však můžete pokládat další. Tak směle do toho!

Online rozhovor - Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.

Pavel B.
Dobrý den, bude mít nový Renault Megane GT i manuální převodovku nebo jen automat?
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Dobrý den. Nový Mégane GT bude v nabídce výhradně s automatickou dvouspojkovou převodovkou EDC s možností manuálního řazení pomocí pádel pod volantem. Tato technologie spojuje komfort při každodenním používání se sportovními zážitky z řízení právě díky režimu manuálního řazení.
David
Dobrý den, moc se mi líbil model Renault traffic, už jsem se chystal ke koupi, ale odradily mě crash testy. Již minulá generace nedopadla dobře, tak jsem čekal, že se z toho firma poučí. Proč se do tohoto typu vozidla nemontují airbagy i do zadu? Kdy přepokládáte facelift tohoto modelu, bude se pracovat i na bezpečnosti, nebo jen estetickém vyhledu?
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Dobrý den, v testu EuroNCAP byl aktuální Trafic velmi dobře z hlediska ochrany řidiče i dětí na zadních sedačkách, celkový výsledek ale podstatně ovlivnil chybějící airbag spolujezdce u testovaného vozu, který je ale u osobních verzí prodávaných v CZ v sérii. V příplatkové výbavě pak naleznete i airbagy boční. Proto si myslím, že Renault Trafic nabízí dostatek bezpečnosti. Hodnocení EuroNCAP má svá specifika jako každé testování. Proto je dobré se podívat, jaká verze modelu byla testována a zda výsledek ovlivnil samotný crashtest či např. výbava jako varování nezapnutých pásů na zadních sedačkách. Tento model jsme uvedli na trh minulý rok, proto facelift není na pořadu dne.
Zdenda Benda
Jste spokojeni s dosavadními prodeji modelu Espace?
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Nový Espace budí zvědavost a emoce. Je nositelem nové identity značky Renault a přinesl s sebou mnoho komfortní a bezpečnostní výbavy. Myslím, že prodejní výsledky jsou toho důkazem. Za pár měsíců prodeje se jej v Evropě prodalo mnohem více, než předchozí generace za celý rok. To samé platí i pro Českou republiku. Model zatím plní skvěle svojí funkci a poutá pozornost mnoha nových klientů. Překvapivé je i to, že více než polovina prodaných vozů je v nejvyšší výbavě Initiale Paris.
Tonda_23
Renault Capture uspěl, počítáte i s dalšími crossovery?
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Celosvětový úspěch modelu Renault Captur, prvního crossoveru značky Renault, nás přiměl k rozšíření nabídky crossoverů v rámci naší modelové řady. Vedle modelu Captur (segment malých vozů), jsme v červnu letošního roku uvedli nový crossover Kadjar (nižší střední třída). I Nový Espace, představený na začátku letošního roku, je svým zaměřením crossover. V nabídce tedy máme aktuálně tři crossovery. V budoucnu se pak můžeme těšit i na větší crossover, nástupce modelu Koleos.
rozumbrada
Poslední modely značky se vyznačují atraktivním designem. Jaký model je vaším osobním favoritem?
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Dobrý den. Děkuji moc za vaše konstatování. Jednoznačně je to náš model Espace , který je syntézou nového směřování značky. Pro volný čas je to pak model Kadjar...
Mark Daniel
Dobrý den, jsou mové Renaulty stavěny i na vynikajíci výsledek při crash testu typu small overlap, který zatím dělá jen americká organizace IIHS?
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Dobrý den, testy IHS jsou prováděny na vozidlech uváděných na trh v USA a vycházejí z nejčastějších konfigurací nehod v USA, Renault věnuje maximální péči bezpečnosti svých vozidel a podrobuje je zkouškám odpovídajícím metodice Euro NCAP, která reflektuje konfigurace nehod v Evropě. Informace o tom, zda se interně provádějí testy podle metodiky IHS nemáme.
Jacek
Dobrýž den, pane řediteli. S jakými dalšími karosářskými variantami počítáte u modelu Mégane?
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Dobrý den. Nový Mégane jsme představili na zářijovém autosalonu ve Frankfurtu v provedení 5-dveřový hatchback. Ke konci roku 2016 představíme i variantu kombi. Nový Mégane bude tedy dostupný celkem ve dvou karosářských variantách.
Honza Nováků
Na začátku kariéry aktuálního Clia R.S. se hodně mluvilo o jeho výrazné změně charakteru (přeplňovaný motor, automatická převodovka, pětidvéřová karoserie...) Pomohla změna k lepším prodejům?
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Renault Clio R.S. 3. generace bylo známo jako ultimativní hot hatch, který byl vysoce ceněný skalními fanoušky, ale jeho zaměření si vynucovalo jisté kompromisy v rámci každodenního soužití s vozem. V aktuální generaci jsme se proto rozhodli pro Vámi zmiňované změny charakteru, které prospěly každodenní použitelnosti vozu při zachování sportovních jízdních vlastností. Díky tomu jsme vozem oslovili nové zákazníky, kteří by o minulé generaci neuvažovali právě pro její ultimativnost. Globálně zaznamenáváme od uvedení aktuální 4. generace Clio R.S. navýšení prodejů o více než 10% ve srovnání s předchozí generací. Skalní fanoušky, kteří požadují ultimativní stroj, pak určitě potěší limitovaná série Clio R.S. 220 EDC Trophy, která přišla na náš trh před měsícem.
švihák lázeňský
Dobrý den. Vždy jsem se snažil kvůli cenám servisovat své Renaulty v Německu. Proč jsou u nás tak předražené náhradní díly? Kdo rozhoduje o cenách dílů u nás? Děkuji.
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Dobrý den, z pohledu ceny náhradních dílů a služeb je určitě výhodnější využít služby tuzemských autorizovaných servisů Renault. Do celkové ceny servisu vstupuje i cena práce, jejíž průměrná úroveň v ČR je výrazně nižší než v Německu. Doporučené ceny náhradních dílů, podobně jako u nových vozů, jsou stanoveny s ohledem na lokální trh a konkurenci, zastoupením značky Renault ČR. Podobně jako v České republice, i kolegové v Německu stanovují ceny lokálně, což může způsobit, že ceny některých dílů se mohou lišit, ale určitě směrem nahoru i dolů. Hladina cen dílů v ČR a v sousedních zemích, včetně Německa je průběžně monitorována a v průměru jsou tyto ceny na srovnatelné úrovni.
Marek Pospíšil
Dobrý den, rád bych se zeptal, kdy nejdříve bude možné naživo vidět nové modely Talisman a Mégane v showroomech?
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Dobrý den. Naše nejnovější modely, Talisman ve verzi sedan i kombi, a Nový Mégane ve verzi 5-dveřový hatchback, jsme poprvé naživo ukázali na zářijovém autosalonu ve Frankfurtu. Všechny zmíněné vozy vzbudily velký zájem veřejnosti a pozitivní ohlasy. V České republice se v showroomech našich autorizovaných prodejců budete moci s modelem Talisman seznámit na přelomu roku. Nový Mégane k nám dorazí na jaře příštího roku.
Daniel Čada
Dobrý den plánuje se i Renault Twingo RS.
Děkuji za odpověď
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Dobrý den. V nadcházejícím období se chystáme obohatit nabídku modelu Twingo, se sportovní verzí R.S. se však u tohoto modelu nepočítá.
Kalousek
Dobrý den. Mám zájem o koupi nového Renaultu Traffic, ale počáteční nadšení výrazně opadlo po zjištění že vrcholná motorizace je jen šestnáctistovka s výkonem pouhých 140 koní. Rád bych proto věděl, jestli se chystá v blízké době nějaké zásadnější zlepšení nebo se mám raději rovnou poohlédnout jinde. Děkuji
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Dobrý den, u vozů tohoto typu bych se zaměřil spíše na údaj točivého momentu, který v běžné provozu oceníte jistě více než samotný výkon. Hodnota 320 či 340Nm u našich současných motorizací 1.6dCi je plně srovnatelný s dvoulitrovými motory jiných značek a vyšší v porovnání s motory předešlé generace Traficu o vyšších objemech. Stejně jako řada našich zákazníků jsem byl velmi překvapen pružností a úsporností těchto motorů. Rozhodně bych Vám doporučil otestovat nové motory u některého z našich dealerů, abyste stejně jako já mohl změnit svůj rezervovaný postoj.
Novák
Dobrý den, přebírá Renault nějaké technologie, či součástky od Mercedesu, nebo je to jenom jednostranné?
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Dobrý den. Skupina Renault, resp. celá Aliance Renault-Nissan, uzavřela dohodu se skupinou Daimler AG, výrobcem značky Mercedes, o vzájemné spolupráci při vývoji a o sdílení technologií. Výměna technologií je oboustranná a profitují z ní obě strany. Od nás k Mercedesu putují například motory 1,5 dCi a 1,6 dCi, ve směru od Mercedesu k Renaultu putovaly zase například podvozkové komponenty využité při vývoji modelu Twingo. Spolupráce samozřejmě stále pokračuje oboustranně i při vývoji nových modelů.
Petr
Dobrý den.

Renault Trafic ve výbavě Generation se nechystá(vzadu sedačky v kolejnicích, lepší výbava,atd..)?

Dík, Petr
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Dobrý den, verze Generation není bohužel v produktovém výhledu na příštích 12 měsíců. Nicméně současný model oproti předchůdci nabízí řadu nových prvků výbavy, kterou lze dále rozšířit v rámci nabídky příslušenství či úpravami certifikovaných přestavbářů, kteří spolupracují s naší dealerskou síťí.
Filda
Hodně se mluví o návratu značky Alpine. Objeví se také u nás?
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Návrat značky Alpine byl oficiálně oznámen prezidentem Carlosem Ghosnem v listopadu 2012. Uvedení na Evropský trh se plánuje v r. 2017. Model Alpine se bude vyrábět ve francouzském závodě Alpine v Dieppe. Systém distribuce v Evropě bude specifický, ale detaily k dnešnímu dni nejsou známy. Pokud budu mít možnost, velmi rád Vám řeknu více informací třeba za rok na tomto chatu.
Jirka
Dobrý den, 
bude v ČR dostupná Dacia Duster Oroch?
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Duster je velmi úspěšný globální model a prodává se ve více než 100 zemích světa v různým produktových odlišnostech, dle specifik daného regionu. Duster Oroch je prodáván pouze pod značkou Renault v jižní Americe a jeho uvedení na trh v Evropě zatím není plánován.
horyn
Dobrý den,
v rámci rodiny máme od Renaultu modely Kangoo, Trafic a nyní nově i Master. Všechny vozy máme koupené nové. Osobně si pomýšlím na Talisman. O to více znám webové stránky Renault a k tomu míří moje otázka. Během posledních 2 týdnů jsem našel několik chyb a nedodělků a upozornil Vaše oddělení. Jednalo se o např. prospekt vozu Trafic zařazený u Master Dvoukabina (tento prospek nebyl nikde k sehnání), dále u vozu Master Vám nefungovaly interaktivní okna, takže se nedalo přečíst o výhodách verze biturbo (jen francouzská informace o nedostupnosti stránky) apod. Copak u Vás nejsou zaměstnanci kteří by tyto kontroly měli na starosti či je jejich práce nebaví, že sami takovéto chyby neodhalí a nebo jen management nesleduje práci nižších stupňů? Děkuji
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Dobrý den, naše webové stránky procházeli v poslední době velkými změnami. Ty přecházely na tzv. responsivní design, který optimalizuje prohlížení webu na mobilních zařízeních. Zaznamenali jsme několik postřehů ze stran návštěvníků stránek a problémy byly v zápětí odstraněny. Každopádně děkujeme za Vaše oprávněné připomínky, které jsme velice rádi využili. Těší nás Váš zájem o naše vozy i web o nich :-)
sliprick
Zdravím Vás :) 
Rád bych se touto cestou zeptal zda nové auta Renault Megané 2016 bodou v budoucnu i v cupé verzi. 
Děkuji Vám za odpověď a přeji mnoho úspěchů.


Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
I já Vás zdravím. Nový Mégane jsme představili na autosalonu ve Frankfurtu ve verzi 5-dveřový hatchback. V závěru příštího roku pak představíme karosářské provedení kombi. Variantu Coupé ani 3-dveřový hatchback není v plánu. Je tomu tak z důvodu stále klesající poptávky po tomto typu vozůna Evropském trhu, který se v posledních letech stále více orientuje na vozy typu crossover. Nicméně 5-dveřový hatchback ve Frankfurtu vzbudil velký zájem svým designem, který se nese v duchu nového vizuálního směru značky. Pro ten jsou typické svalnaté proporce a poměr 2/3 - 1/3 mezi výškou pontonu karoserie a výškou prosklené plochy. Vůz tak působí velice dynamicky a zaujme i klienty kteří by jinak volili 3-dveřovou karoserii nebo provedení Coupé.
Jarda
Dibrý den , na trhu je nyní pár měsíců střední SUV KADJAR..myslím , že se dost povedlo.
Kdy můžeme čekat , větší SUV místo Koleosu?
Např. pro naši rodinu s 2 dětmi je Kadjar co se týká zavazadelníku , moc malý.. :-)
Nový Tiguan má v tomto lepší parametry , kufr 610 L..a dieslové 2 litry!

Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Dobrý den. Děkuji za pochvalu. Model Kadjar odpovídá svými rozměry standardům segmentu, do něhož je zařazen. Co se týče rozměru zavazadelníku, Kadjar patří k větším vozům v rámci svého segmentu. Větší SUV, které nahradí model Koleos, a mělo by tedy lépe vyhovovat například potřebám Vaší rodiny, přijde v horizontu několika let. Co se týče motorizací na modelu Kadjar, jedná se o nejmodernější generaci velmi výkonných a úsporných motorů, které přes svůj nižší objem nabízejí dynamiku srovnatelnou s motory větších objemů.
Adam
Dobrý den, jakým vozem jezdíte?
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Dobrý den. Já si velice vážím možnosti, kterou mi moje práce přináší... že si můzu vyzkoušet všechny naše modely. V současné době jezdím modelem Kadjar 1,6dCi Bose 4x4..k plné spokojenosti . Velice mne překvapila spotřeba. Uživatelsky pro mne ideální kombinace. Pokud mám moznost obcas využít Renault Espace je to takové motoristické pohlazení..
Tomita
Dobry den pane rediteli,

Zvazujete u modelu Espace verzi 4x4 s AT? Dekuji za odpoved.
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Dobrý den. Uvedení každého nového modelu předchází výzkum z hlediska požadavků klientů a potenciálu jednotlivých variant pohonu / motorizace. Na základě těchto výzkumů bylo rozhodnuto na modelu Espace verzi s pohonem 4x4 nenabízet. V segmentu velkých crossoverů je ale taková možnost pro budoucí modely zvažována, ale není to předmětem našeho výhledu do konce příštího roku.
Ludva
Dobrý den přeji! Obáváte se dopadu aféry "Dieselgate" i na vaši značku? Motor 1.6 dCi nedopadl v testu ADACu zrovna nejlépe...
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Dobrý den, Dieselgate se spustila v důsledku manipulace homologačních testů v USA, k tomu mohu říct, že Renault plně respektuje emisní směrnice států, kam svá vozidla vyváží a naše motory nejsou vybaveny žádným zařízením, které by výsledky testů manipulovalo. Měření, které uvádí organizace ADAC vypovídají pouze o tom, že mezi aktuálním a budoucím testovacím cyklem je rozdíl. Aféra kolem dieselů se následně rozšířila i na rozdíl mezi homologovanou a reálnou spotřebou a mimo jiné i proto podporujeme zavedení nového testovacího cyklu, který by lépe odpovídal reálnému provozu. Nevidíme důvod, proč by naše motory neměly zpřísněné emisní limity měřené v reálném cyklu plnit.
johnnby
Bude system 4control dostupny pre Renault Megane aj v klasickych verziach alebo zostane vysadou verzie GT?
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Nový Mégane jsme představili na letošním autosalonu ve Frankfurtu a současně se „standardním“ provedením jsme odhalili i sportovní verzi GT, která je vybavena systémem 4Control. Nový Mégane Grandtour bude vycházet z pětidveřového hatchbacku. Můžeme tak očekávat stejné technologie na obou dvou karosářských variantách.
Verny_2013
Dobrý den pane řediteli. Renault v posledních 3-5 letech udělal velký pokrok jak v designu tak i technice a je to pro mě nejsympatičtější francouzská značka. Nový Kadjar je toho důkazem. Ale abych si ho koupil chybí mi v nabídce 2 položky které německá mainstreamová konkunkurence nabízí:
1) Silnější ale nikoliv sportovní benzínový přeplňovaný motor na úrovni 1,4-1,8 TSi, resp. Ecoboost o výkonu 110-130 Kw.
2) Všestraně seřiditelná ergonomická sedadla jako nabízí Opel či VW group byť za příplatek.
Doplníte tyto položky a když ano tak v jakém horizontu?
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Dobrý den. Velice mě těší Vaše sympatie. Renault Kadjar je teprve na začátku svého životního cyklu, takže můžeme v dohledné budoucnosti (v průběhu příštího roku) očekávat rozšíření nabídky dostupných motorizací, které Vás jistě potěší. Co se týče sedadel, v aktuální nabídce modelu Kadjar jsou sedadla nastavitelná v 8 směrech a v dohledné době se nechystá žádná změna v tomto ohledu.
Pavel Š.
Jaká je nejbližší budoucnost značky Dacia? Jaké připravujete modelové novinky?
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Na autosalonu ve Frankfurtu byl představen nový modelový roku pro Duster, nově u ve výbavě nalezneme například zadní parkovací kameru. Stejně tak se chystají produktové změny na ostatních modelech, na přelomu roku se dočkáme automatizované převodovky pro Sandero, Logan a Logan MCV. Značka Dacie je neustále na celoevropském vzestupu a její modely ješte zdaleka nejsou známy všemi potenciálními klienty.
Matěj Pavlů
Dobrý den, 

uvažujete o možnosti automatické převodovky pro renault twingo či modely dacia (duster již má pro ruský trh) i v české republice ? Chystá se také model dacia na bázi stávajícího renaultu twingo ? Děkuji za odpovědi a přeji příjemný zbytek dne. 

