Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Čtvrtletní zisk Hondy se propadl o dvě pětiny, zaostal za odhady

ČTK
Diskuze (9)
Provozní zisk japonské automobilky Honda Motor se ve třetím finančním čtvrtletí propadl o 40 procent na 170,1 miliardy jenů (zhruba 35 miliard Kč).

Na hospodářský výsledek podniku měly negativní vliv rozsáhlé slevy a náklady související se svoláváním automobilů kvůli problémovým airbagům.

Zisk tak zaostal za očekáváním analytiků, kteří jej podle průzkumu společnosti Refinitiv odhadovali v průměru na 208,8 miliardy jenů. Honda nicméně potvrdila svou předchozí prognózu, podle které by v celém finančním roce, jenž skončí 31. března, měla vykázat provozní zisk 790 miliard jenů.

Celosvětový odbyt třetí největší japonské automobilky se ve čtvrtletí zvýšil na 1,41 milionu vozů z 1,34 milionu před rokem. Za růstem stál zejména stoupající prodej na domácím trhu a v Asii.

Hospodářské výsledky za třetí finanční čtvrtletí zveřejnil rovněž menší konkurent Mitsubishi Motors. Ten zvýšil provozní zisk o 38 procent na 28,1 miliardy jenů (5,8 miliardy Kč), a to zejména díky růstu prodeje v jihovýchodní Asii.

Zisk šesté největší japonské automobilky tak překonal očekávání analytiků, kteří jej odhadovali na 25 miliard jenů. Mitsubishi potvrdila, že v celém finančním roce počítá s provozním ziskem 110 miliard jenů.

Automobilka je součástí aliance, do které patří rovněž společnosti Renault a Nissan Motor. Aliance se nyní potýká s negativními důsledky zadržení Carlose Ghosna, který byl donedávna předsedou správních rad všech tří partnerských automobilek. Ghosn je od listopadu ve vazbě kvůli obvinění z finančních deliktů.

ČTK
Diskuze (9)

Doporučujeme

Avatar - white label
5. 2. 2019 01:27
Re: Honda je automolka s vynikajícím jménem
Njn, co jim taky zbývalo... :-)
Avatar - woody-alien
4. 2. 2019 23:31
Re: Honda je automolka s vynikajícím jménem
Ano, ale aspoň jsou zásadoví. To majitelé Civica, aby se s názorem otáčeli jak korouhvička. ;-)
Avatar - KANKUNEN
4. 2. 2019 15:32
Re: Honda je automolka s vynikajícím jménem
Těch pár korun navíc za pár trubek je krásný důvod proč dát o 50t více za prémiový podvozek.
Avatar - white label
4. 2. 2019 14:26
Re: Honda je automolka s vynikajícím jménem
Jistě, třeba u Meganu (včetně MRS) to není problém hooodně dlouho... >:-[]
Avatar - woody-alien
4. 2. 2019 13:32
Re: Honda je automolka s vynikajícím jménem
No a to si zase nemyslím já. Ale ono je to fuk, protože vlečka coby zlo je hodně relativní pojem. Jak moc velké, to se přece rozhoduje v diskuzích fan klubů. ;-)