Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

DSE-1700A „Šerhant“: Lada Niva pro ruskou armádu!

Tomáš Dusil
Diskuze (21)
Šerhant je jméno nového ruského terénního automobilu pro podporu pozemních vojenských jednotek. Opravdu je ale jeho základem populární SUV Lada Niva?

Terénní automobil pro armádu musí splňovat daleko přísnější podmínky, než obdobně pojatý vůz pro civilní obyvatelstvo. Měl by být schopný dobře odolávat zejména nepříznivým vlivům okolí. Tady nejde pouze o vlhkost a z ní pramenící vznik koroze, ale také o mnohem náročnější podmínky, které se mohou v boji vyskytnout. Jde zejména o útok chemickými zbraněmi, či radiaci. A to vše by měl ruský Šerhant splňovat. „ Auto by mělo být schopno přestát mimo jiné i žár ohně, účinky chemických zbraní a samozřejmě radioaktivní záření,“ píše se na jednom ruském technickém fóru, který se zabývá vojenskou technikou. Vzhledem k tomu je trochu překvapivé, že auto používá otevřenou karoserii. Na to ruský specializovaný server odpovídá, že se zatím jedná pouze o prototyp, takže lze očekávat, že se toto do budoucna změní.

Veřejnost se poprvé o novém ruském stroji, který bude mít primárně za úkol podporovat ruské pozemní jednotky dozvěděla na výstavě Army 2017 v moskevském Patriot Expocentru, která probíhá právě teď ve dnech od 22. do 27. srpna.

K tomu navíc již skupina inženýrů ze státní univerzity v Toljatti vůz vyzkoušela v podmínkách, ve kterých by měl sloužit i ruským vojákům. Za tímto účelem byla zvolena oblast v okolí města Samary.

Niva jen z části

Nový armádní tereňák je přizpůsobený k montáži rozličného vojenského vybavení, zejména zbraní. Jak uvádějí jeho tvůrci, užitečná hmotnost je přibližně dvakrát vyšší, než u standardní Nivy z níž auto dle některých zdrojů vychází. Jenže najdete v útrobách „Šerhanta“ skutečně známé ruské SUV?

Ne tak docela. Jak je zřejmé z dostupných obrázků, zveřejněných přímo univerzitou v Toljatti, vůz DSE 1700-A využívá lehký a hlavně tuhý příhradový rám, svařený z trubek o různě velkém obdélníkovém průřezu. Zejména podlaha je dimenzovaná opravdu příkladně, stejně jako rámy, které hrají důležitou roli v případě převrácení vozidla. Jak známo, sériová niva používá samonosnou karoserii a tedy úplně jinou konstrukci nosného skeletu.

Pokud je něco převzato z Nivy, bude to pravděpodobně systém pohonu všech kol s centrálním diferenciálem. Z dostupných fotek se zdá, že z Nivy pochází také zavěšení kol. Přední lichoběžníková s vinutými pružinami. Ta zadní na připojených snímcích vidět příliš není, avšak lze předpokládat, že je z nivy také. Niva totiž používá tuhou nápravu s Panhardskou tyčí, která je pro jízdu mimo zpevněné cesty velmi dobrým řešením. Vždyť jak jistě víte, staré drsné offroady nic jiného nepoužívaly.

Malý a lehký

Šerhant je zatím pouze dvoumístný. Když už jsme u nivy, nabízí se srovnání rozměrů obou těchto aut. Dle dostupných pramenů je Šerhant dlouhý přes 12 stop, tedy více než 3657 mm. A dále 1676 mm široký a konečně necelých 1828 mm vysoký. Hmotnost vozu činí 1610,25 kg, což není úplně málo. Důvodem je jistě dílčí pancéřování ve snaze zvýšit odolnost vozidla proti účinkům například protipěchotních min.