S pozdravem, 

Matěj Pavlů
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Dobrý den. O možnosti automatické převodovky pro Renault Twingo nejen uvažujeme, ale již pracujeme na jejím zahrnutí do naší nabídky. Měla by se v nabídce objevit na přelomu roku. Model značky Dacia na bázi aktuální generace Renaultu twingo nechystáme. Nicméně rozšíření současné modelové řady Dacia nevylučuji.
Karel
Můžete prozradit objem zavazadlového prostoru nového Renaultu Mégane Grandtour? Bude v tomto ohledu konkurenceschopný pro Škodu Octavii Combi nebo VW Golf Variant? Dosluhují model měl jeden z nejmenších zavazadlových prostorů ve své třídě..
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Dobrý den. V září jsme představili Nový Mégane ve variantě 5-dveřový hatchback. Ten bude uveden na český trh na jaře příštího roku. Kombi verze Nového Mégane přijde na trh v závěru příštího roku, a tak je ještě brzy mluvit o detailech a rozměrech vozu.
Peter
Dobry den, v prvom rade Vam chcem podakovat za Megane rs 275 trophy, je to vinikajuce auto a som rad ze aj Renault sport sa ubera spravnym smerom=sportove auta pre nadsencov motorsportu.
co sa tyka iných modelov z vasej produkcie. Chcel by som Vas poprosit ak je to mozne, aby ste vzali do uvahy moznost pri vsetkych motorizáciách ponukat potencionalnym kupcom VZDY aj manualnu 6 stupnovu prevodovku. Ta proste chyba a ten kto ma rad radenie je ochudobneny prave o tuto moznost. Take clio alebo captur moznost manuálnej prevodovky nemaju a ani fluence. Je nato nejaky rozumny dovod? Dakjem za odpoved a prajem Vam vsetko dobre.
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Dobrý den. Děkuji Vám za chválu. Mégane R.S. 275 Trophy je skutečně výjimečné auto, které i mně uchvátilo svými jízdními vlastnostmi a přiznám se, že i zvukem svého motoru. Jedná se skutečně o pravověrný hothatch postavený v tradičním duchu. Co se týče možnosti volby mezi automatickou a manuální převodovkou u našich modelů: Před uvedením každého nového modelu jsou prováděny široké výzkumy trhu a očekávání klientů, aby mohl Renault nabídnout co nejzajímavější nabídku motorizací a převodovek v celoevropském měřítku. Někdy je výsledkem upřednostnit automatickou převodovku, protože poptávka po nich stále stoupá. Nicméně prodejní úspěchy našich nových modelů nám umožňují postupně rozšiřovat nabídku jejich motorizací a převodovek a rozšířit tak možnosti volby pro klienta. Co se týče modelu Clio, v nabídce je s manuální převodovkou aktuálně atmosférický motor 1,2 16V s výkonem 75k, motor 0,9 TCe s výkonem 90k a vznětový 1,5 dCi s výkony 75 a 90k. S automatickou převodovkou nabízíme motorizaci 1,2 TCe 120k a 1,5 dCi 90k. Podobně je tomu na modelu Captur (manuál: 0,9 TCe a 1,5 dCi, automat 1,2 TCe a 1,5 dCi). V budoucnu však plánujeme i tuto paletu motorizací rozšiřovat, a tak se i milovníci výkonnějších vozů a manuálních převodovek dočkají. Na modelu Fluence pak preferujeme manuální převodovky vzhledem k zaměření vozu.
evolution
Dobrý den, zajímalo by mne co dalo vzniknout logu Renaultu? Každý den s ví, že například Audi vzniklo propojením čtyř firem, ale co stálo za vznikem Vašeho znaku?
Děkuji a přeji pěkný den
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Od vzniku firmy r. 1998 až do roku 1925 bylo logo ve formě medailonu. Logo které je platné od r. 1925 ve tvaru diamantu je stylizací jednoho z patentů bratří Renault který vychází ze specifického tvaru zvedáku, který se dodává do všech modelů značky Renault dodnes.
Breburda
Dobrý den,

jakou dlouhou garantujete dostupnost originálních náhradních dílů pro už neprodávané a nevyráběné vozy? Existují nějaká finanční zvýhodnění jako motivace ke koupi originálních dílů a ne dílů z druhovýroby? Děkuji.

Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Dobrý den, garantovaná dostupnost originálních náhradních dílů je 10 let po ukončení produkce modelu, ale není výjimkou, že vybrané originální náhradní díly jsou dostupné i déle (hlavně u modelů s vyšším objemem prodeje). Zvýhodněné ceny náhradních dílů a také servisních služeb pro starší vozy je možné využít v rámci programu Servis 5 . Ten Vám garantuje cenu mechanických oprav a údržby vozidla minimálne o 20 % nižší než standartní cena, za použití originálních náhradních dílů, originálních provozních náplní a práce provedené odborným personálem autorizovaného servisu.
Ivo Švejnoha
Dobrý den,
počítá se v ČR s prodejem vozu Renault Kwid?
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Dobrý den. Vůz Renault Kwid je určen pro východní mimoevropské trhy. S jeho uvedením na evropský v podobě, která byla představena, se nepočítá.
rohYpnol
Máte pocit, že český automobilový novinář je nezaujatý a nepreferuje VAG?
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Každý člověk má nárok na svůj osobní názor a já jako životní optimista věřím že český automobilový novinář je profesionál ktery nikomu nanadržuje.
lexa
Bude Renault v dohledné době(cca do roku 2017 ) vyrábět kabriolet ?
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Dobrý den. V dohledné době není kabriolet v našich plánech.
Novák
Dobrý den, proč Renault neudělal svolávací akci na ložiska klikového hřídele u motoru 1,5 dCi? V každém testu ojetého vozidla (a to i v časopisu SM) je zmiňováno, že tento díl je poddimenzován a je to smrt těchto motorů. Přitom ložiska byla konstrukčně upravena, ale každý majitel si musí zaplatit výměnu sám.
Je pravdou, že dochází taktéž ke zvýšenému zadírání "na klice" u motorů 2.0dCI, zvláště pak v jejich nejvýkonější verzi?
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Dobrý den, s ložisky klikové hřídele neměl a nemá motor 1,5dCi žádný problém, zřejmě máte na mysli ojniční ložiska, která prošla vývojem v důsledku prodlužování servisních intervalů. Na přelomu roků 2007 a 2008 byl servisní interval prodloužen s původní definicí ojničních ložisek, tato vozidla byla citlivější na dodržování servisního intervalu a kvalitu oleje a tam kde tyto podmínky nebyly splněny, mohlo dojít k jejich předčasnému opotřebení. Pro všechna vozidla, kterých se toto mohlo v ČR a SR týkat, jsme klientům navrhovali bezplatnou výměnu ojničních ložisek během servisní prohlídky, mnozí toho využili. U novějších vozidel (od roku 2008) nepozorujeme žádný zvýšený výskyt uváděné závady a motory 1,5dCi jsou obecně velmi spolehlivé, nepřímým důkazem je i fakt, že tyto motory od nás kupují renomované značky, jako je Nissan či Mercedes. Na motorech 2,0dCi dochází k závadě na ložiscích klikové hřídele zcela výjimečně a pokud k tomu dojde, je oprava hrazena ze záruky či ve spolupráci s klientským oddělením návrhem kulance.
Lukáš Fatr
Dobrý den, plánujete uvedení malého MPV - pokračovatele Renaultu Modus - ať již pod značkou Renault nebo Dacia? Děkuji za odpověď
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Výroba Renaultu Modus byla ukončena na konci roku 2012. Jednalo se o mini-MPV v segmentu B, které skončilo bez přímého nástupce. Aktuálně máme v nabídce model Renault Captur, crossover spojující prvky MPV, SUV a městského vozu, v segmentu B, který vstoupil do nového dynamicky se vyvíjejícího segmentu.
Palo
Dobry den, ako pomerne konzervativny zakaznik a majitel uz stvrteho renaultu s vzdy len atmosferickym benzinom by som sa chcel opytat, ci Renault predsa len neuvazuje aspon v nasom regione s nasadenim overenej atmosfery do noveho megane. Na aku zivotnost je konstruovany 1.2Tce? Dakujem
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Dobrý den. Nový Mégane, představený na autosalonu ve Frankfurtu, bude v České republice nabízen nejen s přeplňovanými motory, ale máme v plánu nasadit i atmosférický motor SCe 115 s pro Renault tradičním objemem 1,6 litru. Jistě tak vyhovíme právě konzervativnějším zákazníkům. Co se týče motorizace 1,2 TCe, její životnost je naprosto standardní a majitelé se nemají čeho obávat.
Zdenek
Dobry den,
kdy bude novy Koleos uveden na evropsky trh?
Dekuji.
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
V současné době jsme těsně po uvedení modelu Espace a čeká nás uvedení zcela nového modelu segmentu střední třídy Talisman a nástupce modelu Mégane. Před uvedením nástupce v segmentu D-SUV nás tedy čeká ještě hodně práce a není proto v produktovém výhledu na příštích 12 měsíců.
Pepi Bican
Fandíte Slavii, nebo Spartě?
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Dobrý den, fandím sportu jako takovému. I fotbal mám rád a v sobotu budu fandit českému týmu osobně na tribuně. Upřímně ovšem, raději si zasportuji osobně, mám rád tenis a lyžování.
Petr Hyský
Dobrý den, plánujete s Renaultem Megane RS překonat rekord Hondy Civic Type R z německého Nůrburgringu? Děkuji za odpověď.
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Dobrý den. Renault Mégane R.S. 275 Trophy-R vybavený tzv. Record Packem v květnu loňského roku zajel na Severní smyčce rekordní čas mezi produkčními předokolkami s hodnotou 7 minut 54,36 sekund. Následně zajetý čas předprodukčního prototypu Hondy Civic Type-R je opředený tajemnem, protože není zcela jasné, do jaké míry se jednalo o sériovou specifikaci. Poté došlo na Severní smyčce k dočasnému omezení povolené rychlosti v některých úsecích a honba za rekordními časy tak načas ustala. Renault Sport zatím nemá v plánu s aktuálním Méganem R.S. na čas předprodukčního prototypu Hondy CTR reagovat.
Jakub
Dobrý den, rád bych se zeptal, kdy se můžeme těšit na představení nové generace Scenicu a zda u něj bude zachována současná koncepce, nebo zda dojde k odklonu stylu, tak jako je tomu u nového Espacu?
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Dobrý den. Letos jsme s představením Nového Mégane započali kompletní modelovou obnovu naší nabídky v segmentu nižší střední třídy. Nástupce modelu Scénic bude představen v závěru příštího roku. O voze je tak ještě předčasné mluvit v detailech, nicméně koncepce jednoprostorového vozu bude zachována.
Zdeněk Matějašek
Kdy bude v prodeji Traffic v provedení Generation?
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Dobrý den, jak jsem se již zmínil před chvílí tuto verzi neočekáváme v příštích 12 měsících.
Jakub Z
dobry den, pane řediteli, měl bych dotaz ohledně nedávné největší vystavy v Čechach Autoshow: doufal jsem, že tam bude k vidění nedavno představený model Talisnan. Ale na stanku Renault pro jistotu chyběly talismany, vyprodejove laguny i obě generace meganů. Dealeři Oplu či Bentleye, ale vystavovali novinky z Frankfurtu novou Astru či Bentley SUV. Znamena to, že pro francouze není česky trh tak důležitý ? Děkuji
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Dobrý den, děkuji za dotaz. Máte pravdu. Není ale pravdou, že je český trh jinak důležitý než jiné. Model Renault Talisman a nový Mégane, které byly odhaleny na autosalonu ve Frankfurtu ještě nebyli představeny veřejnosti v žádné jiné zemi. Je to tím, že termím jejich uvedení na trh pro veřejnost je dále než u modelů, o kterých mluvíte. Model Talisnam bude uveden na přelomu roku a nový Mágane v pštidvéřové verzi najaře 2016.
Jakub Tužka
Dobrý den, jako spokojený majitel současného modelu Grand Scenic bych se rád zeptal, kdy bude představen jeho nástupce a zda bude zachována koncepce plnohodnotného MPV. S pozdravem J.T.
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Dobrý den. Obměnu naší modelové nabídky v segmentu nižší střední třídy jsme započali představením nové generace modelu Mégane, který dorazí na náš trh na jaře příštího roku. Obnova modelů Scénic i Grand Scénic bude následovat a můžete se na ně těšit na konci příštího roku. Koncepce MPV bude u tohoto modelu zachována, na detaily je ale v tuto chvíli ještě příliš brzy.
tryta@seznam.cz
Vážený pane řediteli mám zakoupený Renault Koleos rok very by 2013, která mi nekomunikuje s telefonem Samsung Alpha a Vaše společnost mi není schopna pomoci. Pracuji na manažerské pozici a mobilní telefon jsem nucen používat za jízdy.Telefon je při tom bez problému kompaktibiní z vozidly Škoda Superb r.v.2009,který vlastní moje manželka a I s jinými vozidla různých značek. Doporučení od Vaší centrály,aby jsem si koupil jiný telefon nebo instaloval do vozidla handsfree,že radio v mém vozidlu se již do tohoto typu nemontuje a již se nebude abgrejdovat, mě opravdu neuspokojilo. Myslím, že společnost Renault,české zastoupení,by měla přehodnotit svůj přístup ke svým zakazníkům.Jinak je to smutný příběh do pořadu ČT Černé ovce. Prosím Vás o Vaší pomoc. 
S pozdravem 
Vladislav Tryta
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Dobrý den, stihl jsem se již o Vašem případu informovat: Váš případ v řešení a nyní čekáme na možnost otestovat Váš telefon s jiným vozidlem, které je připraveno tak, aby se vyloučila závada ve vašem rádiu. To nemění fakt, že telefon není uveden v seznamu testovaných a kompatibilních telefonů pro uvedené autorádio. Vzhledem k odlišnostem ve standardech komunikačních protokolů v závislosti na verzích operačních systémů a firmware telefonů nelze zaručit, že autorádio bude se všemi telefony komunikovat. Proto v případech, kdy je používání hands-free pro zákazníka důležité, doporučujeme před koupí telefonu konzultovat seznam odzkoušených kompatibilních telefonů, který je na našich stránkách. Dealer i zákazník má k dispozici seznam kompatibilních zařízení na webu, v sekci multimédia: http://www.renault.cz/renault-svet/inovace-a-technologie/objevte-multimedialni-system/bluetooth-kompatibilita/
Jiří Šoltis ,Opava
Dobrý den,pane řediteli.Jelikož jsem vlastníkem Fluence a tento model je již sedmým rokem na trhu,zajímalo by mně,zda se chystá nástupce.Pokud ano,v čem bude jiný a co bude jeho prioritou.Děkuji za odpověď.
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Dobrý den. Model Fluence bude ve své stávající podobě v naší nabídce pokračovat ještě v příštím roce. Před měsícem jsme představili Nový Mégane, který započal obnovu naší modelové řady v nižší střední třídě. Následovat budou další modely. Na detaily je příliš brzy, nicméně se dá předpokládat, že i v segmentu sedanů bude v nižší střední třídě nový model.
Petr Dvořák
Dobrý den,
nechybí vám více poboček? Nejste i ve větších okresních městech, není to škoda?
Děkuji
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Dobrý den. Otázka prodejní sítě je mmně osobně velice blízká. Velice dobře si uvědomuji , že je to zcela zásadní otázka, protože prodejní síť je přesně to , co vnímá klient v první řadě. Optimalizace pokrytí a reprezentace značky v regionech je nikdy nekončící proces. Musím přiznat, že v současné době se blížíme k situaci, která je asi nejblížší tomu asi dost subjektivnímu "ideálu".Nicméně jsou pořád rezervy..i proto je naše práce tak zajímavá...Můžete mi, prosím, napovědět konkrétněji ? Děkuji předem za vaši reakci.
Meky
Dobry den,
preco nie je mozne ziskat u dilera presnu informaciu o nakladoch na udrzbu vozidla?



