Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Citroën C-Airdream: Francouzská budoucnost

Michal Razim
Diskuze (0)
Francouzská automobilka představí na autosalónu v Paříži zajímavou studii vozu budoucnosti C-Airdream.

Francouzská automobilka představí na autosalónu v Paříži zajímavou studii vozu budoucnosti C-Airdream. Vůz disponuje několika mimořádně zajímavými nekonvenčními řešeními a ukazuje tak možný budoucí vývoj automobilů.

Čtyřmístné kupé je poháněné motorem V6 o výkonu 220 k (162 kW) spojeným se samočinnou převodovkou.

Ovládání tohoto konceptu je poněkud vzdáleno současným zvyklostem. Řidič vůz ovládá kompletně přes drive-by-wire systém, tedy bez jakýchkoli mechanických vazeb na brzdy, řízení či škrtící klapku v motoru. Volant je pouze vnějším ovladačem elektronických systémů a vůz zcela postrádá pedály brzdy a plynu. Střed volantu je pevný a otáčí se pouze vnější obroučka. Řidič přidává plyn a brzdí tlakem prstů na příslušné pohyblivé části středu volantu, které jsou umístěny zhruba tam, kde v dnešních luxusních vozech nalezneme páčky sekvenčního řazení. Řízení má variabilní převod závislý na rychlosti. Maximální pohodní cestujících zajišťuje pneumatické odpružení.

Interiér je velmi prostorný a světlý, neboť celá střecha je skleněná a jedině tenké sloupky karosérie jsou vyrobeny z klasických kovových materiálů.

Michal Razim
Diskuze (0)