Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

ČSOB Pojišťovna: Nejvíce se kradou vozy značky Alfa Romeo

redakce AUTO.CZ
Diskuze (10)
K nejkradenějším autům patří v absolutních číslech stále vozy značky Škoda.

Z hlediska četnosti krádeží jednotlivých značek osobních aut, tedy poměru počtu ukradených a pojištěných aut, byly loni podle statistik ČSOB Pojišťovny nejrizikovější vozy Alfa Romeo. Za nimi se značným odstupem následovaly vozy Audi, BMW, Volkswagen a Škoda. Naopak poměrně malý zájem měli zloději o vozy Honda, Fiat, Peugeot, Ford a Toyota. ČSOB Pojišťovna to sdělila ČTK.

Počet aut, která zloději v ČR odcizí jejich majitelům, v posledních letech výrazně klesá. U vozů, které pojistila ČSOB Pojišťovna, činil loni tento pokles proti roku 2009 více než 27 procent a v porovnání s rokem 2008 dokonce 45 procent. K nejkradenějším autům patří v absolutních číslech stále vozy značky Škoda.

Statistiky ČSOB Pojišťovny tak potvrzují trendy, které vyplývají z policejních údajů. Zatímco ve druhé polovině 90. let minulého století se v ČR běžně 'ztrácelo' přes 25.000 dvoustopých motorových vozidel s maximem 29.422 v roce 1997, od roku 2004 lze sledovat zřetelný pokles počtu krádeží aut. V loňském roce jich v Česku bylo 12.349, což představuje pokles na méně než polovinu stavu před 15 lety.

Ve statistikách se pozitivně odráží stále dokonalejší zabezpečení motorových vozidel proti odcizení, což platí zvláště pro dražší a novější vozy a pro auta, která tvoří součást firemních flotil. "Vzhledem k tomu, že úbytek počtu krádeží se začal zřetelně projevovat po roce 2004, kdy ČR vstoupila do EU a otevřely se hranice na západ, lze ale také předpokládat, že část kriminality se z Česka přesunula do sousedních států, především do Německa," uvedl ředitel odboru řízení produktů neživotního pojištění ČSOB Pojišťovny Jaroslav Král.

I přes příznivý trend posledních let je ovšem počet krádeží aut v České republice stále vysoký. Například ve velikostně srovnatelném Rakousku jich bylo loni jen 2617. Navíc se objevuje i méně pozitivní trend, když se nekradou sice tolik celé vozy, ale přibývá krádeží jednotlivých dílů, doplnil Král.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (10)
9. 3. 2011 23:07
Re: A pak že o ně není zájem...
Navíc při prodeji po dílech máš větší zisk. Chop shop má všechna plus, klasický prodej kradených aut má všechna mínus.
9. 3. 2011 12:59
Re: A pak že o ně není zájem...
To bude asi v poměru k registrovaným vozům.
Avatar - gld
9. 3. 2011 12:39
Re: A pak že o ně není zájem...
To nie je žiadne tajomstvo, jednoduchšie je kradnuté auto rozobrať na diely. Zvlášť ak sa jedná o lacnejšie autá. Druhou kategóriou sú potom luxusné autá na objednávku, tam sa vyplatí zašpiniť si trochu ruky a zlegalizovať to komplet.
9. 3. 2011 12:37
Re: A pak že o ně není zájem...
Proč je v názvu článku Alfa, když se nejvíc kradou ŠKODOVKY? Zase ta německá propaganda...
9. 3. 2011 12:34
Re: A pak že o ně není zájem...
Dílů je dost, ale ta famóní jízda, k neuvěření...