Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Crash-testy podrobně: Octavia, BMW 1, nový Focus a Citroën C4 (12x VIDEO)

Ondřej Láník
Diskuze (7)
Dlouho očekávaný crash test nové Škody Octavia přinesl překvapivý výsledek. Podrobné hodnocení pasivní bezpečnosti významných novinek minulého roku najdete v našem článku.

Ke dříve zveřejněné tabulce výsledků z posledních testů jsme přidali odkazy na podrobnější informace, které pravidelně zveřejňujeme v CRASHTESTsekci crashtesty v magazínu Auto.cz. U většiny automobilů najdete také krátké video zachycující crashtest.

Dlouho očekávaný crash test nové Škody Octavia přinesl překvapivý výsledek: Euro NCAP ohodnotilo bezpečnost posádky čtyřmi hvězdami. Škoda Octavia je podle Euro NCAP zařazena do stejné kategorie vozů

(large family car) jako Citroën C5, Vokswagen Passat nebo Ford Mondeo. Do stejné skupiny se podle Euro NCAP řadí jak současná Octavia Tour, tak i nová Octavia a také Škoda Superb. Ve srovnání s "příbuzným" Volkswagenem Golf a Seatem Altea (oba 5 hvězd a 100% hodnocení bezpečnosti při čelním nárazu) dopadla nová Octavia (zařazená v jiné třídě) relativně hůře. K pětihvězdičkovému výsledku scházely Octavii body, které ztratila díky kontaktu řidičových kolen s přístrojovou deskou a z něj vyplývajícímu vyššímu riziku poranění. Euro NCAP nazapomnělo zmínit pouze příplatkové okenní airbagy v Octavii (v Golfu standard).

Pětiprvkové souhvězdí si tentokrát odvezlo osm automobilů (viz tabulka). Již dříve byl oznámen výborný výsledek malého Renaultu Modus.

Ani jedna z novinek nižší střední třídy (Focus, C4, BMW 1) nezachybovala a odjíždí s výborným hodnocením. Spolu s Octávií byl testován také Citroën C5, avšak s pětihvězdičkovým výsledkem.

Neuspěla nejmenší auta Fiat Panda (evropské Auto roku 2004) a Kia Picanto obě s dnes již podprůměrnými třemi hvězdami.

Pod odkazy v tabulce najdete podrobnější analýzu bezpečnosti jednotlivých vozů, tak jak ji zveřejnilo Euro NCAP.

Crash testy Euro NCAP výsledky listopad 2004
 bezpečnost cestujícíchbezpečnost dětíbezpečnost chodců
Mini+Malé vozy
CRASHTESTFiat Panda******
CRASHTESTHyundai Getz*********
CRASHTESTKIA Picanto********
CRASHTESTRenault Modus**********
Nižší střední třída
CRASHTESTBMW 1*********
CRASHTESTCitroën C4************
CRASHTESTFord Focus***********
Střední třída
CRASHTESTCitroën C5*********
CRASHTESTŠkoda Octavia**********
Vyšší střední třída
CRASHTESTAudi A6**********
CRASHTESTBMW 5*********
Velké off-roady
CRASHTESTVolkswagen Touareg**********
Malá MPV
CRASHTESTSeat Altea************
Aktualizace testu
CRASHTESTMazda2*********

Všechny další výsledky testů Euro NCAP naleznete včetně fotodokumentace v CRASHTESThttp://www.auto.cz/main.php?site=crash" target="_blank"}samostatné sekci serveru Auto.cz. Tam je také připraveno ke stažení více než 400 videozáznamů z crash-testů Euro NCAP.

Ondřej Láník
Diskuze (7)