Konkretne Autostyl v Trencine mi nevedel poskytnut info o cenach za prehliadku.


Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Dobrý den, můžu se vyjádřit pouze k stavu a možnostem dealerů v ČR, ale předpokládam, že situace bude podobná i na Slovensku. Autorizovaný servis Renault v Čechách má k dispozici jednoduchý nástroj ke kalkulaci nákladů na servis konkrétního vozidla a modelu, s možností simulace ročního nájezdu kilometrů. Prodejce/servisní technik má možnost spočítat náklady na výrobcem předepsané servisní prohlídky a také předpokládané náklady na údržbu vozidla.
wakogi
Bude 4x4 pro Kadjar k dispozici i v jiných motorizacích a výbavách?
Chystá se pro Kadjar motor 1.6T?
Díky moc
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Model Kadjar jsme uvedli v červnu letošního roku. Jde tedy o zcela nový model na počátku svého životního cyklu. Už nyní máme paletu motorizací, která uspokojí výraznou většinu klientů. V průběhu následujícího roku se nicméně dočkáme dalšího rozšíření palety dostupných motorizací. Například Vámi zmiňovaný motor 1,6 TCe se do modelu kadjar také dostane, a to na podzim příštího roku. Pohon 4x4 je dostupný v kombinaci s motorem 1,6 dCi 130, který poskytuje vozu velmi dobrý poměr dynamiky a spotřeby. Rozšíření pohonu 4x4 i na další motorizace prozatím není v plánu.
Peter
Dobry den, zaujimalo by ma ci Renault neplanuje aj silnejsie motory do modelov ako Espace a Talisman, kde si to zakaznici ocividne vyzaduju. Nizka spotreba je sice zaujimava, avsak obdobne modely napr u nemeckej konkurencie maju omoc vykonnejsie motory a zakaznici ich s tymito motorizaciami kupuju. 

Dakujem
Pekny den
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Otázek na dostatečnost motorizací je více, takže se pokusím odpovědět obecněji. Moderní motory s menším objemem nahrazují starší motory dle mého názoru zcela plnohodnotně. Na účinnosti motorů a jejich charakteristikách byla odvedena velká práce, Jsou efektivnější a nabízejí dostatečný výkon a vysoký točivý moment při nízké spotřebě, uspořili jsme díky jim i na váze vozu. Navíc odpovídají přibližně 85 % evropské poptávky. Nicméně reflektujeme názory zákazníků a pracujeme na rozšíření nabídky motorů směrem k vyšším objemům. Toto rozšíření nabídky však není plánováno v příštích 12ti měsících. Pokud si nejste charakteristikami nových motorů jisti, doporučuji si vozidla vyzkoušet, naše dealerská síť disponuje celou řadou modelů určeným k testovacím jízdám. Věřím, že budete příjemně překvapeni, stejně, jako jsem byl já.
Křéťa
Neuvažujete o sponzorování některého z prvoligových fotbalových klubů?
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
V současné době se v České republice spíše orientujeme na problematiku sociální zodpovědnosti a podporujeme několik nadací a projektů v této oblasti. V současné době neuvažujeme o partnerství se sportovními kluby. ale jak praví mouřejší, nikdy neříkej nikdy. Hezky den
Tryska
Nebudete se v budoucnu zaměřovat na originální (tovární) zástavby jak LPG nebo CNG, myslím že je zde velký potenciál jak ze strany ceny paliv(ekonomika provozu), tak po dieselové aféře s emisemi. děkiji
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Dobrý den, výhodnost paliv LPG či CNG je založena zejména na daňových rozdílech, které existují u nás a v několika dalších zemích, z tohoto důvodu jsou originální zástavby spíše na okraji zájmu globálních výrobců, my nabízíme originální zástavby LPG na vozidlech Dacia.
vw
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jestli bude ještě někdy dostupná čeština do vozů Renault Megane současné třetí generace? A na jakých cenách bude nový Megane začínat a jaký motor bude jako základní? Děkuji za odpověď.
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Dobrý den, čeština je ve vozech Mégane dostupná v rámci multimediálního a navigačního systému R-Link, ten je kompletně v českém jazyce. Palubní počítač u Megane III ještě česky nemluví, ale všechny nové modely od uvedení Espacu jsou již plně počeštěny, tedy jak palubní počítač, navigace, multimediální systém či hlasové ovládání.
Jan
Bude clio 1,2 turbo s manuální převodovkou? Je to pro mě optimální motor ,ale ne automat.
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Model Renault Clio je velmi úspěšný jak v Evropě tak i unás. To nám umoňuje postupně rozšiřovat i nabídku motorů. Na manuální převodovku se můžete těšit v závěru příštího roku.
edax
V minulosti Megane vždy vybočoval z řady svým designem, ale nový splynul s davem. Není to chyba?
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Design je zcela jistě otázkou osobního vkusu. Mégane 2. generace byl zajisté velmi výrazným oživením nabídky na trhu, ovšem vymykal se ve své 5 a 3 dveřové verzi většinovému proudu. Mégane aktuální třetí generace pak šel trochu umírněnějším směrem, který zapadal do tehdejšího vizuálního směru celé značky. Od jeho uvedení v roce 2009 však byly jeho prodeje vždy velmi silné (a o jeho líbivosti vypovídal i tehdejší zájem v ČR), proto si nemyslím, že by jeho design byl krokem vedle. Nový Mégane představený ve Frankfurtu pak svým designem zcela jednoznačně zapadá do nového vizuálního stylu značky, který jsme představili na konceptu DeZir v roce 2010 a poprvé aplikovali na sériový vůz s příchodem aktuální generace modelu Clio na podzim roku 2012. Tento styl je vysoce oceňovaný na všech našich nových modelech a věřím, že to bude stejné i v případě Nového Mégane. Od konkurence se odlišuje výrazným bočním profilováním karoserie, plynulými liniemi a specifickým tvarem světlometů s integrovaným LED denním svícením ve tvaru písmene C.
Arese
Dobrý den pane řediteli, velice se mi líbí design nejnovější generace Renaultů i Dacií, ke kterému nezbývá, než pogratulovat! Má Renault k dispozici nějaké marketingové výzkumy, pro kolik procent zákazníků je právě design vašich nejnovějších modelů rozhodujícím impulsem pro koupi, např. ve srovnání s modely starší generace?
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Dobrý den. Děkuji moc za Váš mail a velice si Vašeho názoru vážím. Prvním nositelem nového stylistického zpracování našich modelů je model Clio, který jsme uvedli před třemi lety a jehož design je stále velice aktuální. Nejnovější průzkumy přesně odráží fakt, že motivy koupě našich nových modelů se diametrálně liší od situace před několika lety. Tato změna nás velice těší. Nový trend získává nové klienty, které u naší značky nebyli. Je to přesně dlouhodobý trend, který jsme si vytýčili. A mohu slíbit, že naše další nové modely budou tento nastolený trend následovat.
somewhere
Zaujímalo by ma, či sa aspoň do najväčších modelov Renaultu nechystajú objemovo väčšie motory. Espace aj Trafic by si objemnejšie výkonnejšie jednotky rozhodne zaslúžili. Ďakujem.
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Dobrý den, na podobnou otázku jsem již před chvílí odpovídal.
Mirek
Dobrý den. Jak dlouho budete na našem trhu prodávat stávající generaci Renaultu Fluence s benzínovým nepřeplnovaným motorem 1.6?
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Dobrý den. Model Fluence ve své stávající podobě bude na našem trhu dostupný ještě během příštího roku. Atmosférický motor 1,6 litru u něj zůstává nadále v nabídce.
Zdeněk
Dobrý den, jak vysvětlíte rozdílné výsledky nárazových testů dacia sandero a mcv logan? Plánuje Renault zohlednit více pasivní bezpečnost v dalších modelech? Jinak Dácii fandim, výsledky crash testů značku zbytečně znehodnocují.
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Logan MCV byl testován v roce 2014 již za přísnější metodiky EuroNCAP ve srovnání s modelem Sandero o rok dříve. Proto má například nižší hodnocení kritéria „bezpečnostní systémy“, které zohledňovaly nové prvky bezpečnostní výbavy jako například automatické nouzové brzdění nebo systém varování před neúmyslným opuštěním jízdního pruhu. Všechny modely Dacia jsou standardně vybaveny řadou bezpečnostních prvků (4 airbagy, úchyty ISOFIX, ESC, ABS, EBV, AFU, ASR a další). Míra bezpečnosti tak odpovídá aktuálním nárokům zákazníků Dacia, které se však neustále vyvíjí a jako výrobce je vždy budeme reflektovat.
Tomáš Šulcek
Dobrý den chtěl jsem se zeptat zdali se v Indii prodávaný Renault Kwid nebude v budoucnu v Evropě nabízet jako vůz značky Dácia.
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Dobrý den, podobný dotaz k modelu Kwid už byl zodpovězen. Můžu jen zopakovat, že model Kwid je určen jen pro asijské trhy. S jeho uvedením na evropský trh v podobě, která byla představena, se nepočítá. Nicméně do budoucna nemůžeme vyloučit další rozvoj značky Dacia.
Breburda
Dobrý den,
jak se to má se spolehlivostí maloobjemových motorů v nových modelech? Na mysli mám především 1.6 TCe pod kapotou Espacu – papírově má výkonu dost, realita ale spíše ukazuje na nutnost častějšího vytáčení, což jde ruku v ruce s rychlejším opotřebením mechanických částí. Registrujete už nějaké vážnější závady? Například kolem přeplňování. Díky moc za odpověď!

Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Dobrý den, neregistrujeme žádný negativní dopad přechodu na maloobjemové motory na spolehlivost, naopak moderní motorizace jsou spolehlivější, týká se to jak vznětových, tak zážehových motorů. Turbokompresory díky svému masivnímu nasazení prošly obrovským vývojem, co se týče spolehlivosti a závada týkající se turbokompresoru je naprosto výjimečná. Co se týče posouzení, zda má 1,6TCe výkon papírový, či reálný, doporučuji opět vyzkoušet, budete příjemně překvapen.
Bourák
Kdo v Renaultu vymýšlí autům jména? Z mého pohledu je název Kadjar úletem. nechápu ani název Talisman. Jde o velké auto a talisman je přece něco malého, co má přinést štěstí. Chtělo by to více logiky. laguna byl hezký název, tak proč ho nepoužíváte dále?
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Dobrý den, jakákoliv jména jsou definována a registrována dlouho dopředu, je to vždy stejně dlouhý proces jako vývoj nového modelu. V celosvětovém měřítku je velmi těžké se zavděčit všem klientům v jednotlivých zemích. Slovo Kadjar je spojení dvou slov "quad = čtyřkolka" a "jaillir = francouzské slovo odněkud se vynořit" a má svůj smysl i logiku. Ostatně na českém trhu se objevují názvy modelů, které i já mám někdy problém správně napsat nebo znamenají něco jiného. Jméno Talisman mimo jiné existuje téměř v každém jazyce, je snadno zapamatovatelné a vzbuzuje emoce. A že Laguna byl hezký název pro vůz, s tím s Vámi souhlasím, nicméně Talisman není jejím nástupcem, nýbrž zcela nový model.
Thomasino
Dobrý den, proč v Česku a na Slovensku platí na podvozkové díly záruka jen 2 roky nebo 50 tisíc kilometrů, když na stejné díly v západních zemích se vztahuje záruka 5 let? Proč je potom tolik promovaná záruka 5 let na Renault, když je spousta věcí z ní vyjmuta. Při tom konkurence na podobné díly drží běžnou záruku, třeba u VW koncernu pokud je dokoupená záruka na 4 roky nebo 5 let, tak je to plná záruka jako je krytá výrobcem po dobu prvních dvou let. měl jsem Golf GTI, nyní mám Megane R.S. Cup. Děkuji za odpověď.
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Dobrý den, záruka vztahující se na výrobní a konstrukční vady podvozkových dílů není omezena vámi uváděnými hranicemi, na našem trhu je záruka 5 let nebo 100000km. Díly, které uživatel běžným způsobem opotřebí, jako jsou například brzdové destičky, jsou ze záruky vyjmuty, což je běžná praxe u všech výrobců. Ve třetím až pátém roku záruky je omezeno záruční plnění u několika skupin dílů, jejichž životnost přímo ovlivňuje uživatel vozidla, Na západních trzích není pětiletá záruka používána.
MartinV
Dobrý den! Chtěl bych se zeptat, zda-li nedojde k začlenění značky Lada do dealerské a servisní sítě Renault, tak jako to bylo v případě Dacie, když patří do stejné aliance.
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Dobrý den. Ke dnešnímu dni ani v budoucnosti, o které již víme, není počítáno s komercializaci vozu značky Lada prostřednictvím dealerské sítě Renault / Dacia v Evropě. Značka Lada ja považována za ryze lokální značku ovšem s velmi dynamickým rozvojem a velikým potenciálem.
Marian
Dobrý deň, plánuje Renault v modeli Espace nasadiť diesel s vyšším objemom ako 1,6l? Práve kvôli motoru u mňa momentálne vyhráva Ford S-max. Ďakujem, Marian.
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Dobrý den, jak už jsem odpovídal výše, myslím si, že současná nabídka motorů je z mnoha důvodů dostatečná, nicméně pracujeme i na jejím rozšíření směrem k vyšším objemům, není to ovšem otázka následujcích 12ti měsíců. V každém případě doporučuji vozidlo vyzkoušet a posoudit osobně a nikoliv jen papírově.
Jan Opelka
Dobrý den, jak je možné že za tak málo peněz se dá pořídít tak dobrý vůz jako je Dacia ??
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Dobrý den. Dacia je značka, která je na trhu skutečně unikátní tím, že nabízí výborný poměr výkonu, kvality a ceny, prostě "chytrou volbu". Těží ze zkušeností značky Renault a z jejích dlouhodobě osvědčených technologií, motorů apod. K tomu navíc přidává chytrá řešení, jakými je například integrovaná navigace Media Nav. Díky tomu, že se na vozech značky Dacia používají prověřené technologie pocházející od Renaultu, daří se nám snižovat náklady na vývoj nových modelů. Navíc využíváme značkové subdodavatele, kteří své výrobní závody vybudovali v blízkosti továrny Dacia. Mimo jiné, na jedné platformě se prodalo již 3 000 000 vozů. Všechny tyto záležitosti se pak promítají do finální ceny vozu.
Sibug Petr
Ten automat u dacií je už konečně jistý ? Co znamená na přelomu roku ?
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Dobrý den. Ano, skutečně mohu potvrdit, že "automat", resp. robotizovanou převodovku uvedeme na náš trh v období prosinec 2015 - leden 2016.
Marcel
Chystá se u Renaultu nějaký nový silnější motor?
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Dobrý den, bylo zodpovězeno výše (moderní motory s menším objemem nahrazují starší motory dle mého názoru zcela plnohodnotně. Na účinnosti motorů a jejich charakteristikách byla odvedena velká práce, Jsou efektivnější a nabízejí dostatečný výkon a vysoký točivý moment při nízké spotřebě, uspořili jsme díky jim i na váze vozu. Navíc odpovídají přibližně 85 % evropské poptávky. Nicméně reflektujeme názory zákazníků a pracujeme na rozšíření nabídky motorů směrem k vyšším objemům. Toto rozšíření nabídky však není plánováno v příštích 12ti měsících. Pokud si nejste charakteristikami nových motorů jist, doporučuji si vozidla vyzkoušet, naše dealerská síť disponuje celou řadou modelů určeným k testovacím jízdám. Věřím, že budete příjemně překvapeni, stejně, jako jsem byl já.)
Radek Prokop
Proč jsou vozy značky Dacia tak levné ??
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Dobrý den. Jak jsem již zmiňoval výše, Dacia nabízí výborný poměr výkonu, ceny a kvality, "chytrou volbu". Těží z dlouhodobě osvědčených technologií značky Renault, což snižuje náklady na vývoj. Díky subdodavatelům, kteří vyrábějí díly v blízkosti továrny Dacia, se nám daří snižovat náklady na transport. To vše přispívá s příznivé ceně vozů.
topten
Dobrý den,
nemyslíte se, že by k současnému skandálu s naftovými motoru nedošlo, kdyby státy EU daňově neznevýhodňovaly benzin oproti naftě a lidé by měli menší nutkání podlehnout naftovým autům?
V ČR je na benzin uvalena o 30% větší spotřební daň než na naftu v přepočtu na energii nebo na množství vyprodukovaného CO2 a jak vidím rozdíly v cenách v některých zemích EU mezi benzinem a naftou, mnohde rozdíl ve zdanění spotřební daní je i kolem 100%.


Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Dobrý den, při přepočtu na emise CO2 je u nás daň na naftu dokonce mírně vyšší, než na benzín (díky vyšší účinnosti vznětového motoru, záleží ovšem na tom, jak vyspělé motory porovnáváte), myslím, že vznětové motory prodělaly za poslední léta významný pokrok a ty nejmodernější předčí uživatelskými vlastnostmi většinu zážehových motorů. Vznětové motory dokáží plnit emisní normy i bez podvádění.
Honza Jirásek
Dobrý den pane řediteli, jsem majitelem Megane II Grandtour 1,5 Dci 63 kW, model 2006. Najeto mám 102tis. km a před 14 dny začal jít od převodovky divný hluk, jako když se něco mele. Řazení a spojka fungovali normálně beze změn, akorát při rozjezdu a nebo brzdění motorem byl divný zvuk. Nechal jsem vyměnit spojku, která byla úplně omletá až na nýty a v převodovce se měnili dvě ložiska, jeden simerynk a pružinka. Jsem sice druhý majitel, vlastním megana od najetých 53tis.km. K autům se chovám slušně a rozumě. Nejsem žádný dravec, aby mohl říct, že je to mojí vinou. Chci se zeptat, zda u těchto motorů byl nějaký specifický problém od výroby, nebo se jedná o individuální problém. Předtím jsem vlastnil Logana 1,4 2005 jednoduché auto bez výbavy a najel jsem sním přes 180tis. km a vše bylo v pořádku a nebyl z ničím problém. Děkuji S pozdravem
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Dobrý den, těší mě Vaše spokojenost s vozidlem Dacia a Vaše věrnost v rámci skupiny Renault Group. Naše technické oddělení, které pracuje s daty a sdílí informace z celé Evropy, nezanamenalo žádné problémy výrobního charakteru a ani problém s předčasným opotřebením spojkového ústrojí u zmíněného modelu a motorizace. Pravděpodobně se bude jednat o individuální problém. Doporučuji návštěvu některého z autorizovaných servisů pro celkovou kontrolu a diagnostiku vozidla, případně kontaktujte naší zákaznickou linku http://www.renault.cz/kontakty/napiste-nam/
E15
Proč myslíte, že bychom se Vás měli chtít na něco zeptat?
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Dobry den, budu určitě rád pokud mi zašlete Váš dotaz. Z mého pohledu má značka v současné době opravdu co říct a má mnoho novinek, možná právě proto byste třeba mohli chtít...a pokud ano, budu rád. Přejí Vám hezký den.
BOB
Dobrý den,dokážete prosím odhadnout, kdy bude zařazen vůz Talisman do nabídky firem poskytujících operativní leasing (stojím před výběrem nového služebního vozu). Díky moc předem.
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Dobrý den. Talisman bude do nabídky společností zaměřených na poskytování operativního leasingu zařazen následně po zveřejnění cen na tento model. V nabídce operativního leasingu jej tak můžete očekávat během listopadu.
Franta
Dobrý den,
obracím se na Vás s dotazem, který se týká chování Vašich dealerů ( Olomouc). Měl jsem původně zájem o R. Clio grandtour ale nebyla mi nabídnuta jízda když jsem se na ni zeptal tak se nejdřív musím objednat ( přitom na prodejně nikdo a prodejce působil znuděně a ne jen jeden), poté když jsme sestavovali cenu tak mi prodejce řekl já vám nic nedám ( žádnou slevu) přitom jiný prodejce ochotný a bez problémů. Nakonec jsem díky chování tohoto dealera skončil u jiné automobilky, kde bylo vystupování a chování prodejce diametrálně odlišné. Proč jsou tedy u vás takové rozdíly ?? 

Děkuji Vám za odpověď 

František
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Dobrý den. Děkuji za dotaz i když , přiznám se, mě ale vůbec netěší jeho obsah. Věnujeme maximální úsilí práci s dealerskou sítí a to dlouhodobě. O to více mě vaše zkušenost osobně mrzí. Vaši připomínku beru jako další motiv pro mojí (a naší) každodenní práci. Osobně to budu řešit. Jsem přesvědčen, že při další návštěvě, budete mít lepší zkušenost.
HonzaSG8
Dobrý den,

byl jsem ve Frankfurtu a zaujal mě Talisman i nový Mégane. Kdy budou zhruba dostupné v ČR a kdy zveřejníte jejich ceník? Druhý dotaz je trochu z jiného soudku - máte přehled, jestli se v Česku nebo na Slovensku nachází nějaký Sport Spider nebo Mégane RS R26.R, podle mého nejlepší ostrý hatchback na světě? Děkuji za odpověď.
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Dobrý den. Model Talisman bude v ČR dostupný na přelomu tohoto roku. Nový Mégane ve verzi 5-dveřový hatchback pak přijde na náš trh na jaře 2016. Co se týče sportovních modelů, které zmiňujete: Podle mých informací jsou v ČR 2 kusy vozu Renault Sport Spider. Co se týče modelu Mégane R.S. R26.R, na území České republiky a Slovenska byl v minulosti 1 vůz, aktuálně na našem území není žádný.
Blekota
Neuvažuje Renault o změně tvaru loga? Jistě víte, kam mířím ...
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Dobry den, logo ve formě diamantu staré téměř sto let, které je na kapotách našich vozů nám prodává ročně přes 2 milionů vozů....již 17. rokem prodáváme například nejvíce užitkových vozů ze všech automobilek v Evropě.....vy byste ho za těchto okolností měnil? Já určitě ne. Přeji hezký den
Navrátil
Chystá Dacia vyšší zastoupení automatické převodovky do svých modelů?
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Dobrý den, kromě výše zmíněných automatizovaných převodovek pro Sandero a Logan, nevylučujeme v budoucnu nějaké řešení pro model Duster.
Jan
Je sucastne predstavena paleta motorov pre Renault Talisman definitivne konecna, alebo je mozne ze sa v Talismane dockame aj silnejsieho motoru? Je pravda, ze Renault pracuje na novom naftovom dvojlitri alebo jeho nastupcovi?
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Dobrý den, jak jsem již uváděl výše, jsme přesvědčeni o tom, že naše nabídka je, co se týče motorizací, dostatečná a nabízí dostatek výkonu i krouticího momentu a zároveň nízkou spotřebu. Nicméně na plánujeme rozšíření motorizací směrem k vyšším objemům (a bude se to týkat i Talismanu) ale nikoliv v následujících 12ti měsících. V každém případě doporučujeme motory vyzkoušet, věřím, že budete příjemně překvapen.
Martin
Dobrý den,

rád bych se informoval jestli Renault neplánuje nějakou akce v rámci příznivců vozidel Renault Sport.Viz třeba WSR v roce 2010..Tyhle auta nám dělají radost a zaslouží si to :-)
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Dobrý den. Příznivců naší značky, a především sportovní divize Renault Sport, si velice vážíme. Proto také pro majitele našich sportovních modelů pořádáme nejrůznější akce, a sami majitelé těchto vozů mezi sebou udržují čilý kontakt na bázi klubů majitelů. Na lokální úrovni je jedná o nejrůznější srazy, společné výlety a účast na okruhových dnech. Centrála Renault Sportu pak každoročně pořádá návštěvy historické továrny Alpine ve francouzském Dieppe a okruhové dny pro majitele vozů R.S. na světoznámých okruzích. Tyto akce jsou otevřené i pro majitele z ČR. Co se týče WSR, jehož závody v roce 2010 zavítaly i na Masarykův okruh do Brna, naši fanoušci se mohou na tyto závodní víkendy zajet podívat do (v rámci Evropy) nepříliš vzdálené Budapeště, nabo na rakouský Red Bull Ring. Společně s centrálou Renault Sportu diskutujeme o možnosti dostat závody znovu do ČR.
Hanka
Dobrý den, mohu se zeptat proč Dacia vyrábí pick-up bez pohonu 4x4?
Děkuji


Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Dobrý den. Pod značkou Dacia momentálně nevyrábíme žádný model ve verzi pick-up.
peter
Dobry den, bude ponukat aj operativny leasing na vozidla Dacia?
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Dobrý den. Vzhledem k povaze zákazníka Dacia v blízké době o značkové podobě operativního leasingu neuvažujeme. Vzhledem k rychlosti vývoje trhu je však změna v budoucnosti možná.
Peter
Kedy prosim ocakavate v predaji novy Renault Scenic (niekedy v 2016 by sa vraj mal objavit)?
Planuje Dacia nejaku vecsie uzitkove auto nez Dokker?
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Zdravím Vás. Jak jsem již uváděl, nová generace modelu Scénic bude následovat po obnově modelové řady Mégane. Příchod tohoto modelu plánujeme na závěr příštího roku. Co se týče značky Dacia, s modelem Dokker slavíme na našem trhu úspěch, podařilo se nám s ním oslovit nejen malé podnikatele, ale i větší firmy. Větší užitkový vůz nicméně není v našem výhledu na následující období. Roli specialisty na užitkové vozy plní značka Renault, která je již 17. rokem evropskou jedničkou na trhu užitkových vozů.
Renault lag94
Dobrý den pane Grunte, 

