Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Číňané znovu kopírují Mercedes, tentokrát třídu G

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
Čínský koncern Beijing Automotive Industry Holding Co Ltd, známý pod zkratkou BAIC, představuje svého dvojníka Mercedesu třídy G.

Koncern Beijing Automotive Industry Holding Co Ltd (BAIC) se dostal do povědomí Evropanů prostřednictvím své divize Beijing Auto Work (BAW), která v roce 2010 zakoupila licence na výběhové varianty Saabu 9-3 a 9-5.

Kromě toho čínský koncern v oblasti vývoje a výroby osobních automobilů spolupracuje s firmami Mercedes-Benz a Hyundai. Koncem roku 2010 se představil první model značky BAIC, který svým vzhledem dával více než jasně najevo, že za vzor posloužila třída B. Letos jde tento model pod označením BC301 do prodeje na čínském trhu.

Pro letošní dubnový autosalon v Pekingu si BAIC připravil další novinku, která vychází z modelu značky Mercedes-Benz. Po kompaktním MPV se obětí čínského kopírování, které je zdejší formou obdivu, stala slavná třída G.

BAIC B80VJ se od svého německého vzoru liší prakticky jen maskou chladiče. Tvarem své přídě může někomu připomínat americký Jeep nebo Hummer a jinému naopak Suzuki Jimny, který má v masce rovněž pětici otvorů. V každém případě všechny ostatní části karoserie jasně odkazují na Mercedes-Benz třídy B.

K technice ukryté pod známým tvary nejsou prozatím k dispozici oficiální informace, ale je možné, že podobně jako v případě modelu BC301 se pod německým designem budou ukrývat pohonné jednotky, jejichž původ lze vystopovat v Japonsku.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
Avatar - pallas
11. 6. 2012 02:47
okopirovane? pochybujem
pochybujem, ze BAIC kopiruje G-cko, kedze je oficialnym partnerom Mercedesu v Cine, a vyraba Mercedesy C a E pre cinsky trh.
Avatar - avatas
24. 2. 2012 09:28
Globalizace
Navrhuji vyrábět jen jedinný typ vozidla pro všechny,lišit by se mohly jen barvou.... (modrá ODS,oranžová ČSSD,červená KSČ...atd) >:D