Pro srovnání konkurenční americký vojenský stroj M1161 Growler projektovaný od roku 1999 a zařazený do služby Americké námořní pěchoty o deset let později váží až 2058 kg, při využití maximálně povoleného zatížení dokonce 3872 kg. Growler je však o něco větší (na délku přibližně o 0,49 metru) než ruský konkurent. Zmínili jsem, že Šerhant má v tuto chvíli otevřenou karoserii, což platí také pro konkurenční americký Growler. O motoru vozu zatím mnoho nepadlo, avšak z označení 1700 lze usuzovat na použití známé sedmnáctistovky, vídané opět v Ladě Niva.

Kompaktnější rozměry ruského armádního teréňáku jsou výhodné nejen z pohledu jízdních vlastností a manévrovatelnosti v terénu, ale také při potřebě tato vozidla dopravit vzdušnou cestou na místo určení. Při návrhu auta se tak bral v potaz přepravní prostor ruského vrtulníku Mi-17.

Tomáš Dusil
Diskuze (21)
27. 8. 2017 12:19
Re: omg
A bezbřehý, naivní pacifismus je nejkratší cesta k válce! ;-)
27. 8. 2017 11:29
Re: Rusko si v militarismu doslova libuje
V té Sýrii je to tak zamotané, že rozeznat tam dnes, kdo je větší zločinec, zda-li Asad nebo jeho opozice je fakt těžké. Stejně jako to, kdo z tamních opozičníků je umírněný muslim a kdo radidální... A ano, v době ruské agrese vůči Afghánistánu (která v roce 1979 začala vraždou tehdejšího legitimního vůdce země příslušníky SPECNAC) USA samozřejmě podporovala místní mudžahídy. Mj, odhaduje se, že SSSR v Afghánistánu v letech 1979-1989 zabilo kolem 1,5 milionu obyvatel, z toho většinu civilistů...
Jinak tvoje "argumentace" že současné Rusko není SSSR je fakt úsměvná. Ano, tato říše zla se od té doby naštěstí o kus zmenšila (pořád je to ale s přehledem zdaleka nějvětší stát na planetě) a přejmenovala se na starší "firmu", její politika je ale stále podobná. Jenom už jí naštěstí Putin a jeho klika nemůže uplatňovat v takovém rozsahu, v jakém by chtěl. (Víš o jeho slavném výroku, že "rozpád SSSR" byl největší geopolitickou katastrofou 20. století"? Víš třeba o tom, že loni šel na hlavním státním televizním kanále lživý dokument o přepadení ČSSR v roce 1968, kde se oficiálně tvrdilo, že náš jeli zachránit před "kontrarevolucí" a že zde Češi stříleli po jejich vojácích?!)
27. 8. 2017 11:18
Re: Rusko si v militarismu doslova libuje
Pokud sis nevšimnul, že by Rusko někoho napadalo, tak si třeba promluv s nějakým Ukrajincem, on ti to velmi rychle a rázně vysvětlí! ;-) Pak tu máme třeba Osetii, Gruzii a pokud by jsi šel o něco hlouběji do historie, máme zde Afghánistán, Maďarsko 1956, NDR 1953, naporcování Polska s Hitlerem, potom zabrání pobaltským států, hnusnou agresi vůči Finsku atd., atd. Vpodstatě celá historie Ruska (resp. SSSR) je jedna velká agrese vůči svým sousedům a soudruh Putin v této bohulibé tradici zdatně pokračuje... :-O
Avatar - Beefcake
27. 8. 2017 11:11
diff
No a ma tato "Niva" uz konecne nejaku uzavierku (mechanicku/elektronicku) diferencialu vpredu, ci vzadu ? Lebo ak sa nemylim, klasika ju nema.
27. 8. 2017 11:11
Re: Rusko si v militarismu doslova libuje
Ano, samozřejmě jsem měl na mysli i roky 1938/1939. Tehdy něco jako NATO bohužel nebylo, a to se nám stalo osudné... Stačil jeden blbý anglický premiér s podobně zabedněnými ministry (a stejně vyděšení Francouzi), a byli jsme v troubě :'-( Jakýkoliv funkční systém kolektivní bezpečnosti tehdy v Evropě chyběl. :'-(