bude se na v našich končinách prodávat Duster v provedení pětimístný Pick-up(studie Oroch), pokud ano tak v jakém časovém horizontu? Děkuji
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Dobrý den. Jak jsem již uváděl, duster je velmi úspěšný globální model a prodává se ve více než 100 zemích světa v různým produktových odlišnostech, dle specifik daného regionu. Duster Oroch je prodáván pouze pod značkou Renault v jižní Americe a jeho uvedení na evropský trh není plánován.
Arese
Jak je Renault spokojen s prodeji nového Twinga? Zaslechl jsem, že toto auto zatím příliš nesplnilo očekávání výrobce. Nebyla sázka na motor vzadu přece jen příliš riskantní? Jak se prodává na českém trhu?
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Twingo se řadí do segmentu A tzv. „minivozů“, který je na našem trhu velmi malý. Prodeje odpovídají možnostem našeho trhu. Sázka na motor vzadu není důvodem, který by zákazníky odrazoval. Ba naopak. Pohon vzadu nám umožnil zvětšit vnitřní prostor, který bez problému pojme 4 dospělé cestující. Současně nám umožnil docílit rekordního poloměru otáčení, který majitelé ocení v úzkých ulicích a plných centrech měst.
Jaroslav
Dobrý den, z jiného soudku : máte nějaké zákulisní informace , zda Renault opustí F1 , nebo zůstane a třeba koupí Lotus , jak bylo avizováno?
Motor sice stále na Mercedes a Ferrari ztrácí , ale nebyla by chyba F1 marketingově opustit..jistě vývoj stál velké peníze..?
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Dobrý den, v září byla podepsána smlouva o smlouvě budoucí mezi skupinou Renault Group a Gravity Motorsports (vlastník týmu Lotus F1) týkající se potencionálního odkupu majoritního podílu ve stáji Lotus F1 Team Ltd. Renaultem. Jedná se o první krok k projektu stáje Renault ve Formuli 1, která by mohla být aktivní od příští sezóny a navázat tak na 38leté působení značky Renault v této královské disciplíně.
Jethro
Renault Kwid je globální model, bude i pod značkou Dacia???
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Dobrý den, z množství dotazů na model Kwid je zřejmé, že vzbudil velký zájem a líbí se, co nás velice těší. Jak už ale bylo zmíněno, aktuálně je tento model, pod značkou Renault, určen výhradně pro asijské trhy a v podobě jaké je uveden dnes, se nepočítá s jeho uvedením v Evropě. V rámci rozvoje značky Dacia je možné, že se v budoucnu další model v produktové řade objeví, ale v žádném případe to nemůžu potvrdit.
Honza H
Pane řediteli , co rád děláte ve volném case?
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Dobrý den. Volného času mi zbývá méně než bych chtěl a asi i méně než by mělo. Když už ale volný čas mám, snažím se ho maximálně využít s rodinou a přáteli. Mám rád cestování (nejraději autem), hory v létě i v zimě. Ale i posezení s přáteli nad dobrým jídlem a pitím má svoje kouzlo...
Mark Daniel
Který model má nahradit nebo nahradil Renault Modus?
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Výrobu modelu Modus jsme ukončili na konci roku 2012. Jednalo se o mini-MPV, které nedostalo přímého nástupce. Aktuálně máme v nabídce crossover Renault Captur, který spojuje prvky MPV, SUV a městského vozu, a patří také do segmentu B malých vozů.
miki
Kdy "vyjede" nový Grand Scenic ?
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Dobrý den, tato verze bude uvedena společně s modelem Scenic. Těšit se tedy můžeme koncem příštího roku.
saldo
Jestlipak se firma už vyrovnala s proslulou vyšší poruchovostí? A co nekvalitní řazení?
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Dobrý den, nemyslím si, že bychom byli proslulí vyšší poruchovostí, nicméně už více, než deset let pozoruji trvalý a významný pokles záručních nákladů. Prvořadým úkolem společnosti je pečovat o vysokou spolehlivost našich produktů a to se nám, daří, důkazem o tom jsou i různé spotřebitelské ankety. Bývalo nám vytýkáno nepřesné řazení, ale to už je dávno minulostí.
Zdeněk
Dobrý den, bude Mégane Grandtour nabízen také s pohonem 4control?
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Nový Mégane jsme představili na autosalonu ve Frankfurtu. Současně se „standardním“ provedením byla odhalena i sportovní verze GT, se sportovně laděným podvozkem vybaveným systémem 4Control. Nový Mégane Grandtour bude vycházet z hatchbacku, můžeme tedy očekávat stejné technologie na obou dvou variantách.
michal
dobrý den,chci se zeptat na podporu LPG ze strany renaultu?lze upravit motor 0.9Tce na "plyn"?bude nástupce Fluence?děkuji a přeji rostoucí prodeje
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Dobrý den, děkuji za přání. V září jsme započali obměnu modelové řady v nižší střední třídě představením Nového Mégane. Co se týče modelu Fluence, bude ve své stávající podobě v prodeji ještě v roce 2016. O jeho nástupci je ještě brzy hovořit. Z hlediska LPG u značky Renault neuvažujeme o takové nabídce přímo z výroby. V současné době nabízíme originální zástavby LPG pro vozidla Dacia, mezi nimi je i motor 0,9TCe.
David
Dobry den, kedy mozeme ocakavat (predstavenie/ predaj) dalsie karosarske verzie noveho modelu Megane?
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Dobrý den. Aktuálně jsme představili variantu 5-dveřový hatchback, který přijde na náš trh na jaře příštího roku. Druhá karosářská varianta - kombi - přijde na náš trh v závěru příštího roku. Její výstavní premiéra se odehraje příští rok na některém z velkých autosalonů.
spojka
Rozhoduji se mezi novým Meganem grandtour a Espace s manuálem Dci 130k,tam je ale jediná fotka v brožuře na straně 12,což mě nestačí,nejde někde sehnat obrázky tohoto vozu s manuálem?Nikde na netu jsem nenašel natož fyzicky neviděl...Jinak auta poslední dobou nádherná!
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Dobrý den. Děkuji, mně se design našich nových vozů také velmi líbí. Jestliže se rozhodujete o koupi vozu, doporučuji navštívit některého z našich autorizovaných prodejců, který Vám podá veškeré detailní informace a pomůže Vám i s fotografiemi požadované verze. Navíc si můžete vůz prohlédnout a otestovat. Na webových stránkách pak detaily interiéru naleznete v novém 3d konfigurátoru.
Peter
Dobry den pan riaditel. Chcem sa opytat kedy predpokladate ze by renault talisman mohol byt uvedeny na SR trh a zhruba v akej cenovej relacii by sa mal pohybovat. Dakujem
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Dobrý den, dle dostupných informací bude model Renault Talisman ve verzi sedan uveden na slovenský trh ve stejnou dobu jako v Čechách, to znamená na přelomu roku. Co se týče ceny vozidla, budete si muset počkat na uvedení vozidla podobně jako zákazníci v České republice.
Zdeněk Habarta
počita Renault s automobilem na CNG.
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Dobrý den, jak jsem již psal o zástavbách na alternativní paliva obecně: jejich výhodnost je založena zejména na daňových rozdílech, které existují u nás a v několika dalších zemích - proto jsou spíše na okraji zájmu globálních výrobců. Aktuálně nabízíme originální zástavby LPG na vozidlech Dacia.
Míťa
Dobrý den,
vlastním Dacia Lodgy. Chtěl bych si pořídit druhé auto. Zaujala mě služba půjčení auta na dva roky, jako to má Seat(seat olé) a Škoda(škoda bez starostí). Nabídnete tuto službu i u nás(vozy dacia)? Pokud ano, jaké budou základní podmínky a na jaké ceny se můžeme připravit?
Z Vaší nabídky vozů Dacia zmizelo LPG? Je to z důvodu přechodu na nové motory a nabídnete LPG i s novými motory?
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Dobrý den. I značka Renault nabízí tuto službu, a to pod názvem Renault Drive. O konkrétních podmínkách se můžete detailně informovat u všech autorizovaných prodejců značky Renault. Nabídka Dacie odpovídá očekávání klientů značky a aktuálně neevidujeme zvýšenou poptávku po tomto typu financování. Proto o zavedení operativního leasingu na značce Dacia v tuto chvíli neuvažujeme, nicméně náš postoj se v budoucnosti může změnit. LPG jsme dočasně stáhli z nabídky Dacie, a to z toho důvodu, že v Evropském měřítku jsou pro tuto zástavbu velmi dlouhé dodací lhůty. Jakmile se situace zlepší, nabídku LPG obnovíme.
no nekupto
Pokud chcete zvysit prodejnost vozu, musi jit ceny napr. Clia Meganu nebo Fluence alespon o 30 tis. dolu. Kupovat auto za 300 a vice tisic je nesmysl a proto lide kupuji casto ojetiny. Resenim ovsem neni nabidnout hole auto bez vybavy s mizernym vzhledem za tabulkove nizsi cenu, nebot to tez nikoho nezajima. Clio 1,2 limited za 270 000 kc bez priplatku za barvu je strasna cena. Vybava nevybava life to snad nejsme v roce 2015 ale v 90 letech.
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Dobrý den. Ceny našich modelů odpovídají situaci na českém trhu, který je, mimochodem, známý jako nejlevnější z celé Evropy. Například Renault Clio je k dispozici za velice konkurenceschopnou cenu, ve výbavě Advantage obsahující klimatizaci, rádio s dotykovým displejem, tempomat, asitent pro rozjezd do kopce a plnou bezpečnostní výbavu je k dispozici za 249 900 Kč. Model Fluence pak představuje na trhu unikátní nabídku kombinující prostornost, bohatou výbavu a zajímavou cenu. Vždy je potřeba srovnávat ceny napříč trhem s podobně vybavenou konkurencí v rámci stejného segmentu. Pro klienty, kteří hledají vůz v nižší cenové hladině, je zde značka Dacia, která je zajímavou alternativou i k ojetým vozům, když nabízí za podobnou cenu výhody nového vozu, například v podobě plné záruky. Výbava Life je zde pro klienty, kteří upřednostňují jednodušší výbavu namísto nových technologií.
zyzz
Pica ve znaku, jizda plná zazraků? Je toto vaše firemní heslo?

Predem díky za odpověď
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Dobrý den, já na zázraky nevěřím a myslím že ani firmu by to nikam neposunulo. Firemní heslo nemáme a upřimně si myslím, že bychom lepší než máte vy stejně nevymysleli.
ZK
Dobrý den, pane řediteli, mám pocit, že Renault, podobně jako třeba Citroen, upřednostňuje v posledních letech především cenu svých modelů na úkor vnímané kvality například interiéru (přestože se mnou nejspíš nebudete souhlasit), myslím tím třeba ve srovnání s donedávna "outsiderovými" korejskými značkami, které se dnes již prodávají za vyšší, než modely Renaultu, a přesto více. Ovšem dojem z nich je také odpovídá vyšší cenovce. Je to politika Renaultu nabízet levné modely?
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Dobrý den. Tento pohled je subjektivní ale rozumím mu , pokud mluvíme o minulých letech. Od uvedení nové modelové řady (s příchodem nového Clia v roce 2012) se ale situace výrazně mění. Politikou Renaultu je nabízet atraktivní modely s nejmodernějšími technologiemi. Jsem přesvědčen, ža interiéry našich současných modelů minimálně snesou srovnání se srovnatelnou konkurencí.
cheetos
Dobrý den, jsme velkým příznivcem automobilů s karoserií sedan. Plánuje se v blízké době uvedení nástupce na model Fluence, a chystá automobilka Dacia rovněž nějaký sedan prostorově větší Loganu. Děkuji
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Dobrý den. Model Fluence v aktuální podobě bude v nabídce ještě v průběhu příštího roku. S Novým Mégane jsme započali obnovu naší nabídky v nižší střední třídě. Po Mégane tak bude následovat obnova i na dalších modelech. Můžeme tedy očekávat i obnovu v segmentu sedanů. Nicméně tento model zatím není součástí našeho plánu na následujícíh 12 měsíců. Značka Dacia v současné době na příchodu většího sedanu nepracuje.
Mirek
Dobrý den, nedávno Dacia představila automat (robotizovanou převodovku) v některých modelech. Bude se prodávat i v ČR?
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Dobrý den, jak jsem již zmínil před chvílí automatizovanou převodovku uvedeme pro Logan, Sandero i Logan MCV koncem tohoto roku. V budoucnosti uvažujeme ale i modelu Duster.
fundriver
Dobry den.co je duvodem, ze renault a dacia pod asim vedenim oomezuje prihranicni obchod automobily a dealeri se biji vystavovat coc doklady k automobilum.jste si vedom, ze tyto aktivity mohou vest k prosetreni ze strany evropske komise a uradu pro ocbranu hospodarske souteze v cr.jiste je vam znamo jake mnohdy deseti i stamiliono e euro e pokuty evropska komjse ni ym automobilkam za podobne "aktivity" udelila.dekuji za odpoved.
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Dobrý den, naše prodejní síť je v rámci evropské legislativy oprávněna prodávat koncovým klientům a my jako dovozce jsme zopovědni za respektování této podmínky. Všichni koncoví zákazníci našich vozů dostanou COC list na vyžádání.
HANA
Synovi sme kupili teraz nové auto Dacia Logan práve dostal vodičák neviem či sme urobili správne čítala som na internete toho veľa viac negatívnych informácií ako pozitívnych možte mi o ňom niečo napísať.
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Dobrý den, moc nás těší Váš výběr vozu. Věřím, že Vás syn bude spokojen tak jako jsou spokojení tisíce majitelů vozidla Dacia na Slovensku a v Čechách. O převaze pozitivních zkušeností a spokojenosti se svým vozem nás převědčila účast tisiců majitelů vozidla na akci Dacia Piknik, která se konala již 2x v Čechách a premierově tento rok i na Slovensku. Věřím, že podobná příležitost, setkat se v rámci komunity Dacia, bude i tento rok a rádi Vás i Vašeho syna na této akcii přivítáme.
EV
Dobry den. Proc Renault v CR nenabizi Twizzy a kdy na trhu bude elektricka verze Twingo? Dekuji.
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Dobrý den. V České republice jsme se rozhodli elektromobily prozatím nenabízet. Je to z důvodu nedostatečného (i když stále rostoucího) pokrytí dobíjecích stanic a poměrně malé poptávky po těchto vozech, která je způsobena neexistující legislativou zvýhodňující tento druh pohonu. Daný segment trhu nicméně stále sledujeme a nevylučuji, že se v budoucnu tímto směrem vydáme. Elektrická verze Twinga není v plánu.
Jan Jansa
Objeví se v budoucnu také v nabídce pro Talisman či Espace diesely o objemu 2.0?
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Dobrý den. Aktuální nabídka na našich modelech Espace a Talisman je složena z nejmodernějších motorizací, které těží z poznatků značky z oblasti motoristického sportu. Nabízejí tak kombinaci vysokých výkonů a točivého momentu, které jsou srovnatelné s motory o objemu 2 litrů, s nízkou spotřebou, jíž bylo docíleno právě díky snížení objemu a z toho pramenícího snížení vnitřního tření, setrvačnosti a snížené hmotnosti. Doporučuji přijít se přesvědčit k některému z našich autorizovaných prodejců a vůz s tímto motorem vyzkoušet. Do budoucna nicméně nevylučujeme, že se v budoucnu nabídka našich motorizací u těchto nových modelů rozšíří právě směrem k vrcholné motorizaci s vyšším objemem.
Jozef
Dobry den, myslite si ze skandal okolo VW nejakym sposobom ovplivni dopyt po dieselovych automobiloch?
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Dobrý den, aféra kolem emisí bude mít jistě dopad na celé odvětví a zejména na způsob, jakým se měří spotřeba a emise. Automobilky budou muset tento vývoj respektovat, což může jejich výrobky prodražit, myslím si však, že vznětové motory mají své místo v nabídce a udrží si ho i nadále.
Martin
Dobrý den,
Je v pláne nová generácia motorov s objemom 2.0l dci a benzín ? Ak ano kedy sa dostanú do aút ? Dakujem
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Dobrý den. Jak jsem již říkal výše, aktuální nabídka na našich modelech Espace a Talisman je složena z nejmodernějších motorizací, které těží z poznatků značky z oblasti motoristického sportu. Kombinují vysoký výkon a točivý moment, které jsou srovnatelné s motory o objemu 2 litrů, s nízkou spotřebou. Doporučuji přijít se přesvědčit k některému z našich autorizovaných prodejců a vůz s tímto motorem vyzkoušet. Do budoucna nevylučujeme, že se v budoucnu nabídka našich motorizací u těchto nových modelů rozšíří. Časový horizont ale v současnosti není upřesněn.
Chytil Tomáš
Dobrý den, bude u Talismanu použit i motor 2.0 dCI a pokud ano, s jakým výkonem se počítá? Děkuji
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Dobrý den, detailní odpověď na Vaši otázku naleznete výše.
Honza
Dobrý den, jaký je Váš osobní názor na budoucnost angažmá značky Renault ve Formuli 1? Zajímá mě váš osobní a profesní názor, jestli jste zastáncem - či dokonce fanouškem - takovýchto projektů nebo se naopak domníváte, že v současném směřování značky pro to už není místo. Díky.
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Dobrý den, jak jsem již psal, budoucnost značky Renault ve světě Formule 1 je opět nastavená směrem k vlastnictví stáje. Osobně jsem rád, neboť 38 let historie Formule 1 a Renaultu se nedá jen tak hodit za hlavu.
Alena Třebínová
Dobrý den, je možné zachytit informaci z medii o podovodném jendnání s naftovými motory i u firmy Renault, proto se na Vás obracím na možnosti přezkoušení v odborné servisu, nebo STK, popř. jaký mám zvolit postup, vůz je ještě v záruce - Garance +.
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Dobrý den, můžu Vás uklidnit, Renault se žádného podvodného jednání s motory nedopouští a nedopouštěl, respektujeme emisní směrnice států, kam svá vozidla vyvážíme a naše motory nejsou vybaveny žádným zařízením, které by manipulovalo výsledky testů. Není proto důvod Vaše vozidlo jakkoliv přezkušovat.
Arese
(Dobrý den pane řediteli,
měl bych na vás několik otázek týkající se výrobního progarmu: 1)Dočká se Clio RS konečně také vere s klasickou manuálně řazenou převodovkou? 2)Chystají se pro nový Talisman a Espace také benzínové a naftové motory většího objemu, než pouhých 1,6 l? 3)Na kdy je plánováno představení nového Méganu ve verzi kombi? Můžeme v jeho případě opět počítat s tradičním prodloužením rozvoru? 4) Je nějaká naděje, že by se v Evropě prodávala Dacia Sandero ve sportovní verzi R.S. (obdoba právě představeného vozu pro jihoamerické trhy)? Jsem si jist, že při odpovídající ceně by o tento vůz byl i na starém kontinentu velký zájem. Vždyť by se zde dal použít menší motor 1.6 16V z minulého Twinga R.S.! (aby se snížily flotilové emise C02)
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Dobrý den. Začneme otázkou o modelu Clio R.S. Aktuálně jsme představili limitovanou sérii Trophy, která přináší výrazně přepracovaný software převodovky EDC a systém pádel pod volantem, aby řazení lépe vyhovovalo nadšeným řidičům – puristům. Klasický manuál v plánu není. Pokud jste vyznavačem manuální převodovky, je pro Vás v nabídce stále i Mégane R.S. Mégane ve verzi kombi přijde na náš trh v závěru příštího roku. O technických údajích a rozměrech je ještě příliš brzy hovořit. Renault Sandero R.S. je vůz vyvinutý speciálně pro Jihoamerické trhy, kde platí jiná legislativa z hlediska emisních norem. Proto jeho obdobu ve formě Dacie Sandero „R.S.“ v Evropě neuvidíme. Motor 1,6 16V z minulé generace Twinga R.S. by situaci nevyřešil, nejde totiž jen o flotilové emise, ale o normu Euro 6, kterou musí plnit každý motor prodávaný v EU sám o sobě.
P.Tomáš
Dobrý den pane Grunte,
chystá se na rok 2016 něco jako verze Dacia Duster Grand s možností 7 sedaček? Děkuji

Tomáš P.
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Dobrý den. Značka Dacia se těší velkému zájmu v celé Evropě i u nás, kde je na 3. pozici v prodeji soukromým osobám. Jistě se tedy dočkáme zajímavých novinek, nicméně vývoj modelové řady směrem který zmiňujete prozatím neočekávám.
Jirka
Dobrý den, dočká se někdy tzv.faceliftu Dacia Duster ?
Ta poloviční mezi světlomety mřížka + nesourodé světlomety mě naprosto iritují.
Dík za odpověď. Jirka.
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Dobrý den. Facelift modelu Dacia byl uveden před dvěma lety s velkým obchodním úspěchem v Evropě i u nás. Naopak design je právě jedním z prvních kritérií nákupu modelu Duster. Chápu ale, že design je velice subjektivní záležitostí. V současné době není další facelift v plánu.
JGucci
Dobry den! Bude Duster s automatem ve spojeni s 4x4 ?? Dekuji!
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Dobrý den, jak jsem již psal výše - o formě řešení pro tento model zatím pouze uvažujeme a tak detaily i motorizace nemohu upřesnit.
saldo
Jestlipak už novější modely Clio disponují menším poloměrem otáčení? Mám Clio 2 a je s ním problém otočit se na běžné ulici bez couvání.
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Dobrý den. Přiznám se, že na Vaši otázku jsem se musel informovat u kolegů. Aktuální generace modelu Clio má průměr otáčení 10,6 metru (poloměr 5,3 m). Jedná se o údaj, který je standardní v rámci segmentu. Přímé srovnání s modelem Clio 2 si nejlépe uděláte sám, když navštívíte některého z našich autorizovaných prodejců a během testovací jízdy si budete moci udělat srovnání sám na základě vlastní zkušenosti.
ernest vigh
Dobry den.
Rad by som sa spita, ako sa mozem spojit s oddelenim reklamy a marketingu.Dakujem a prajem vsetko dobre.Ernest Vigh
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Dobry den, pane Vighu, spojíte se snadno. Napiště, prosím, na info@renault.cz Váš požadavek a obratem dostanete informaci. Preji Vám hezký den
Michal
Dobry den.
Bude Renault vo svojej ponuke pohon 4x4 motorom na benzin?
Captur,Kadjar - moznost volby!!!
Diesel-NAFTA -nechat pre expertov od VW.

