Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Daimler po dohodě zaplatí v úplatkové kauze 185 milionů dolarů

Dan Vořechovský
Diskuze (1)
Německý koncern Daimler zaplatí v rámci dohody o vypořádání případu vedeném proti koncernu americkými úřady ohledně úplatků ve 22 zemích celkem 185 milionů dolarů.

Americký federální soud včera schválil dohodu mezi německou automobilkou Daimler AG a americkým Ministerstvem spravedlnosti a Komisí pro cenné papíry ohledně šetření údajných úplatků německého koncernu. Německý koncern měl v minulosti porušit americký protikorupční zákon, když představitelům zahraničních vlád poskytoval finančních prostředky a dárky. Na základě dohody Daimler zaplatí celkem 185 milionů dolarů jako pokutu a vrácení zisku.

Vinu za porušení amerického protikorupčního zákona ve dvou bodech šetření přiznalo německé a ruské zastoupení Daimleru. Na čínskou pobočku Daimleru, stejně jako na mateřskou společnost, se bude vztahovat dohoda o nezahájení trestního řízení s dvouletým odkladem. Na soulad Daimleru s americkým protikorupčním zákonem pak bude rovněž dohlížet nezávislý kontrolor, kterým bude dřívější šéf FBI Louis Freeh.

V případu, který byl zahájen v roce 2004, vedeném s americkou Komisí pro cenné papíry byl Daimler viněn za to, že ve více než 200 případech ve 22 zemích poskytl úplatky ve výši 56 milionů amerických dolarů. Na jejich základě si měl Daimler přijít na tržbách na 1,9 miliardy dolarů a dosáhnout nezákonného zisku v minimální výši 91,4 milionu dolarů. Daimler měl rovněž porušit podmínky programu OSN Potraviny za ropu v Iráku.

Dan Vořechovský
Diskuze (1)