Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Designový souboj: Renault Mégane vs. Talisman

Martin Machala
Diskuze (115)
Francouzská značka se nadechuje k frontálnímu útoku. Na designu svých nejnovějších zbraní – modelech Mégane a Talisman, si proto dala velmi záležet.

Renault si původně naplánoval světovou premiéru nového Méganu až na frankfurtský autosalon. Se vším všudy, do té doby jsme z novinky neměli zahlédnout ani jedinou diodu. Že si hatchback nižší střední třídy skulinku našel, už dobře víte. Nejprve se objevily fotografie „únikové“, aby je pak sama automobilka bleskově doplnila o snímky oficiální.

Stane se… A jestli se jednalo o promyšlený marketing, nebo prachsprostý průšvih, nám může být v zásadě jedno. Mégane je venku a porovnání s dříve představeným Talismanem se jenom nabízí.

Designéři od Renaultu si podle vlastních slov mimořádně zakládají na světelném podpisu svých výtvorů. Nic nového, mantrou „světelný podpis“ nás zásobuje nejeden designér (třeba Jozef Kabaň mluví dokonce o řasách ve vnitřní struktuře světlometů Superbu), Renault se však zatím dostal nejdál. Markantní jsou především bumerangy LED diod v přední části, společné pro Mégane i Talisman. Zlí jazykové tvrdí, že jsou hlavně pro Talisman vlastně nutností. Bez nich by prý vypadal jako francouzský klon Volkswagenu Passat.

Zadní partie jsou pak v obou případech již naprosto svébytné (tedy v porovnání s konkurencí, proti Talismanu nepřišel Mégane prakticky s ničím novým) a rozhodně nevypadají špatně. Nám nezbývá náš doufat, že takto atraktivní LED vizáž nezůstane vyhrazena jen vrcholným verzím. Mégane se prozatím prezentoval jen ve specifikaci GT, na levnější varianty jsme proto velice zvědaví.

Možná se s nimi potkáme už ve Frankfurtu, kde by se stánek Renaultu měl nést plně v režii obou horkých novinek. Na podrobný referát se můžete těšit už teď!

Martin Machala
Diskuze (115)
10. 9. 2015 07:44
Re: Motory
Realita bude jiná.
10. 9. 2015 07:01
Re: Motory
No mám takový pocit, že Renault na objemu 1.6 končí, když už tak tu přidá 1 nebo 2 turba. U Meganu dobrý, ale na střední třídu to nestačí. ;-)
Avatar - pumpkin
9. 9. 2015 22:43
Súboj sa nekoná
Asi si pamätáte na Jakubove články. Áno, dosť sa vyžíval v používaní odborných pojmov, ale všímal si pri dizajne detaily a vedel ich dobre porovnať. Boli to fajn čítania, najmä dizajn naprieč generáciami.

Tu sa teda žiaden súboj nekoná. Koniec koncov, to by bolo strieľať do vlastných radov. Keď už, čo tak porovnať Mégana s konkurenciou? Že budú mať dva modely rovnakej značky a z rovnakého obdobia aj rovnaký dizajnový jazyk nie je nijak prekvapujúce.
Avatar - Emel
9. 9. 2015 22:22
Re: Motory
Zajímavý bude, jestli Talisman + Espace dostanou něco navíc. Do kompaktu je to solidní.
Avatar - Ronault.
9. 9. 2015 20:38
Re: Motory
Tak to by mohla být dostatečná nabídka motorizací