Dkujem za odpoved.
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Dobrý den. V rámci vývoje nových modelů Renault vždy provádí výzkum za účelem zjištění poptávky po jednotlivých kombinacích pohonu a motorizace. Na základě těchto výzkumů pak budujeme naši produktovou nabídku. V rámci modelové řady Renault se s kombinací 4x4 a benzínový motor v dohledné době nepočítá, a to právě z důvodů většinové klientské poptávky.
Roman
Dobrý den, pane řediteli, chystáte na bázi Renaultu Trafic nějakou verzi s větší variabilitou na způsob dřívější verze Generation? Renault Trafic se docela líbí, ale po stránce variability mi přijde ušitý trochu horkou jehlou. 2 nedělené, pevně uchycené lavice možná vyhoví přepravě lidí v rámci firmy, ale definice osobní dodávky jde trochu dál. Tady je konkurence mnohem dále. A to nemluvím o výbavě - např. nemožnosti objednat automatickou klimatizaci do osobní verze apod. Děkuji za odpověď.
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Dobrý den. Model Trafic je na začátku svého produktového života a dočká se během něho řady nových verzí i prvků výbavy, které rozšíří současnou úroveň variabilitu a přinesou mimo jiné i zmiňovanou automatickou klimatizaci.
tom
Dobry den je v planu prodavat dacii duster oroch v Evropě a hlavně v česku.myslim ze by se našlo dost zájemců toto auto koupit.a co operativní leasing pro soukromé osoby bude Renault i dacie nabízet.dekuji za odpověď.

Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Dobrý den, jak již bylo zodpovězeno výše, model Duster Oroch pod značkou Renault je vyráběn a určen pouze pro jihoamerický trh a jeho uvedení v Evropě aktuálně není plánováno. Operativní leasing na vybrané modely Renault je v nabídce u autorizovaných prodejců značky. Pro modely Dacia zatím služba operativního leasingu, vzhledem k povaze a preferencí většiny klientů, není k dispozici. Do budoucna to nevylučujeme.
Jindra Hojer
Dobrý den, Renault se hodně angažoval v elektrických vozech, zatím spíš neúspěšně (prodeje zdaleka neodpovídaly plánovaným číslům). Plánujete nějakou další "elektroofenzivu?" I ve světle probíhající "Dieselgate" aféry...
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Dobrý den, Renault se i nadále angažuje v elektromobilitě, náš model Zoe je dvojkou na Evropském trhu elektromobilů a celkem máme v Evropě podíl přes 20% (společně s naším aliančním partnerem Nissan je to dokonce téměř 50%). Renault dodává své elektrické agregáty i dalším výrobcům. Rozvoj elektromobility je poněkud pomalejší, než jsme očekávali, ale stále se domníváme, že má budoucnost. Musí proto ovšem být vytvořeny vhodné podmínky, zejména v infrastruktuře a legislativě jednotlivých států.
Martin
Dobry den, 
este pred par rokmi na tom Renault nebol z hladiska kvality a image najlepsie, momentalne si myslim ze Renault vsadil na vhodnu strategiu a image posilnuje, ako predpokladate ze tieto faktory ovplyvnia zostatkovu hodnotu aut, napr. novy Talisman?
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Dobry den, stabilní cenová politika bez výkyvu (kterou jsme prokázali u modelu Clio, Captur, Kadjar či Espace) zcela nová alianční platforma vozu CMF, kvalitní a ověřené technologie spolu s nízkými hodnotami TCO se přímo promítají do vyšších zůstatkových hodnot modelu Talisman. V minulých letech se nám tato cenová politika jednoznačně odrazila na zústatkových hodnotách modelu Clio.
KOPR
Dobry den, muj dotaz ohledne automatu v Dacii byl jiz parkrat zodpovezen, ale zpomnel jsem si jeste na jednu vec: Planuje Renault na nasem trhu prodavat i elektromobily? Dekuji, KOPR
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Dobrý den, jak jsme již odpověděl dříve jinému čtenáři. Prozatím neuvažujeme o elektromobilech pro ČR a to z důvodu nedostatečného (i když stále rostoucího) pokrytí dobíjecích stanic a poměrně malé poptávky po těchto vozech, která je způsobena neexistující legislativou zvýhodňující tento druh pohonu. Daný segment trhu nicméně stále sledujeme a nevylučuji, že se v budoucnu tímto směrem vydáme.
Dušan Vranovský
Dobrý den, proč byla pozastavena výroba Dacia Duster s plynovým pohonem (LPG verze)? Kdy bude obnovena, pokud vůbec? Děkuji!
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Dobrý den, do odvolání jsme pozastavili přijímání objednávek na Dacia Duster LPG v důsledku dlouhých dodacích lhůt, jakmile se situace změní, objednávky opět otevřeme. Pokud budete chtít, napište prosím na naše infocentrum http://www.renault.cz/kontakty/napiste-nam/, jakmile se situace změní, budeme Vás informovat.
Jethro
Renault Mégane Coupé si mi líbí plánujtete ho v nové generaci??? Proč jste u nástupce modelů Laguna a Latitude nezvolili označení Safrane o jehož oživwení se uvažovalo??? Proč Talisman Grandtour o dost menší kufr než sedan???
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Dobrý den. Jak jsem již uváděl výše, Nový Mégane na náš trh dorazí ve variante 5-dveřový hatchback a kombi. S provedením Coupé nebo s 3-dveřovou variantou se nepočítá. Poptávka po tomto typu vozů totiž v celoevropském měřítku v posledních letech klesá. Výběr jména pro jednotlivé modely prochází dlouhým procesem schvalování. V rámci tohoto procesu bylo u modelu Talisman rozhodnuto, že bude použito nové označení, aby byl model jasně odlišitelný od modelu Laguna (karoserie liftback) a Latitude (pouze sedan, bez varianty kombi). Název Safrane nebyl "oživen", protože se toto označení používá na mimoevropských trzích pro jiný vůz. Talisman ve verzi sedan má základní objem zavazadlového prostoru 608 litrů (měřeno metodou VDA), u kombi je základní objem zavazadelníku po kryt zavazadlového prostoru 572 litrů (opět měřeno metodou VDA). Jedná se tedy o malý rozdíl, který je daný spíše metodou měření "po kryt zavazadelníku" u kombi, než reálně menšími rozměry. U verze kombi můžete sklopit opěradla zadních sedadel a dosáhnout tak až na celkový objem dosahující téměř 1 700 litrů.
KOPR
Dobry den, moje dotazy jeste nebyly zarazeny, zkousim to tedy znuvu: Uvazuje Renault na nasem trhu prodavat oficialne i elektromobily, pripadne i pracovat na infrastrukture (nabijecky u prodejcu a podobne..)? Dekuji
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Dobrý den, viz má odpověď níže.
TomDrom
Dobrý den, zajímala by mě přibližná cena nového modelu megane. Jestli se bude pohybovat přibližně ve stejném rozmezí jako současná generace megane. Děkuji a přeji hodně úspěchu.
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Dobrý den. Nový Mégane zažil v září na autosalonu ve Frankfurtu svoji světovou premiéru. Na český trh bude uveden na jaře příštího roku. V okamžiku uvedení zveřejníme také jeho české ceny.
Adam K.
Dobrý den, pane Grunte, chtěl bych se zeptat zda se uvažuje o rozšíření výbav pro vozy Dacia, nejvíce mě zajímá automatická klimatizace v modelu Duster?

Děkuji za odpověď a přeji hezký den!
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Dobrý den. I já vám přeji hezký den. Jak jistě pozorujete, s přechodem na současnou výrobní řadu jsme podstatně rozšířili výbavy vozů Dacia. Výběr výbav prochází přísným výběrem s cílem maximalizovat poptávku po každé takové opci. Se zařazením automatické klimatizace se zatím nepočítá.
Jarek
Dobrý den,
chtěl jsem se optat, zda se i u nás bude prodávat pick-up na bázi Dacie Duster, nyní uváděný na trh v Jižní Americe ?
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Dobrý den, děkuji za Váš dotaz. Odpověď k plánům uvedení modelu Duster Oroch na trhy v Evropě a Čechách v blízké době najdete v chatu níže.
Lukáš Klostermann
Dobrý den bude u nového Espasu v nabídce motor o větším obsahu než 1.6 l
Děkuji
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Dobrý den, jak jsem již níže odpovídal, plánujeme motory vyšších objemů, ale není to otázka následujících 12ti měsíců. Každopádně doporučuji vyzkoušet aktuální nabídku.
Miroslav Plachý
Dobrý den. Chci se zeptat do kdy se bude vyrábět a na našem trhu nabízet současná generace Renaultu Fluence s benzínovým motorem 1,6 16V 110. Děkuji
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Dobrý den. Tato verze modelu bude v nabídce pro náš trh ještě příští rok.
Petr Malaník
Bude v ČR v prodeji Sandero s automatickou převodovkou a kdy?
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Dobrý den. Automatizovaná převodovka bude uvedena pro tento model na přelomu tohoto roku.
Honza
Dobrý den,můj dotaz je směrován na volný pohyb zboží v rámci EU - tedy ve Vašem případě na volný pohyb automobilů v rámci EU , tak jak je definován v rámci evropského práva.Slyšel jsem,že Vaše společnost nedovoluje Vašim dealerům prodej automobilů koncovým klientům v jiných zemích EU na základě zmocnění - plné moci přes zprostředkovatele/ intermediary jak definuje evropské legislativa /a odmítá jim k automobilům dodávat certifikáty shody/ v rozporu s nařízením Evropské Komise č. 2007/46/.Co je pravdy na této skutečnosti???děkuji za jednoznačnou odpověď.
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Dobrý den, naše prodejní síť je v rámci evropské legislativy oprávněna prodávat koncovým klientům a my jako dovozce jsme zodpovědni za respektování této podmínky. Všichni koncoví zákazníci našich vozů dostanou COC list na vyžádání.
Stanislav Špelda
Dobrý den,

Od roku 2011 mám Dacia Logan MCV v úpravě na ruční řízení. S vozem jsem spokojen. Od koupi další Dacie (Duster) mě ale odrazuje nedostupnost automatického řazení. Plánuje se možnost automatického řazení v modelu Duster? Děkuji za odpověď.
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Dobrý den. Možnost uvedení automatické převodovky pro model Duster je ve fázi úvah a analýz trhu.
Jiri
Dobrý den, rád bych se zeptal, proč se automobilka rozhodla natolik změnit charakter vozu Clio RS? Připadá mi, že skalní fanoušci o přeplňovaný motor s automatickou převodovkou již nejeví zájem – jak to vypadá z hlediska prodejů v ČR? A půjde Megane RS nové generace ve stopách Clia? Děkuji
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Dobrý den. Jak jsem psal již v odpovědi na jedu z předchozích otázek. U modelu Clio R.S. bylo rozhodnuto o změně charakteru vozu z toho důvodu, že předcházející generace byla sice oceňována jako ultimativní hothatch, ale pro mnoho klientů bylo až příliš nekompromisní a jeho každodenní použitelnost byla tímto omezená. U nového Clio R.S. bylo proto rozhodnuto učinit vůz všestrannějším a použitelnějším v každodenním provozu. Aktuálně máme v nabídce i novou verzi Trophy, která přináší výrazné technologické evoluce oproti standardním verzím, a věříme, že uspokojí i skalní fanoušky a zájemce o skutečně sportovní náčiní. V České republice, stejně jako v celé Evropě, se novému Cliu R.S. daří a nachází si mnoho nových klientů. Pro vyznavače manuálních převodovek je v nabídce stále aktuální generace Mégane R.S. Je však ještě brzy, abych se zde rozepisoval o jeho nové generaci.
Darren
Vaše showroomy jsou otřesné, možná by nebyl od věci redesign a třeba postavit svatostánek i s dobrou francouzskou kuchyní takový jaký si značka zaslouží. Od Škody se máte hodně co učit.
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Dobrý den. Na rozvoji a modernizaci prodejní sítě pracujeme. V současné době probíhá rozsáhlá modernizace interiérů našich showroomů. Do konce letošního roku jich bude v novém designu více než třetina. Současně se snažíme, aby i stávající provozovny byly v každém regionu minimálně na úrovni zastoupení srovnatelných značek ve stejném regionu. Jinak s vámi souhlasím - značce Škoda se redesign provozoven velice povedl. Totéž ale mohu říci i o našich provozovnách, které již modernizací prošly.
Marty
Kdy budou v prodeji v ČR Dacie s automatickou převodovkou a půjde jen o duster nebo i o Sandero a Logan?
Děkuji za odpověd
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Dobrý den, jak jsem níže zmiňoval automatická převodovka pro Duster je ve fázi úvah a analýz, nicméně Sandero a Logan s automatizovanou převodovkou uvedeme již koncem tohoto roku.
Martin r.
Dobry den

Kedy asi pride dacia s automatickou prevodovkou do svojich modelov, a ktore budu prve na cr resp sr trh.
Dakujem
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Dobrý den, viz má odpověď níže.
Tůma Petr
Dobrý den,

zajímalo by mne, zda Dacia plánuje uvést model Oroch a Sandero RS také na evropském trhu? Pokud ano, můžou i evropští zákazníci počítat s atmosférickými benzinovými dvoulitry?

Předem díky za odpověď a s pozdravem jsem

Tůma Petr
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Dobrý den, moc nás těší Váš zájem o specifické modely, aktuálně určené pro mimoevropské regiony. Ale bohužel musím zopakovat již uvedené níže, že tyto modely nejsou v blízké době plánované pro uvedení na evropský trh.
kubula77
Dobrý den.Rád bych se zeptal,kdy budou v nabídce u Dacie opět vozy s tovární přestavbou na LPG?A neuvažuje Renault také o těchto přestavbách?Myslím,že by to mělo kladnou odezvu.A jak bude Renault a Dacia reagovat na poslední nabídku od Hyundai,který nabízí relativně silný diesel,prakticky za cenu benzínu i s poměrně bohatou výbavou.Jejich cena je velmi konkurenceschopná a dost se přibližuje Dacii.Děkuji za odpovědi a přeji Renaultu i Dacii hodně štěstí a vynikajících prodejů.
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Dobrý den, děkuji za přání, vracím se k odpovědi níže : obnovení nabídky LPG pro Dacia plánujeme, jakmile se situace s dodacími lhůtami zlepší. V tuto chvíli neuvažujeme o nabídce originálních zástaveb LPG na vozidlech Renault. Na jednorázovou akci konkurence nebudeme reagovat, ale v současné době nabízíme speciální akci na vozidla k okamžitému dodání ( http://www.renault.cz/skladove-vozy/ a http://www.dacia.cz/skladove-vozy/) a tam si určitě vyberete.
Adam
Dobrý den, dočkáme se nějakého modelu s benzínovým v6 4x4 a automatem?

