Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Doživotní záruka Opelu dělá potíže. Zatím jen na úřadech

Diskuze (30)
Opel v Německu čelí obvinění z klamavé reklamy v souvislosti s novou „doživotní zárukou“.

Německý Úřad pro ochranu před nekalou soutěží, zodpovědný za dohled nad reklamními kampaněmi, zahájil řízení s automobilkou Opel. Zatím ji byla udělena pokuta 15 tisíc Euro a Opel musí do pátku 20. srpna podat vysvětlení, které by jej mělo obhájit před obviněním z klamavé reklamy.

Důvodem tohoto obvinění je slovní obrat „doživotní záruka“. Rozpory působí označení doživotní. Materiál je zpočátku zdarma, s přibývajícími kilometry (od 50 tisíc km) ale bude Opel při reklamaci žádat spoluúčast majitele. Záruka je prakticky omezena počtem ujetých kilometrů do 160 tisíc, protože poté Opel hradí jen servisní práce, díly a materiál platí sám zákazník v plné výši.

Záruka se vztahuje na většinu částí auta, včetně motoru, převodovky nebo řízení (netýká se spotřebního materiálu, jako jsou řemeny nebo náplně). Časové omezení pro prvního majitele ale žádné není.

Úřad považuje reklamní slogan za matoucí a přehnaný. Podle jejich názoru se z pohledu zákazníka nejedná o doživotní záruku. Opel oceňuje, že se bude o doživotní záruce odborně diskutovat, avšak úřad zastává předběžné stanovisko, že obsah tohoto pojmu je jednoznačně definován v zákoně. Pokud obě strany nedosáhnou společného stanoviska, zamíří celá věc k zemskému soudu v Darmstadtu.

Diskuze (30)
22. 8. 2010 23:44
Re: doživotní záruka...dobrá věc pro výrobce
Nevím jak je to u vás na Slovensku. Ale u nás ti budou v případě neabsolvování garanční prohlídky ve značkovém servise dělat problémy s uznáním záruky (hlavně té rozšířené nad rámec zákonné). Většinou je platnost záruky dokonce podmíněna návštěvami značkového servisu a v případě rozšířené záruky tato záruka často platí jen pro prvního majitele vozu.
22. 8. 2010 21:22
Re: Opel nie je veľmi dôverihodná značka ...
Jedna lastovička leto nerobí...
Ale ten kardinálny "ypsilon" v nadpise, ten skazil úplne všetko...
22. 8. 2010 21:20
Re: Nesmysl
Ak by uviedli, že životnosť auta je 10 rokov, tak by mohli kľudne svoju 10-ročnú záruku nazývať hoci doživotnou...
21. 8. 2010 13:57
Re: Nesmysl
zajiste nato nema papir v ruce kterej mu zarucuje dozivotni zaruku ktera mu zajisti ze dostane hned to co by mel, spis by to dopadlo tak ze bude zaruka neuznana a zamitnuta

neboj oni to maj velice dobre osetrene a malokdo ty podminky cte a nasledne dodrzi, navic se ty podminky meni dost casto, jsou to jen texty na netu a ty si tu zaruku prodluzujes registraci toho produktu primo unich, standardne ti plati vzdy jen ta zakonna, tedy v CR 2 roky a ta nadstandardni je komplet v rukou toho kdo ji poskytuje :-) uplne stejne jako v pripade te zaruky od Opelu, nedodrzis nase podminky a mas smulu a plati ti jen zakonna zaruka :-!

dost casto si tam lidi treba vubec nevsimnou bodu kde se pravi neco v tom smyslu ze dozivotni zarukou se mini doba po kterou se dany produkt vyrabi
Avatar - gld
21. 8. 2010 12:06
Re: Nesmysl
nával smiechu dostať môže ale ak bude všetko podľa záručnej zmluvy sedieť tak ti bude musieť vypláznuť 8 tácov alebo dať "novú" ;-)