Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Dálniční známky budou mít nový tvar, kvůli policejním kontrolám

David Bureš
Diskuze (5)
Nové dálniční známky bude snadnější kontrolovat. Díky novým ochranným prvkům navíc bude složitější je padělat.

Ministerstvo dopravy ukázalo podobu nových dálničních známek pro rok 2016. Ve srovnání s dnešními vinětami se zásadně liší jejich tvar – čtvercové známky nově doplní i trojúhelníkové a kulaté.

Tvar i barva známky se budou lišit v závislosti na délce její platnosti. Ministerstvo chce tímto způsobem výrazněji odlišit desetidenní, měsíční a roční kupóny, aby policie mohla snadněji kontrolovat jejich platnost. Dnes policisté různé známky z dálky neodliší, zda je viněta platná zjistí až v okamžiku, kdy automobil zastaví.

Známky se dočkají též nových ochranných prvků, aby bylo obtížnější vytvořit jejich falešné kopie. Jejich podoba byla navržena ve spolupráci se Státní tiskárnou cenin.

Ministerstvo tímto způsobem reaguje na letošní kauzu padělaných vinět. V únoru vyšlo najevo, že se Českem šíří velice kvalitně provedené padělky. Jednalo se o největší případ šíření padělaných dálničních kupónů za poslední roky.

Řidiče potěší fakt, že dálniční mýto pro osobní vozidla v příštím roce nezdraží. Vyplývá to z nedávného prohlášení ministra dopravy Dana Ťoka, který uvedl, že cena roční dálniční známky pro vozidla do 3,5 tuny zůstane na letošních 1.500 Kč.

V následujících letech by ale dálniční kupóny mohly zcela skončit. Ministerstvo dopravy zvažuje, že zavede nový systém placení za použití zpoplatněných úseků dálnic. Bude se jednat o elektronický výběr mýta podobný řešení používaného třeba v Maďarsku. Zaplacení dálničního poplatku se bude kontrolovat pomocí systému kamer sledujících registrační značky automobilů.

Elektronický výběr mýta by mohl být zaveden již v roce 2017. Ministerstvo chce tímto způsobem ušetřit za výběr mýta. Za tisk a distribuci známek dnes stát ročně zaplatí více než čtvrt miliardy korun. Nový systém by se podle Ťoka zaplatil už za rok a půl od jeho zavedení.

David Bureš
Diskuze (5)
Avatar - S8
30. 7. 2015 20:48
Re: Nerozumím
Ridiči Renaultů na dálnici nejezdí, páč tam vůbec nedojedou ;-)
Avatar - Ozzman
30. 7. 2015 11:47
Re: Nerozumím
Představuji si to tak, že častěji budou stavět ty, kteří mají trojúhelníček (za předpokladu, že to bude 10ti denní), než ty s kolečkem (roční?) >:D Ty nechají být úplně a trojúhelníčky budou buzerovat a koukat, do kdy platí >:D

Škoda, že tam ještě neni hvězdička a kosočtverec, třeba pro řidiče Renaultů >:D
30. 7. 2015 11:17
Re: Nerozumím
Délku nepoznají, ale padělatelé budou muset mít jiná kopyta a namíchat jiné barvy. Což by je na nějakou dobu mohlo zase zbrzdit. To je asi cílem.
30. 7. 2015 10:19
Nerozumím
Hmmm, není my presne jasný smysl rozlisení. Platnost bude mozno zjistit tak jako dnes az po zastavení. Nebo budou do budoucna zastaveni jenom ti s 10ti dení a mesícní.......