Adam
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Dobrý den, o takovéto verzi neuvažujeme ani u nově uváděných modelů ani u těch stávajích.
Miroslav
Dobrý deň. Máte nejaké potvrdené informácie ohľadom novej generácii motora 2.0 dCi? Bude to bi-turbo? Mal by skutočne prísť s faceliftom Talismanu? Ďakujem
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Dobrý den, jak jsem již odpovídal výše, aktuálně máme v nabídce moderní silné a přitom úsporné motory o objemu 1,6 litru, které svými výkony dosahují parametrů motorů o objemu 2,0 litru. Je nicméně možné, že v budoucnu se nabídka našich motorů rozšíří. Zatím to nicméně není v našem produktovém plánu na nadcházející období.
Mark Daniel
Jak zatím probíhají prodeje Renaultu Espace na trhu v ČR a vo světě a kolik jich hodlá automobilka prodávat za rok globálně? A jsou plány vyšší než to bylo u předchozího Espace?
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Dobrý den, s prodejem nového Espace jsme spokojeni, za pár měsíců se jej v Evropě prodalo mnohem více, než předchozí generace za celý rok. To samé platí i pro Českou republiku. Model zatím plní skvěle svojí funkci a naše očekávání. Pro vyzkoušení je k dispozici k testovacím jízdám u našich dealerů.
Martin Horňák
Dobrý den

Zajímalo by mě, jestli bude, případně kdy, v Evropě k mání i Renault/Dacia Oroch. Stavím se do fronty.

Děkuji

Martin Horňák toho času uživatel Dacie.
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Dobrý den, jsem potěšen výběrem Vašeho aktuálního vozu a pevně věřím, že informace o nedostupnosti modelu Duster Oroch na českém trhu a Evropě, která zazněla už v chatu níže, se nijak negativně neprojeví na Vašem nadšení pro značku Dacia.
Marek Bambus
Dobrý den,

bude v modelu Talisman objemnější benzínový motor (1.8 TCe nebo 2.0 TCe) k dispozici i s manuální převodovkou?
Počítá se s manuální převodovkou i pro připravovaný Megane R.S.
V Brazílii prodávané Sandero R.S. na (východo)evropský trh asi nedorazí, nebo ano?

Děkuji a přeji pěkný den.
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Dobrý den. Model Talisman jsme představili na autosalonu ve Frankfurtu. Jsme tedy na samém začátku jeho života. V nabídce budou v momentě uvedení motorizace známé z modelu Espace, které dosahují výkonových parametrů dvoulitrů a rozhodně je doporučuji vyzkoušet na testovací jízdě. V budoucnosti nicméně nevylučujeme, že nabídku motorizací rozšíříme. V tuto chvíli je ještě příliš brzy na to mluvit o novém Mégane R.S. Aktuálně pokračuje prodej stávající verze. Na Novém Mégane jsme představili spolu se standardním provedením i sportovní verzi GT, která je ideálním spojením sportovních jízdních vlastností a každodenní použitelnosti. Model Sandero R.S. je určený specificky pro mimoevropské trhy, na našem trhu se v nabídce neobjeví.
Václav
Dobrý den, plánujete v České republice prodávat modernizovaný Renault ZOE? Bude se u něj dát případně koupit baterie společně s autem, aby se nemusel platit pronájem?
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Dobrý den. V České republice jsme se rozhodli elektromobily prozatím nenabízet. Je to z důvodu nedostatečného (i když stále rostoucího) pokrytí dobíjecích stanic a poměrně malé poptávky po těchto vozech, která je způsobena neexistující legislativou zvýhodňující tento druh pohonu. Daný segment trhu nicméně stále sledujeme a nevylučuji, že se v budoucnu tímto směrem vydáme.
rohYpnol
Renault vyrábí výtečná auta, v Evropě patří na špičku. V České republice ale doslova tře bídu s nouzí vo se prodejů týká. Přitom dříve se tu Renaultům dařilo.
V čem vidíte problém? Proč u nás Renault nedokáže prodat jinak povedené vozy jako jinde v Evropě?
Děkuji.
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Dobrý den. Děkuji za otázku, i kdyz si dovedu představit příjemnější temata...Je potřeba vzít v úvahu specifika českého trhu a jeho vývoj a také škálu nabízených modelů. Před lety model Thalia představoval více než třetinu našich prodejů. Český trh je v řadě parametrů specifický: ceníkové ceny jsou nejnižší v Evrpopě a podíl domácích výrobců je značný. Od rozšířění modelové řady Dacia se značka Renault neorientuje v takovém měřítku na nejnižší cenový segment. Je třeba vzít v úvahu, že za poslední 2 roky se zvýšila průměrná cena prodaného vozu o 25%. Radost nám dělá určitě úspěch našich nových modelů,které si postupně na reálném českém trhu vytvořily svoje pevné místo. Značka si postupně získává řadu nových klientů. Přijetí modelů Clio , Captur a v letošním roce Espace nastoupilo novou cestu značky.
Václav Závora
Dobrý den, kdy bude nový Renault Grand Scenic a kdy se začne prodávat u nás. Děkuji za odpověď. Závora Václav
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Dobrý den, Grand Scenic bude uveden společně s modelem Scenic. Těšit se tedy můžeme koncem příštího roku.
Scott Aredon
Dobrý deň,
kedy sa môžeme tešiť na nový Scénic, nakoľko nový Mégane bol tento rok predstavený vo Frankfurte? A ostane vôbec Scénic ešte MPV-čkom, alebo sa uvažuje o jeho premene na crossover, ako sa to stalo s Espace-om?
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Dobrý den, viz má odpověď níže a model si zachovává charakter MPV.
Roman Bílek
Vážený pane řediteli, mám již třetí auto Dacia, nyní LODGY a jsem s auty Dacia spokojen. Chtěl jsem se jenom zeptat, moje nynější Dacia LODGY 7 míst je s motorem 1,6 60 KW 8V a při plném obsazení by to chtělo nějaký KW navíc. Umožňuje RENALT a nabízí v nějakém svém autorizovaném servisu navýšení výkonu motoru? Předem děkuji za odpověď.
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Dobrý den, děkuji Vám za Vaši věrnost značce Dacia. Navyšování výkonu motoru a jakékoliv úpravy jeho charakteristik nenabízíme a ani je nemohu doporučit. V aktuální nabídce je atmosférický motor 1.6 s výkonem 75kW.
lukas13
Dobrý den, pane Grunte,
měl bych na Vás dva dotazy:

1.) V posledních letech razil Renault ČR strategii nízkých cen (coby váš klient dlouholetý klient velmi kvituji), ovšem za cenu ořezané nabídky - např. u výběhového MeganuIII nikdy nebyla v nabídce nejvyšší výbava Privilége a v nabídce nebyl, až na krátký čas, motor 2.0 Tce 180Hp (vyjma kupé). S nastupující novou generací modelového portfolia už jsou (reálné) ceny sebevědomé, ale jak to bude s nabídkou výbav, můžeme se těšit na stejné možnosti, jaké mají zákazníci v západní Evropě?

2.) Proč jsou k testům poskytovány nezajeté vozy, ač to značce na našem trhu evidentně škodí? Extrémem je výborný 1.2 TCe, který ožívá až v 7-8 tkm, spolu s významě klesající spotřebou...
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Dobrý den. Produktová nabídka v ČR je vždy výsledkem vyjednávání s centrálou a je ovlivněna i prodejním potenciálem jednotlivých verzí na našem trhu. U nových modelů, které uvádíme na trh, se nicméně snažíme nabízet pokud možno o širší paletu výbav i motorizací, abychom dali klientům možnost výběru. Typickým příkladem v tomto ohledu je Clio, kde nabízíme i velmi zajímavou verzi GT a také kompletní nabídku sportovních verzí Clio R.S. včetně aktuální limitované série Trophy (v minulém roce zase např. Clio R.S. Monaco GP). K Vaší druhé otázce bych odpověděl asi toto: v případě vozového parku pro novinářské testy poskytujeme zpravidla vozy s najetými kilometry, a to minimálně 1000 km. Máte pravdu, že 8tis kilometrů by bylo jistě lepší, nicméně než bychom najeli na všech vozech tato čísla, pro novináře již by přestaly být novinkou. Mezi uvedením na trh a novinářskou premiérovou testovací jízdou je kolikrát jen několik málo týdnů. Máte pravdu, je to výsledek kompromisu.
Daniel Čada
Dobrý den má v plánu Renault vyrábět nějaké auto v kategorii coupe suv, nebo něco opravdu extravagantního jako Citroen c4 cactus.
Děkuji za odpověď
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Dobrý den. Produkt v kategorii coupé-SUV, nebo něco „extravagantního“ ve stylu Citroenu C4 Cactus, v dohledné době neplánujeme. V naší nabídce ale v nadcházejícím období najdete spoustu jiných zajímavých modelů. Doporučuji se také podívat na možnosti personalizace na modelech Clio a Captur, kde si jistě vyberete.
Karol
Dobry den pan riaditel, chel by som sa opytat ci sa uvazuje pri modeli Dacia Lodgy o doplnenie automatickej prevodovky a automatickej klimy. Dakujem za odpoved
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Dobrý den. Značka Dacia je založena na jednoduchosti a přehlednosti nabídky. I proto se u modelu Lodgy neuvažuje o zmiňovaných prvcích výbavy.
Ľuboš
Kedy sa dočkáme Renaultovského ekvivalentu Nissanu Leaf so slušným dojazdom za prijateľnejšiu cenu?
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Dobrý den. S rozšířením výrobní řady elektromobilů Renault se zatím nepočítá, neboť současná nabídka je dostatečně široká a pokrývá většinové cílové segmenty. Modelu Nissan Leaf je nejblíže Renault Zoe, který je v evropském měřítku na druhém místě v Evropě(téměř 8.500 vozů za první semestr). Spolu s modelem Leaf představuje téměř polovinu prodaných elektrických vozů v Evropě. Bohužel naše legislativa a tím i velikost potenciálního trhu nevytváří prostředí, které by nám umožňovalo uvést elektromobily na český trh.
takurcite
Dobry den, Renault aktualne v CR drzi velmi vstricnou cenovou politiku u stezejniho modelu Megane. Zda se mi take, ze jich posledni dobou vidam podstatne vice, nez drive. Chapu, ze konkretni asi nebudete, ale muzete aspon naznacit, jaka cenova strategie se chysta pro novy Megane? Kdy konkretne bude v CR k dostani ve verzi kombi? Je novy megane GT spojen (bohuzel) pouze s automatickou prevodovkou diky uspechum clia RS, nebo to ma jiny duvod? Dekuji, hodne uspechu v budoucnu.
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Dobrý den. Je to i můj dojem, a pokaždé mě těší, když potkám některý z našich vozů. Nový Mégane na český trh uvedene na jaře příštího roku a v tu chvíli také zveřejníme jeho ceny. Konkrétní v tuto chvíli bohužel být nemohu, protože ještě nejsou ani interně známy. Verze kombi se u nás objeví ke konci příštího roku. U Nového Mégane GT bylo rozhodnuto jít cestou dvouspojkové převodovky, která velice dobře sedí k jeho charakteru sportovního vozu pro každodenní použití. Umožňuje zkombinovat komfort na dlouhých cestách a při pohybu po městě s manuálním řazením pádly pod volantem při sportovní jízdě. Částečně je důvodem samozřejmě i úspěch Clio R.S.
Dingo
Dobrý den, nedávno jsem testovat nový Kadraj. Auto je to pěkné, nicméně plasty vržou více jak v mém 10 let starém voze, jak je možné, že má Renault tak špatnou výstupní kontrolu? Proč se takové auta dostanou vůbec k zákaníkovi? Jinak hodně zdaru a zapracujte na kvalitě!
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Dobrý den, děkuji za přání, mrzí mne Vaše zkušenost, jednalo se zřejmě o testovací vozidlo a jak víme, mnozí zákazníci taková vozidla testují za obtížných podmínek. Myslím si to i proto, že se s každým novým modelem přesvědčuji o tom, že kvalitě zpracování našich vozidel je věnována ve výrobě čím dál větší pozornost.
Jiří
přece Dobrý den , u nového SUV , postrádám podobně jako u Tusconu , při sklápění opěrky vzadu-průvlak na lyže! 
Bude mít nový Koleos toto řešení? Konkurence i z Vaší aliance např. X-Trail toto má , a všechny německá SUV také! 
SUV si kupují také lidé , které nezajímá jen image , ale chtějí ho primárně pro zábavu , sport a vyjíždění do lehčího terénu na chatu , houby či kešky :-)
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Dobrý den. O nástupci modelu Koleos je ještě příliš brzy hovořit. Co se týče modelu Kadjar, jsme si vědomi jeho zameření a atraktivity pro aktivní lidi, a proto k němu nabízíme širokou škálu příslušenství, jako jsou střešní nosiče kol, lyží, nosič kol na tažné zařízení, nebo třeba ochranné vany do zavazadlového prostoru.
MichalSVK
Dobrý deň, chcel by som sa spýtať či je v pláne ďalšia generácia modelu Fluence, prípadne akým smerom sa bude uberať (lowend alebo bude sa držať trendu nastoleného novým Meganom)
Ďakujem sa odpoveď.
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Dobrý den. Model Fluence bude ve své stávající podobě v naší nabídce pokračovat ještě v příštím roce. Nový Mégane ovšem započal obnovu naší modelové řady v nižší střední třídě a dá se předpokládat, že i v segmentu sedanů bude v nižší střední třídě nový model - na detaily je však příliš brzy.
Jan Kuřák
Dobrý den pane řediteli, naše společnost INSIA Certa s.r.o. zavádí v současnosti na školách v Ústeckém kraji akci: "Bezpečně do školy". Tato akce je zaměřena především na bezpečnost dětí při docházení do škol. V současnosti hledáme partnery z řad pojišťoven a případě prodejců automobilů, protože oni jsou též účastníci (vozidla a pojišťovny) případných nehod. Měli bychom zájem o provedení prezentace projektu u Vás, který se nyní týká cca 280 škol, v Ústeckém kraji. 
Bylo by možné sjednat s Vámi schůzku? Dále bychom potřebovali Váš email, abychom poslali podklady, které posíláme našim budoucím partnerům jako základní informaci o projektu. Budeme postupně oslovovat všechny významné značky na trhu.
Děkujeme za Váš případný zájem. 
S pozdravem Jan Kuřák INSIA Certa s.r.o., 
Náš email je: insiacerta@email.cz, 
Kontakty: Jan Kuřák - 608604844
Naďa Dubská - 607174716
WEB našeho projektu - před spuštěním je: www.ichodec.cz
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Vážený pane Kuřáku, dobry den, prosím, napište na info@renault.cz, kolegové mi materiály o Vás předají.
megacruiser
Dobrý den, před náběhem výroby nového Twinga s motorem vzadu se mluvilo o novém, menším vozu Dacia než je Sandero - mělo jít o automobil založený na technice minulé generace Twinga a výroba měla probíhat snad v Rusku. Máte informaci, zda se počítá do budoucna u Dacie s podobným minivozem? Děkuji.
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Dobrý den. Model značky Dacia na bázi aktuální generace Renault Twingo nechystáme, nicméně rozšíření současné modelové řady Dacia nevylučuji.
Horst
Jak vypadá Vaše spolupráce s Mercedesem? Jedná se o podobnou alianci jako má Peugeot s BMW? Hezký den
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Dobrý den. Nejužší spolupráce značky Renault probíhá s automobilkou Nissan v rámci tzv. Aliance Renault-Nissan. Celá Aliance pak započala a stále rozvíjí spolupráci s Daimler AG (Mercedes). Tato spolupráce se týká především sdílení technologií a společných vývojových projektů. Renault poskytuje značce Mercedes např. populární motory 1,5 dCi a 1,6 dCi, směrem od Mercedesu zase putovaly například podvozkové komponenty pro model Twingo. Takových příkladů je více. Spolupráce s Daimler AG je tedy širší, než v případě spolupráce PSA-BMW.
Jáchym Kachlík
Dobrý den. Bude v nějakém modelu k dispozici pohon všech čtyř kol kombinovaný s dci a samočinou převodovkou? Spekuluje se o příchodu sedmimístného SUV. Je to pravda? Kdy by se měl objevit? Bude vycházet z modelu Kadjar, Nebo půjde spíš o luxusní suv/crossover? Bude u něj k dispozici výše uvedená kombinace motoru, převodovky a pohonu?

Děkuji
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Dobrý den. V rámci stávající modelové nabídky s vozem v této kombinaci (dCi, 4x4, automat) nepočítáme. V budoucnosti ale budeme naši modelovou řadu nadále rozšiřovat (horizont 2017) a zde nevylučuji ani příchod Vámi zmiňované verze. Na detaily je v tuto chvíli ještě příliš brzy.
Flai
Kdy bude v prodeji Logan MCV ve verzi stepway ?
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Dobrý den, uvedení této verze nebylo zatím pro český trh potvrzeno.
Diamantový fanoušek
Dobrý den pane řediteli,

měl bych na Vás dvě otázky. První se týká Talismanu. Je už známé, alespoň přibližně, jeho uvedení na trh v ČR? Druhá se týká motorů. Co říkáte na dieselgate? A chystá Renault nějaké benzínové motory s vyšším obsahem než 1,6 ? Děkuji za Vaše odpovědi.
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Dobrý den, Talisman ve čtyřdveřové verzi uvedeme koncem tohoto roku a verze Grandtour na jaře roku příštího. K Dieselgate jsem se již níže vyjadřoval, myslím si, že tato aféra zbytečně poškodila automobilové odvětví. Renault se žádných manipulací testů nedopouštěl a nedopouští, respektujeme emisní směrnice států, kam vozidla vyvážíme a podporujeme zavedení nového měřicího cyklu, který je bližší reálným podmínkám provozu. K motorům jsem se již vyjádřil a ještě jednou toto vyjádření za chvilku shrnu.
Jarda
Dobrý den , chystá se silnější diesel , než nynější 1.6 dci..? Necelých 130k je na SUV typu Kadjar či X-Trail velmi slabá nabídka!
BUDE NOVÝ ALIANČNÍ DIESEL 2.0 DCI NEBO 1.6 DCI BITURBO DO TĚCHTO MODELŮ? A kdy..??
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Dobrý den, v průběhu dne se nazbíralo více dotazů týkajících se vývoje, přípravy a uvedení nových motorů s vyšším objemem, případne výkonem v souvislosti s už nově uvedenými nebo v blízké budoucnosti uváděnými modely (dotazy od : inpht, Jan Macku, Jaroslav, Vlado, Jiří, Martin Janak, H. Suchy, Lukas, a jiní ..). Aktuální nabídka motorů, která nahradila starší motory, nabízí plnohodnotný účinek, charakteristiku, výkon, dynamiku, točivý moment a to vše při nízké spotřebě paliva. Samozřejmě značka Renault registruje názory a požadavky klientů a pracuje na vývoji motorů s větším objemem, ale tato nabídka nebude k dispozici v krátkém horizontu.
Arese
Dobrý den, velice mě zaujala sportovní verze R.S. vozu Dacia (resp. Renault) Sandero. Prozatím je ale prý určená jen pro jihoamerické trhy. Počítá se s tímto vozem alespoň do budoucna i pro Evropu, třeba s motorem 1.6 16V z minulé generace Twinga?(měl by jistě výrazně menší emise C02 než atmosférický dvoulitr nabízený v Jižní Americe). Renault by tím navíc získal v evropském portfoliu zpět malý a cenově dostupný sportovní hatchback s atmosférickým motorem a manuální převodovkou, který by mohl nastoupit na prázdné místo Twinga RS...
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Dobrý den. Renault Sandero R.S. je vůz vyvinutý speciálně pro Jihoamerické trhy, kde platí jiná legislativa z hlediska emisních norem. Proto jeho obdobu ve formě Dacie Sandero „R.S.“ v Evropě neuvidíme. Motor 1,6 16V z minulé generace Twinga R.S. by situaci nevyřešil, nejde totiž jen o flotilové emise, ale o normu Euro 6, kterou musí plnit každý motor prodávaný v EU sám o sobě.
Arese
Dobrý den pane řediteli, nemůžu pochopit, proč Renault u modelu Clio a Captur s motorem 1.2 TCe nabízí pouze samočinnou převodovku. Mohl byste mi to nějak vysvětlit? Vždyť tímto postupem nechává konkurenci obrovskou výhodu a ztrácí tím sppoustu zákazníků, není to škoda?
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Dobrý den. Jak jsem již zmiňoval na jiných příkladech výše, u každého nového modelu před jeho příchodem na trh probíhají rozsáhlé výzkumy ohledně klientských očekávání a poptávky u daného typu vozu z hlediska motorizací a převodovek. U modelů Clio a Captur bylo rozhodnuto, na základě těchto výzkumů, o tom, že motor 1,2 TCe bude nabízen s dvouspojkovou převodovkou. Důvodem je mimo jiné rozvíjející se poptávka po automatických převodovkách na Evropském trhu. Úspěch obou modelů nám ovšem umožňuje postupně nabídku motorizací rozšiřovat, a tak se během příštího roku dočkáte i této motorizace ve spojení s manuální převodovkou.
Karel Jirsa
Dobrý den, který z modelů nižší střední vyjma Mégane byste doporučil svému nejlepšímu kamarádovi? Jak vidíte šance modelu Talisman, konrétně verze Grandtour, v nadupané střední třídě? Plní nový Espace očekávání - nechybí lidem prostornost předchůdce? Moc děkuji za odpovědi. Karel Jirsa
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Dobrý den. Určitě bych dopuručil modelovou řadu Clio, kde si určitě vybere každý. Úspěch tohoto modelu v evropském měřítku je značný. Tento model se stabilně drží na druhé příčce. Jinak na volný čas a pro rodinné cestování doporučuji nový model Renault Kadjar. Model Talisman bude velmi atraktivní nabídkou v segmentu a určitě si svoji pozici najde. To, že to bude těžké, o tom nepochybuji. Model Espace nám dělá velkou radost . Přesně plní svoji fukci - upoutává pozornost nových klientů. Je pravda, že části klientů předchozého modelu prostornost chybí, ale počet nových klientů svědčí o dobrém rozhodnutí změnit koncept. Velkou radost nám také dělá skladba prodejů (v Evropě i u nás). Veliké procento objednávek je v té nejvyšší výbavě Initiale Paris.
rohYpnol
Když postavíte vedle sebe modely Renaultu a modely Škody, čím by podle Vás měla zaujmout a přesvědčit zákazníka právě značka Renault? (Clio - Fabia, Mégane - Octavia, Talisman - Superb, Captur - Yeti)?
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Dobrý den, velkým plusem, který spatřuji u modelů značky Renault, je jejich svébytný a neokoukaný design a styling jak exteriéru, tak interiéru, kterým se naše vozy odlišují od konkurence. Rozhodně můžeme směle konkurovat v oblasti motorů, které v našem případě využívají hojné zkušenosti značky z motoristického sportu, a v oblasti pokročilých jízdních asistentů a multimediálních systémů.
Alena Becher
Dobrý den. Jak je uložená zadní náprava u Talismana a kdy se objeví na našem trhu? Děkuji
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Dobrý den, u Talismanu je zadní náprava tvořena vlečenými rameny s programovanou elasticitou s možností natáčení(4control), čtyřdveřová verze se objeví koncem roku a verze Grandtour na jaře příštího roku.
Prak
Zde na Auto.cz bylo psáno, že Talisman později dostane dvoulitrové motory, je to pravda?
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Dobrý den, odpověď na Váš dotaz najdete níže. Pracujeme na vývoji motorů s vyšším objemem, ale jejich nasazení neočekáváme v krátkém časovém horizontu.
Renata Veřmiřovská
Dobrý den, v červenci jsme si u Auto Dojáček objednali Dacia Duster 1,6 SCe 80 kW/109 k 4x2 LPG S&S Arctica a zaplatili zálohu ve výši 32 000 Kč. Bylo nám řečeno, že na auto budeme dlouho čekat, termín dodání v objednávce je 31. prosince. Jaké bylo však naše překvapení, když jsme se u prodejce zastavili s dotazem, zda není něco nového a bylo nám sděleno, že výroba této verze je pozastavena a že rozhodně termín dodání nebude dodržen, možná někdy v dubnu příštího roku. I přestože jsme byli ochotni čekat na nové auto půl roku, tohle se mi jeví už přes čáru. Můj dotaz zní - je Vám známo, že byla výroba této verze pozastavena a proč? Jakou kompenzaci budete kleintům, jako jsme my, nabízet, pokud se rozhodneme vyčkat? Děkuji, s pozdravem Renata Veřmiřovská
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Dobrý den, je pravda, že objednávky vozidel Dacia s LPG byly pozastaveny v důsledku dlouhých dodacích lhůt, již uzavřené objednávky by měly být vyřízeny, pokud tomu tak není, omlouvám se za to. Dealer by Vás měl kontaktovat s nabídkou řešení, pokud se tak nestalo, napište nám prosím na infolinku : http://www.renault.cz/kontakty/napiste-nam/
M.Brožek
Dobrý den Renault Fluence není moc úspěšný model můžeme se těšit na jeho nástupce,který bude mít moderní benzínový motor,6 rychlostní převodovku. 
Jsem majitelem již druhého Renaultu(kupované nové)momentalně Megan sedan 2 r.v 2009 tak se začínám poohlížet po novem vozidle.Půjdu opět do Renaultu,protože stouto značkou jsem spokojen.Líbí se mě sedany,ale fluence ne na tomto autě je vidět,že nepochází z dílny RenaultSamsung).Proto bych uvítal vůz z dílny Renault.Mimochodem nový Megane nemá chybu.Děkuji
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Dobrý den. Řekl bych, že je tomu právě naopak. Po svém uvedení na český trh model Fluence, dá se říci, založil svůj vlastní segment a zažíval velké prodejní úspěchy. Pravdou je, že postupem doby se na trhu objevili noví konkurenti. Model Fluence se v současné podobě bude prodávat ještě v celém příštím roce. S příchodem Nového Mégane jsme započali obnovu celé naší modelové řady v segmentu nižší střední třídy. Po uvedení modelu Nový Mégane tak přijde na řadu i obnova dalších modelů. Nový model s tímto typem karoserie však není v našem produktovém výhledu na příštích 12 měsíců.
somewhere
Zdravím, 
čo chystá Renault v oblasti elektrických pohonov alebo hybridov? Najprv bolo okolo elektrických modelov dosť rušno, teraz však ticho po pešine. Nebude elektrický Megane alebo iný model použiteľný na denné pohodlné jazdenie? Do mesta predsa nepatria len malé autá, dokazuje to aj Nissan Leaf.
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Dobrý den. V horizontu dvou let představíme hybridní verzi modelu Mégane. Jeho uvedení pro náš trh zatím nebylo potvrzeno.
Frantisek
Dobry den, chcem sa spytat, ci sa niekedy Renault chysta ist hybridnou cestou tak ako toyota s priusom alebo aurisom?
kedze je Renault v F1 tak by mal mat slusne poznatky v tejto technologii. Myslim ze implementovanie do seriovej vyroby nemoze byt az take fin. narocne. Bolo by skvele ak by sa v buducnosti upustilo od dieslovych motorov a preslo by sa na hybridne technologie alebo cisto elektricke auta...technologia tu uz je...treba ju zaviest. Dakujem.
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Dobrý den, viz má odpověď níže.
Vašek
Dobrý den, chci se zeptat na nový Renault Talisman proč nenabízejí motory 2.0dCi a jsou nahrazeni 1.6dCi a od kdy je možné nový Talisman objednávat. Jinak mám 3Lagunu a jsem stí maximálně spokojen a přemýšlím o nové Generaci. Děkuji za rychlou odpověď.
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Dobrý den, děkuji Vám za Vaši věrnost značce a jsem rád, že jste s Lagunou spokojen, Talisman bude pro Vás optimální volba. K motorům jsem se již níže vyjadřoval, myslím si, že současná nabídka je dostatečná a navrhuji Vám, abyste motor 1.6dCi vyzkoušel (i třeba v jiném modelu) a přesvědčil se o jeho kvalitách. Talisman bude možno objednat od prosince tohoto roku.
Tomáš
Dobrý den, bude pro Espace v nabídce výkonnější motor než současně nabízené? Děkuji
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Dobrý den, motory s vyšším objemem, které by mohly být i v nabídce pro model Espace jsou předmětem vývoje.
Libor
Dobrý den. Když RENAULT vyrábí nyní taková úžasná auta, hodlá RČR udělat pro klienty její sítě lepší službu tím, že dohlídne na majitelé koncesí jakým způsobem jejich majitelé dodržují PER4 a jak zacházejí se svými zaměstnanci ?
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Dobrý den. Snažíme se, aby klient nevnímal proměnu značky jem prostřednictvím našich nových modelů, ale aby podobou změnu cítil i u našich partnerů. V soušasné době pracujeme individuálně s každým majitelem dealerství na konkrétních opatřeních, a to nejen v oblasti "stavební". Pro vyjádření změny image naší značky směrem ke klientům je přímá účast naší prodejní sítě nezbytná.
Martinko
Dobrý deň,
chcel by som sa opýtať či pri vozidle Dacia Duster neuvažujete aj so silnejším prepĺňaným benzínovým motorom ako je 1,2 TCe napr. 1,4 alebo 1,6 a prípadne v kombinácií s 4x4 a automatom EDC? 
Atmosféricka 1,6 SCe je slabá do terénu a 1,5 dci zase nie je vhodná na časté jazdenie po meste a ja potrebujem vozidlo cez týždeň do mesta a cez víkend na chatu a Duster sa mi najviac pozdáva, ale 4x4 a 1,2 TCe sa mi zdá ako zlá kombinácia. Škoda má model Yety s 1,4 TSI 4x4 a DSG ale cenou je zase niekde úplne inde, nie je v pláne niečo podobné pre Duster? 

Ďakujem.
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Dobrý den. Nabídka motorizací plně odpovídá poptávce ze stran klientů i filozofii značky. Právě ta pomáhá udržet vyjímečný poměr výkonu a ceny. Díky odlišnému zpřevodování verzí 4x2 a 4x4 nemusíte mít obavu, že by motorizace 1,6SCe nepostačovala pro jízdu v lehčím terénu, který při cestě na Vaši chatu předpokládám. Díky současné úrovni technologie je ale i 1.5dCi vhodnou volbou pro provoz ve městě, pokud Váš roční nájezd odpovídá ekonomice vznětovému motoru.
Tobiáš
Dobrý den, jsem již pátým rokem spokojeným majitelem vozu Renault Megane III 1.6 74kW. Na Vaší značce se mi líbí nízká cena a přesto bohatá nabídka technologií. Připravujete v dohledné době v novém vozu Renault Megane IV systém pro automatickou jízdu v kolonách (či alespoň adaptivní tempomat) nebo bude i v nadcházející generaci dostupná jen ve vozech vyšších tříd? A dovolte mi jednu soukromou otázku - dal by jste pro soukromé jízdy po celé ČR přednost Vašemu benzínu 1.2TCe nebo dieselu 1.6dCi?
Zdeněk Grunt, generální ředitel společnosti Renault Česká republika, a.s.
Dobrý den. Velmi mě těší Vaše spokojenost s vozem Mégane. Na Novém Mégane nabídneme celou řadu nových technologií, které byly dosud dostupné pouze v rámci vyšších automobilových segmentů. Mezi jinými můžu jmenovat systém hlídání mrtvého úhlu, systém aktivního nouzového brzdění, upozornění před opuštěním jízdního pruhu, systém čtení dopravních značek a nebo systém automatického parkování. V nabídce se objeví i adaptivní tempomat. Pokud bych měl uvažovat o soukromém ježdění po celé ČR, hodně by v mém případě rozhodovalo, jak často bych dálkové trasy jezdil. V případě častějších cest po celé ČR bych určitě volil motor 1,6 dCi pro jeho úspornost kombinovanou s vysokým točivým momentem, který je velmi příjemným společníkem při dálničních přesunech. Děkuji Vám mnohokrát za velmi zajímavou diskuzi, která byla i pro mne velice obohacující. Počet Vašich dotazů na budoucnost značek Renault a Dacia mě velice mile překvapil. Těším se na další setkání s Vámi. Všem (ať už máte vozidla našich nebo jiných značek) přeji mnoho šťastných a bezpečných kilometrů a hlavně hodně zdraví a spokojenosti.
redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)